Saveti za kupovinu i upotrebu mašine za pranje veša

Mašina za pranje veša je neophodan kućni uređaj u svakom savremenom domu. To je aparat koji nam olakšava kućne poslove i štedi naše vreme. Međutim, izbor veš mašine može biti prilično zbunjujuć kada se uzme u obzir širok asortiman i broj dostupnih modela, pogotovo ako kupujete ovaj uređaj po prvi put. 

Sa druge strane, kada se već odlučite za određeni model, potrebno je da znate kako pravilno koristiti veš mašinu. Nepravilna upotreba može izazvati kvarove zbog kojih uređaj neće biti efikasan ili čak može potpuno prestati sa radom. Da stvar bude još komplikovanija, ako kvar nastane usled nepravilnog rukovanja, garancija proizvođača neće važiti. 

Ako kupujete novu veš mašinu pročitajte koji su to ključni faktori koji treba uzeti u obzir pri odabiru modela. Daćemo vam i nekoliko saveta kako da pravilno upotrebljavate vašu mašinu za pranje veša da bi vam duže trajala. 

Koju mašinu za veš kupiti?

Ponuda mašina za pranje veša danas je ogromna. Modeli se mogu razlikovati prema karakteristikama i funkcijama koje nude, ali i prema dizajnu. Pre nego što posetite prodavnicu bele tehnike, otvorite internet i pretražite ponudu za veš mašine koje nude onlajn trgovine. Na sajtovima za prodaju kućnih uređaja se možete informisati o osnovnim karakteristikama modela koji vas interesuju. Na vama je samo da dobro razmislite koji model može podmiriti potrebe vaše porodice. Evo na šta sve treda da obratite posebnu pažnju.

#1 Kapacitet veš mašine

Ovde pre svega uzmite u obzir brojnost vaše porodice. Ako živite u višečlanoj porodici sigurno je da će vam biti potrebna veš mašina većeg kapaciteta, u koju ćete moći da stavite više garderobe odjednom. Na taj način ćete smanjiti posao i boravak u kupatilu ili vešernici. 

Sa druge strane, ako živite sami i nemate potrebe za svakodnevnim uključivanjem veš mašine, onda možete odabrati i model manjeg kapaciteta. Takav uređaj će naravno trošiti i manje energije, pa na kraju meseca možete očekivati i manji račun za struju. Proizvođači danas nude veš mašine u čiji bubanj može da stane od 5kg veša pa naviše. Neki modeli imaju kapacitet od čak 21kg

#2 Gornje ili prednje punjenje

Mašine za pranje veša osim što se izrađuju sa različitim kapacitetima mogu biti i različito dizajnirane. Generalno ih možemo podeliti u dve grupe, i to mašine sa punjenjem odozgo i one koje se pune sa prednje strane. 

Mašine sa punjenjem odozgo su lakše za upotrebu. Nećete morati da se saginjete kako biste ubacili ili izvadili veš iz nje. Takođe, ovakvi modeli su obično nešto uži (40cm) od modela sa prednjim punjenjem (60cm) što ih čini boljom opcijom za manja kupatila. Uglavnom su manjeg kapaciteta, mada je ponuda ogroma, pa ako želite mašinu koja se puni odozgo velikog kapaciteta, pronaći ćete i takav model.

Kada govorimo o mašinama za pranje veša sa prednjim punjenjem, njihova glavna prednost je efikasnost. Troše daleko manje energije i vode po ciklusu pranja nego one koje se pune odozgo. Možete pronaći modele sa većim kapacitetom, a još jedna njihova velika prednost je to što ćete iznad veš mašine imati slobodan prostor koji možete iskoristiti za sušilicu ili za postavljanje polica. 

#3 Energetska efikasnost mašine za pranje veša

Jedan od najvažnijih faktora koje treba uzeti u obzir je energetska efikasnost. Po evropskoj nomenklaturi energetska efikasnost kućnih uređaja se definiše ocenom od A do G. Najefikasniji uređaj ima oznaku A a najmanje efikasna ocenu G. To znači da će veš mašina sa oznakom A trošiti najmanje struje i vode po jednom ciklusu pranja.

Kada upoređujete modele više proizvođača morate uzeti u obzir one koje imaju isti kapacitet pranja. Na primer, veš mašina kapaciteta od 12 kilograma će sigurno potrošiti više energije i vode nego ona sa bubnjem od 6 kilograma iako njen energetski razred odnosno efikasnost može biti veća. Dakle, upoređujte modele različitih proizvođača ali istih kapaciteta.

Saveti za pravilnu upotrebu mašina za pranje veša

Sada kada ste odabrali mašinu za pranje veša prema vašim potrebama evo nekoliko saveta kako da je pravilno koristite. Osim što ćete produžiti vek trajanja mašine, imaćete i bolje opran veš.

#1 Postavite mašinu pravilno

Mašina za pranje veša je uređaj sa jakim centrifugalnim silama koje se javljaju usled velike brzine okretanja bubnja i velike mase mokrog veša koji se nalazi u njemu. To znači da lako može početi da poskakuje i da se “kreće” po kupatilu ako nije postavljena pravilno. Zato je od velike važnosti postaviti mašinu u precizan horizontalni položaj. 

To se obezbeđuje tako što se na veš mašinu postavi libela a podesivi nogari uređaja zavijaju i odvijaju prema potrebi dok merni instrument ne pokaže horizontalan položaj. U svrhu što manjeg “poskakivanja” veš mašine možete dodatno nabaviti i gumene držače za nogare, koji će amortizovati centrifugalne sile i onemogućiti poskakivanje uređaja. 

#2 Stavljajte u bubanj onoliko veša koliko piše u uputstvu

Možda mislite da ćete ako u bubanj ugurate što više veša za jedan ciklus pranja sebi olakšati posao, skratiti vreme pranja i oprati sve one komade koje biste inače prali u dve ture. Međutim, to je potpuno pogrešno. Ako stavite više odeće nego što je to proizvođač propisao i proračunao, pre svega je velika verovatnoća da se veš neće dobro oprati. Da bi odeća bila savršeno čista potrebno je da u bubnju mašine ima malo slobodnog prostora kako bi se garderoba lagano okretala i lako prala.

Sa druge strane, ukoliko stavite 12 kilograma veša a vaša mašina je kapaciteta od, na primer, 9 kg, vremenom će usled preopterećenja popustiti ležajevi, pa ćete morati možda i pre isteka garancije da pozovete majstora. Popravka sigurno neće biti jeftina a usled nepridržavanja uputstva može se dogoditi i da vam garancija ne važi.

Imajte na umu da kvalitetni peškiri i odevni predmeti od vune upijaju više vode pa će biti i znatno teži kada se natope. Zato vodite računa koliko punite bubanj kada perete ovakve komade.

Ne zaboravite da odaberete i pravi program pranja. Na primer, ako perete džempere odaberite program pranja za predmete od vune. Zapravo, najbolje je da pogledate etiketu na garderobi pre nego što je ubacite u mašinu za pranje.

#3 Redovno održavajte mašinu za pranje veša

Veš mašine ne zahtevaju neko preveliko održavanje, pogotovo oni modeli koji imaju program samočišćenja. Ono što bi ste trebali povremeno da uradite je da očistite filter koji se nalazi u donjem delu uređaja sakriven obično iza malog poklopca. Jednostavno uklonite poklopac/masku, odvijete filter, ispustite malo vode koja se tu zadržala, očistite ga i operete i ponovo vratite na mesto.

Povremeno čišćenje bubnja je potrebno kako bi veš uvek lepo mirisao. Već smo napomenuli da neki od uređaja pored klasičnih programa pranja imaju mogućnost samočišćenja, ali ako ga vaša mašina nema iskoristite malo sode bikarbone i belog jabukovog sirćeta. Nemojte zaboraviti i da nakon svakog vađenja veša iz mašine ostavite vrata otovrena da se bubanj dobro osuši.

Na kraju ukoliko primetite neki čudan zvuk ili nepravilan rad veš mašine, ne odlažite popravku. Pozovite majstora odmah jer što duže čekate kvarovi mogu sve veći.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom barem malo pomogli da lakše odaberete pravi model veš mašine za vaš dom i dali savete koji će vam biti od koristi. Pre nego što instalirate i prvi put pokrenete vašu novu mašinu za pranje veša obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. U njemu je najbolje opisano kako ispravno koristiti uređaj.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *