Zamena auto guma – svaki je auto priča za sebe

Pošto je teško odrediti konkretno kada je pravo vreme za promenu auto guma i iskusnim vozačima, možete zamisliti kakva je to enigma tek za vozače – početnike. Svi oni znaju da nije pametno čekati 1.11. za promenu zimskih guma.

Znaju da je potrebno na vreme zakazati termin kod vulkanizera, kako ne bismo izvisili. Znaju da nam ukupno nisu potrebne samo 4 gume, već njih 5, jer jedna mora biti u gepeku, kao rezervna. Kako bismo sve dileme sveli na minimum, zamolili smo da nam iz Beoguma daju nekoliko brzih saveta.

Obrati se vulkanizeru

Prvi i osnovni savet je da se za šta god nam je potrebno obratimo vulkanizeru. Nevažno je da li je u pitanju baš zamena auto guma ili ti se čini da ćeš sam pronaći rešenje ili te je sramota da zatražiš pomoć stručnjaka. Važno je da pitamo i da pazimo koga ćemo slušati. Kad zbog nekog „problemčića“ na autu ti alarmiraš tatu, kuma, prijatelja, komšiju itd, mala je verovatnoća da ćeš bilo šta rešiti. Njihove dobronamerne, ali često pogrešne dijagnostike, mogu pre dovesti do toga da nešto na automobilu pokvari. Sasvim je u redu da pitaš majstora vezano i za popravku i za zamenu auto guma, ukoliko ne poznaješ dovoljno auto. Nevažno je da li si vozač – početnik ili ti je samo malo potrebno da se upoznaš sa mašinom.

Od vas zavisi

Pređena kilometraža, navike vas kao vozača i vaše potrebe u direktnoj su vezi sa time kada je vreme za promenu guma i koje su za vas najadekvatnije. Iz Beoguma savetuju, ukoliko na godišnjem nivou ne prelazite po čistom putu i u gradskoj vožnji više od 10 000 km i to brzinom ne većom od 120 km/h, trebalo bi da vam sasvim odgovaraju standardne zimske gume, srednjeg kvaliteta. Međutim, ukoliko vozite po lošim putevima, u zimskim uslovima i prelazite više od 40 000 km, biće vam neophodne auto gume visokog kvaliteta i to nekog od premium brendova.

Datum proizvodnje

Vrlo je važno kada je guma proizvedena. Datum je označen na njenom bočnom zidu, gde poslednje 4 cifre predstavljaju taj datum. S obzirom na  to da sve ima svoj vek trajanja, posebno obratite pažnju kada su gume na nekom sniženju ili na akciji. Datum tih auto guma može biti upitnog karaktera. Stvar je u tome da, ukoliko je proizvedena davno (i dugo je ko zna kako čuvana u nekom skladištu), samo od stajanja može da izgubi svoje najbolje performanse u vožnji.

Veličina guma

Veoma je važno i koja vam je veličina guma potrebna, pre svega zbog bezbednosi u vožnji, a onda i zbog smanjene potrošnje goriva. Iz Beoguma upozoravaju da je zbog toga važno da se držite propisanih veličina auto guma. One su sa razlogom baš takve i tolike za vaš automobil. Najvažnije je da vas ne zavedu niže cene i slične pogodnosti nekih guma koje nisu prema merilima vašeg vozila. Propisana veličina auto guma je istaknuta u priručniku automobila, na šasiji automobila ili sa unutrašnje strane njegovog rezervoara.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *