Kako saditi i negovati retko cveće?

Potraga za cvećem, posebno retkim vrstama, datira od davnina, još Egipćani su retke vrste donosili kao plen iz ratnih pohoda. U Evropu su mnoge biljke donete iz tropskih predela,  pre mnogo stotina godina, tada je bio veliki izazov uzgajati ih, zato što su zahtevale uslove koji nisu poznati evropskim prostorima, tako je počelo gajenje bilja u staklenicima.

Poslednjih godina se u botanici i hortikulturi prelaze granice, traga se za novim, retkim vrstama, a istraživanja su u svrhu nauke, ali i iz čiste ljubavi prema cveću.

Retke vrste cveća kao dragulji u bašti i kući

Baštovanstvo je umetnost, baštovani su umetnici kojima je cveće boja, a zemlja i nebo platno po kome ostavljaju trag,  zato ono iziskuje znanje, ali i ljubav pretvorenu u svakodnevnu negu, posebno retkih vrsta cveća, koje  u neadekvatnim uslovima reaguju slično ostavljenoj osobi, venu i na kraju nestanu. Retko cveće osvaja na prvi pogled, nadjite se pred orhidejom, dalijom, azalejom, bogumilom, bomareom, pustinjskom ružom, flamingo cvetom,  osvojiće Vas i začarati raskoš lepote i boja. Nema onog ko neće poželeti da ih unese u svoj život, baštu, stan, da njima oslika i preobrazi jednoličnost svakodnevnice, da sa svakim novim cvetom unosi radost.

Retke vrste cveća su dragocene, ali i veoma zahtevne,  uspevaju u baštu, donekle, samo vrste koje potiču sa mediteranskog podneblja, za tropske vrste  cveća neophodni su staklenici ili kućni uslovi i posebna nega. U cvećarama uz njih daju upustvo na više strana o tome kako ih negovati, u koji supstrat za cveće presaditi, kojim djubrivom prehranjivati, kako zalivati. 

Supstrat za cveće – zemlja za cveće mora da ima odlične hemijske i fizičke osobine

Od najvećeg značaja za gajenje retkog cveća je  zemlja koja u dovoljnim količinama mora da  sadrži azot, fosfor, kalijum i kalcijum, pa se o ovim materijama vodi najviše računa, važno je da budu u jedinjenjima koja su zbog sitnomrvičaste gradje pristupačna biljci, a to znači da je najidealnije rešenje supstrat za cveće koji ima tu sitnomrvičastu gradju. Zbog takve gradje u njemu se najbolje održava pravilan vodni, vazdušni i toplotni režim koji je neophodan za gajenje retkog bilja u kućnim uslovima.

retko cvece-znacaj nege i zemlje za cvece

U supstratu za cveće biljka se bolje ukorenjuje i neometano razvija korenov sistem, što joj onda omogućava da neometano uzima sve hranljive materije koje se nalaze u podlozi. Pošto su te plemenite i nežne biljke ograničene samo na to malo zemlje u saksiji, potrudite se da im obezbedite najbolju zemlju za cveće. Najjednostavniji način da obezbedite odličnu zemlju za svoje cveće je da je nabavite od iskusnih prodavaca, koji će Vas pravim savetima usmeriti koji je supstrat za cveće najbolji.

Nega je preduslov za opstanak retkih vrsta

Kada se odlučite da gajite retku vrstu, unapred se odlučujete za to da njoj budete apsolutno posvećeni, ne znači da danonoćno brinete, ali treba da joj obezbedite neophodne uslove, najpribližnije prirodnim uslovima krajeva iz kojih ona potiče, posebno u  slučaju tropskih i egzotičnih biljaka, to ne iziskuje veliki napor, već potrebno znanje o temperaturi, vlažnosti vazduha i svetlosti koju traže ovakve vrste biljaka. U zavisnosti od vrste koju gajite pravi se idealna kombinacija ovih faktora, zato je važno da biljku birate prema sredini u kojoj će živeti i da se dobro upoznate sa njom pre njenog ulaska u Vaš dom. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *