Šta treba imati na umu ukoliko se desi kvar automobila u gradu

Bilo da ste iskusan vozač ili početnik, svima nam se desilo da nam se automobil iznenada zaustavi tokom vožnje. Ova veoma neprijatna situacija nas može koštati dosta vremena, novca, ali i živaca, a njeni uzroci mogu biti brojni. 

Budući da domaći vozači često voze polovne automobile koji su već prešli veliki broj kilometara ili su prošli kroz nekoliko popravki, velike su šanse da na takvim vozilima, tokom vožnje, može doći do kvarova koji će onemogućiti dalje kretanje. 

Zato smo u nastavku ovog teksta umesto vas istražili o čemu treba voditi računa i šta prvo treba da uradite ako vam se desi kvar automobila u gradu.

Neka vam broj šlep službe uvek bude pri ruci 

auto-parkiran

Foto: Unsplash.com

Kvalitetnim održavanjem i servisiranjem svog vozila činimo sve što je u našoj moći da održimo naš automobil zdravim i bezbednim, međutim, iznenadni kvarovi i problemi se često mogu javiti u vrlo nezgodnim trenucima. 

Bilo da vam se automobil pokvario, da je došlo do havarije vozila ili nekog drugog problema, dobre vesti su da postoji veliki broj kvalitetnih firmi koje se bave ovom delatnošću. 

Ukoliko ste se našli u ovoj prilično neprijatnoj situaciji, budite bez brige jer veliki broj šlep službi ima svoje ispostave u različitim delovima Beograda. Gde god da se vaše vozilo zaustavi i da vam zatreba šlep služba Zvezdara, Voždovac, Vračar, kao i drugi delovi grada nude odlične opcije i pouzdane službe koje će efikasno rešiti svaki problem. 

Ukoliko već nemate broj šlep službe memorisan u vašem telefonu, predlažemo vam da to što pre uradite kako biste poštedeli sebe nepotrebnog stresa koji, u ovakvim situacijama, može biti još štetniji.

Bezbednost je uvek na prvom mestu – sklonite se sa kolovoza dok ne otklonite kvar

U trenucima pre potpunog zaustavljanja vozila, imaćete nešto vremena i upravljačkih sposobnosti nad automobilom koje će vam dozvoliti da ga pomerite u zaustavnu traku van saobraćajnog toka

Pre bilo kakvog pokušaja utvrđivanja dijagnostike i uzroka problema na vozilu, veoma je bitno da ispoštujete sve sigurnosne mere kako biste se postarali da je vaša bezbednost, kao i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju na najvišem nivou.

Nakon što ste se bezbedno parkirali, uključite sva četiri migavca, ubacite vozilo u prvu brzinu i povucite ručnu kočnicu. 

Nakon toga, važno je da obeležite vaše vozilo i vas, naročito u uslovima smanjene vidljivosti. Izvadite iz gepeka sigurnosni trougoao i reflektujući prsluk, predmete koji su delovi obavezne auto opreme, kako biste jasno skrenuli pažnju na sebe. 

Ukoliko se nalazite na delu puta koji nema zaustavnu traku, važno je imati na umu da treba naći što prikladniju poziciju za zaustavljanje, što dalje od nepreglednih krivina, tunela ili prevoja.

Čuvajte se prevaranata – vaši živci i vaš novčanik će vam biti zahvalni 

Nažalost, postoje mnoge firme kojima je cilj da na podmukle načine ostvare zaradu. Jedna od najčešćih situacija, kada je reč o prevarama na putu, su lažne šlep službe koje će vam svoje usluge naplatiti čak do 5 više od regularne cene, a često se dešava da su isti ljudi i zaslužni za oštećenje vašeg vozila.

auto-pauk

Foto: Unsplash.com

Ukoliko ste prilikom vožnje naleteli na neki čvrsti materijal ili komad đubreta, poput cigle, kamena ili armature, koji je doveo do oštečenja vaše gume i prinudnog zaustavljanja vozila, a posle toga se potpuno slučajno pojavi kamion koji vam nudi šlep usluge, postoji velika verovatnoća da je reč o prevarantima koji pokušavaju da na vama zarade. 

U tim situacijama, najpametnije je zahvaliti se na ponuđenoj usluzi i objasniti da ste već kontaktirali šlep službu, čak i ukoliko se to nije desilo. 

Veoma je važno da, kad god se nađete u situaciji da su vam potrebne šlep usluge, da kontaktirate isključivo proverene agencije kako biste se osigurali da ćete platiti realnu cenu ove usluge. 

Iako nijedan vozač ne smatra da će se tokom vožnje javiti problemi koji će dovesti do obustavljanja vožnje,  naročito ukoliko redovno radimo veliki i mali servis vozila, važno je da znamo kako treba da postupimo i koje korake treba da ispunimo, ukoliko ipak dođe do ovakve nelagodnosti.

Nadamo se da će vam naši saveti biti pomoći da se što efikasnije i brže izborite sa ovim problemom, a pre svega vam želimo da vam se nikada ne desi neki ozbiljniji kvar automobila. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *