Turska baklava – zanimljivosti i originalni recept koji će vas oduševiti. Direktno iz prestonice baklave Gazijantepa!

Turska baklava spada među omiljene poslastice u Srbiji. Teško da se mođe naći domaćinstvo koje ne uživa u ukusu ovog slatkiša koji potiče iz Turske.

Predstavlja simbol njihove kuhinje, a tome u prilogu govori činjenica da se turski grad Gazijantep od 2015. godine nalazi na Uneskovoj listi kao prestonica baklave. Tamo se nalazi najpoznatija baklavdžinica na svetu Imam Čagdaš

Turska baklava – zanimljivosti

U Evropu je stigla još u 16. veku, smatra se pretečom štrudle. Dan baklave obeležava se 17. novembra, a postoje razne varijacije u načinu pripreme. U Srbiji je najpoznatija baklava s orasima, dok se recimo u Grčkoj tako što se koriste 33 sloja, simbolika na godine Isusa Hrista. Mnogi smatraju da je recept za tursku baklavu jedna od prvih stvari koja je stigla iz Turske u ostatak Evrope. 

Sastojci koji se koriste za pravljenje baklave se razlikuju od podneblja do podneblja. U Jermeniji se pravi s karanfilom i cimet, dok se u Libanu koriste pistaći i Attar sirup. Jordanci takođe koriste pistaće, ali za sirup biraju med. Za razliku od njih, Izraelici kombinuju najviše sastojaka i tamo ćete naći razne vrste baklave. Pored pistaća, mogu se naći baklave s orasima, lešnikom i bademom. Dodaju još cimet, karanfil, slatki puter i sirup napravljen kombinacijom kore od pomorandže i limuna

Balkan, Etiopija, Centralna Azija i Alžir su područija gde baklava ima ogromnu popularnost. Naravno, Tursku i Grčku ne treba pominjati. Oni sve već decenijam raspravljaju odakle potiče ovaj specijalitet. Reč baklava našla u engleskom jeziku davne 1650. godine, potpuno je univerzalna i gde god da je izgovorite, svi će razumeti. 

Najveća baklava na svetu napravljena je u martu 2018. godine na samitu gastronomije u Ankari. Njena težina iznosila je 513 kilograma!

Iako je danas dostupna svima, nije oduvek bilo tako. Nekad je služena isključivo kraljevskim porodicama i bogatim ljudima. Danas u Turskoj možete osetiti miris baklve na svakom koraku. U nekim kulturama, baklava se smatra jedinstvenom poslasticom zbog čega se služi na venčanjima i odnosi u crkvu pre ceremonije. 

Napomenuli smo da je preteča štrudle. Kada je baklava stigla u Mađarsku, njen recept se godinama menjao i dobili smo štrudlu. Osmišljena prema kulturi i potrebama žitelja Mađarske. 

Što se tiče same pripreme turske baklave, procedura nije komplikovana, ali treba obratiti pažnju na neke stvari. 

Način pripreme

Koraci su dobro poznati, najpre se istopi puter i samelju pistaći. Pleh se namaže puterom, ali pazite na ne proključa. Zatim ide kora, pa puter preko i pospite pistaće. Postupak je identičan do kraja. Možete je seći kako želite, sigurno ste videli razne načine kako to ljudi čine. Na vama je da odlučite šta vam je draže; kockice, trouglići ili sunce. Rerna se greje na 180 stepeni i peče tridesetak minuta. 

Za sirup postoje razne varijacije. Sve je u skladu s vašim ukusom i šta preferirate. Neki tvrde da je ključ dobrog ukusa baklave u sirupu. Jedan od načina je da u vodu sipate šećer i sveže ceđeni sok od limuna. To se sve lepo zagrevajte i mešajte bez prestanka. Čekajte dok sirup ne počne da ključa, potrebno je nekih četiri minuta da kuvate na umerenoj vatri, a potom ga skinite. Pošto prelijete baklavu, sačekajte da se malo ohladi. Turska baklava služi se na sobnoj temperaturi. 

Vrste baklava

Postoji još pregršt vrsti baklava, mi ćemo pobrojati samo neke od njih za koje smatramo da su najpopularnije. 

  • Kuru (Dry) Baklava – samo ime kaže o čemu se radi, u pitanju je baklava koja nije natopljena sirupom. 
  • Cevizli (walnut) baklava – nešto manje slatka jer se koriste orasi, a seče se uglavnom na kockice. 
  • Ceviz dolma (walnut stuffed) baklava – takođe se koriste orasi, ali za razliku od prethodne ovde se ubacuje ceo orah. Nema mlevenih. 
  • Sutlu (milk) baklava – koristi se mleko umesto sirupa, a jede se sveže i to direktno pošto se izvadi iz rerne. Jedna je od najpopularnijih vrsta i najčešće se može naći u restoranima. 

Originalni recept za tursku baklavu

Svaka od pomenutih baklava je dobra na svoj način. Ipak, najukusnija turska baklava i originalan recept je samo jedan

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *