Sve što je korisno znati kada se pripremaju knedle sa šljivama

Brojnost recepata i dostupnost raznolikih specijaliteta danas je na tako visokom nivou, da se, zahvaljujući online savetima i pravilima, mogu samostalno napraviti sjajne poslastice u svom domu. Dok neko voli kremaste ukuse, arome čokolade ili note jakih filova, veliki broj obožavalaca poslastica favorizuje upravo tradicionalne i klasične knedle sa šljivama. Ne samo da se radi o specijalitetu u čijem se ukusu maksimalno uživa uz aromu voća i finu teksturu, već i o savršenom izboru za pripremu uz jednostavne sastojke u svom domu. 

Knedle predstavljaju ukusni dezert koji se, u našoj zemlji, najčešće priprema sa šljivama, ali i kajsijama. Vrlo slične njima su i mađarske „Gomboce“ u značenju kuglice, koje su obožavane širom sveta, kao vrhunski kolači koji osvajaju sve generacije. Knedle sa šljivama postale su takav brend u Srbiji, da se mogu pronaći u gotovo svakom meniju renomiranih ugostiteljskih objekata – restorana, poslastičarnica i kafića. Pored toga, mogu se pripremiti i u sopstvenoj kuhinji uz nekoliko sastojaka, ili čak kupiti u trgovinskim objektima zaleđene, kada je potrebno samo kuvanje.

Koji su glavni sastojci tako ukusnih knedli?

Specijalitet koji potiče iz Austrije, neizostavan je deo prazničnih i drugih trpeza u našoj zemlji, ali i u Mađarskoj, Rumuniji i Češkoj, jesu knedle sa šljivama. Verovali ili ne, osnovna kombinacija sastojaka koje ima ovaj specijalitet obuhvataju dve krajnosti – voće i povrće, odnosno slatke i slane ukuse. Konkretno, glavni sastojci knedli su krompir, šljive, brašno, jaja, šećer i prezla. To je standardna varijanta, uz tradicionalno poznat ukus šljiva, dok se danas može pronaći i nekoliko desetina varijacija aroma – drugo voće, čizkejk, sa slatkim sirom, karamelom i čokoladom, i zaista vrlo raznolike kombinacije.

Preporuka je koristiti stari krompir, može se koristiti vanilin šećer ili prah, mnogi dodaju cimet, a savetuje se i prstohvat soli. U zavisnosti od afiniteta i kulinarskih umeća, neki poslastičari koriste jestivi skrob, odnosno gustin umesto brašna, uz dodatak maslaca. Sve to, u cilju da testo za knedle sa šljivama bude kompaktno, ukusno, a istovremeno da se topi u ustima i ostavlja fantastičnu aromu. Voće se koristi u svežem ili zamrznutom obliku, ali uz detaljno otklanjanje vode, jer utiče na samo testo i ukus. 

Trikovi za intenzivniji i lepši ukus knedli

Mnoge domaćice se pitaju šta se to dešava pa knedle sa šljivama ne uspeju uvek i na isti način, varira oblik, ukus ili kompaktnost, a tajna je u određenim trikovima koji će garantovati zadovoljstvo. Naime, savetuje se korišćenje oštrog brašna, umesto mekog, uz intenzivno mešenje testa na podlozi sa brašnom. Osnovno je i da krompir bude kuvan, a zatim pomešan sa brašnom ili gustinom, jajima i maslacom. Testo ne sme imati grudvica, niti vidljivih sastojaka, već izgled kao pire.

Dodatak je i prstohvat soli, koji daje dozu ukusa i naglašava aromu šljiva. Savet stručnjaka je i da se knedle sa šljivama stavljaju u kipeću vodu, sve dok ne isplivaju na samu površinu, a zatim se drže još do 2 minuta. Takođe, šljive moraju biti dovoljno zrele i ravnomerno obložene testom, koje je prethodno dovoljno ohlađeno. 

Savršena receptura za pripremu najukusnijih knedli za užitak

Da bi knedle sa šljivama bile savršene, pored navedenih trikova, važno je i pratiti adekvatnu recepturu, jer je greška priprema odokativno, odnosno bez jasnih mera i razmera sastojaka. Naime, optimalan recept koji garantuje uspeh u pripremi obuhvata: 1,2 kilograma krompira, 2 kašike ulja, 2 jaja, 1 kašika soli, 300 grama brašna, šećer, prezla i šljive bez košpica. Najbolje je koristiti veliki lonac vode, uz malo soli, za kuvanje knedli. Krompir se kuva i pasira, a zatim hladi od 15 do 20 minuta. 

Nakon hlađenja, dodaje se so, ulje, jaja, uz mešanje, a na kraju i brašno. Testo se mesi ohlađeno, detaljno i dok se svi sastojci u potpunosti ne sjedine, a nakon toga se oblikuje u kugle. U unutrašnjost kugle stavlja se polovina ili cela šljiva bez košpice, a zatim i kuvaju u kipećoj, posoljenoj vodi sve dok ne isplivaju. Nakon 2 minuta, skidaju se ringle, a sa druge strane se prži prezla na ulju. U prezlu se dodaju knedle uz mešanje, a po želji se može dodati i šećer, mlevena plazma, ili drugi dodaci. 

Knedle sa šljivama predstavljaju tradicionalno jelo mnogih zemalja, odnosno pravu poslasticu koju obožavaju sve generacije ljudi. Ne samo da su ukusne, već i vrlo hranljive, s obzirom da se prave od krompira i odabranog voća, pre svega šljiva. Da bi priprema poslastice bila jednostavna, poželjno je pratiti navedena pravila i trikove za kompaktnost kugli i sjajan ukus. Za potpuno uživanje u svakom koraku pripreme u svojoj kuhinji, navedena receptura garantovaće zadovoljstvo, kao recept koji su bake koristile godinama.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *