Sorte Dunja

Dunja je poput mušmule, po broju sorti, najsiromašnija voćna vrsta.

Dunja, slika: https://pixabay.com

Dunja

U svetu je registrovano samo nekoliko stotina sorti, od kojih se uzgaja samo desetak.Sorte dunja međusobno se razlikuju prema morfološkim i fiziološkim osobinama, a podela je obavljena prema obliku ploda.

Dunje se mogu svrstati u tri grupe: sorte jabučastog, kruškolikog i zvonolikog oblika. Kod nas su poznate vranjanski dunjac i leskovačka dunja. Dunjac ima krupniji i aromatičniji plod.

Osim minimalne količine kalorija i masti, bogata je proteinima, ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima, a sadrži i puno taninskih materija i pektina. Od vitamina najviše ima vitamina C, zavidnih količina karotena (provitamin A), vitamina B1 i B2, kao i niacina.

Od minerala najviše je zastupljen bakar, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, gvožđe, sumpor, hlor.

Semenke od dunje

Zahvaljujući visokom procentu sluzi, semenke dunje neguju i hidriraju kožu pa su sve više u upotrebi  u kozmetičkoj industriji. Preporučuju se kao jedno od najboljih sredstava protiv dekubitusa, opekotina, ispucale kože, svraba i kao oblog za upaljene oči.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *