Top 5 najukusnijih kolača

Kolači su postali nezaobilazan detalj u našim životima i to ne samo prilikom kakvih slavlja, već su lagano ušli i u našu svakodnevicu, i to pre svega jer se većina njih sa lakoćom i veoma brzo pravi, bilo da se peku ili ne.

Parče kolača, slika: https://www.pexels.com

Parče kolača

I dok se sve domaćice sveta potajno utrkuju čiji će kolač biti ukusniji i lepši izgledom, mi vam nudimo 5 predloga koji su neizostavni na vašim trpezama tokom svih važnih proslava, pre svega zbog svog jedinstvenog ukusa i popularnosti, ali i zbog lakoće sa kojom se pripremaju.

Tiramisu

 Ovaj kolač sa ukusom kafe italijanskog je porekla. I te kako je popularan u celoj Italiji, ali isto tako brzinom svetlosti proširio se i na ostale delove Evrope i sveta, pre svega zbog svog jedinstvenog i neodoljivog ukusa i jednostvanosti i lakoće sa kojom se sprema.

Kratka tradicionalna lista sastojaka za ovaj dezert glasi: piškote, kafa, šećer, žumanca, maskarpone i kakao.

Kako se recept širio van granica zemlje, tako je i tiramisu dobijao svoje razne oblike i varijacije, te je tako umesto originalnog okruglog, počeo da se služi u vidu kocki, a počelo se i sa dodavanjem raznog voća, šlaga ili pak alkoholnih likera.

Priprema kolača traje oko 10 minuta, a služi se i servira hladan.

 

Čokoladni mafini

 

Mafini su postali i više nego popularne poslastice novijeg, savremenog doba. Mogu se naći u gotovo svim bolje opremljenim pekarama, a njihova osnovna karakteristika je da mogu biti izrađeni na neverovatno veliki broj načina, u mnogo boja i ukusa, sa raznim vrstama voća, čokolada i šarenih bombona.

Tako, sve popularniji jesu čuveni američki mafini, zatim dvobojni mafini, mafini sa kokosom, sa raznim vrstama džemova i marmelada, i naravno neizostavni čokoladni mafini.

Pored izvanrednog ukusa tu je i brz i lak način pripreme, te se svaka domaćica može veoma brzo obučiti da ih pravi. Dovoljno je samo da se raspitate koje ukuse vaši najmiliji najviše vole.

Chiz cake (Čiz-kejk)

Jedan od najpopularnijih kolača današnjice. I te kako dobra kombinacija sira i slatkih preliva obogaćena voćem. Kolač za prave gurmane i sladokusce. Priprema se veoma lako, a vole ga svi, i mladi i stari.

Najpoznatije varijante čiz kejka jesu varijante sa maskarpone sirom i prelivima poput onog sa šumskim voćem, zatim sa malinama, jagodama, narandžom, višnjama. Međutim, i on kao i svaka druga svetski poznata poslastica, dobija svoje varijacije ukusa i podleže eksperimentima, pa se tako danas na trpezama može sresti čak i nutela čiz-kejk. Bez obzira na varijacije, jedno je sigurno – ovo je jedan od najukusnijih kolača današnjice.

Krempita i šampita

Među prvim kolačima koji su se ikada pojavili u poslastičarnicama širom naše zemlje bile su čuvene krempite i šampite. Ljubitelji šama i šećera, preslatkih ukusa, opredelili bi se za šampitu, dok su krempite jeli uglavnom ljubitelji pudinga od vanile, a sve to su dopunjavali tananim ukusnim koricama neutrelnijeg ukusa.

Popularnost ovih kolača ne jenjava ni danas. Nešto što je provereno dobro i ima viševekovnu tradiciju i kvalitet, nikada ne izlazi iz mode. Isti slučaj je i sa krempitama i šampitama. Najlepše su kada se jedu prohlađene, u svom izvornom obliku, dok se takođe poslednjih godina sa njihovim receptima dosta eksperimentiše u raznim pravcima.

Princes krofna

Ne možemo tekst privesti kraju, a da ne pomenemo još jedan „tradicionalni“ kolač, koji je neizostavan na svakoj slavskoj, rođendanskoj ili svadbenoj trpezi. To je kolač koji podseća na krempitu, ali je izgledom i ukusom bogatiji. Posut prah šećerom, mami nas da ga pojedemo, ma koliko siti bili. Princes krofne su takođe kolač koji traje i trajaće večno, dok je ljudi koji vole da ga jedu i iskusnih ruku domaćica koje ga sa zadovoljstvom prave.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *