Kome se obratiti za pomoć kada se ne osećamo dobro?

Da li imate problema sa strahom koji se javlja bez ikakvog razloga, nemirnim i kratkim snom, crnim mislima? Da li ste hronično umorni, bez volje za bilo čim u toku dana ili pak brzo menjate raspoloženje? Ne brinite, samo je bitno da se nekome obratite kako biste se na vreme pokrenuli, i sva ova stanja će postati prošlost. Informišite se i napravite dobar izbor između psihologa, psihoterapeuta ili savetnika, u zavisnosti od toga kakav vas problem muči.

Svi ovi lekari se bave mentalnim zdravljem, samo je bitno da dobro izaberete, kako bi se vaš problem rešio. Kada se nađete u nekim dilemama ili životnim krizama, nemojte dozvoliti da vas one izjedaju duži vremenski period. Prepoznajte simptome na vreme i ne oklevajte da potražite pomoć. Samo na taj način će doći do napretka, a vi ćete se nesumnjivo osećati bolje. Prihološko savetovalište je preporuka ukoliko imate neki od ovih problema, jer nekada je potreban samo mali podstrek kako bi se sve vratilo u normalu u vašem životu.

Uz savete do rešenja

Psihološko savetovalište funkcioniše po principu savetovanja kao metode rada uz pomoć psihologa, kako bi se pronašlo rešenje za neki problem. Svakako, to savetovanje ne funkcioniše kao šablon sa gotovim rešenjima za pojedine vrste teškoća. Ono je obično usmereno na konkretan problem koji nije preveliki, pa i samo savetovanje traje kraće od terapije. Primenjuju se psihološke metode i tehnike koje su bazirane na naučnim saznanjima u psihologiji. U procesu savetovanja, psiholog koristi svoja znanja, kako bi klijentu pomogao da razume svoje emocije i probleme koji se kod njega pojavljuju. Na ovaj način pacijenti, prepoznaju i doživljavaju nesvesna i blokirana osećanja, koja su uzrokovana različitim životnim dešavanjima i odnosima sa drugima.

Glavni cilj psihološkog savetovanja je mogućnost obezbeđivanja pacijentima da rade na sebi, praktikujući pojedine principe. Pacijenti moraju biti dovoljno motivisani da se suoče sa teškoćama i da ih reše uz pomoć stručnog lica. Savetovanje vam može pomoći da donesete bolje odluke, da razvijete svoju ličnost, da unapredite međuljudske odnose, da steknete samopouzdanje, ali takođe se može baviti i unutrašnjim i spoljnim konfliktima.

Samopouzdanje se stiče

Osobe koje imaju manjak samopouzdanja često sebi nalaze mnoge mane. Takve osobe često sebi postavljaju određene ciljeve, koje je neophodno da postignu, kako bi napokon bila srećni i zadovoljni. Kod takvih osoba dolazi do ogromnih grešaka u razmišljanju jer sebe poistovećuju sa nekim ciljem i osobinama. Ove osobe imaju crno – bele naočare kojima gledaju svet, pa kod njih ne postoji nešto između.

U različitim ulogama možemo osećati različit nivo samopouzdanja. Na poslu i u građenju karijere možete biti jako zadovoljni i imati dovoljno samopouzdanja, dok se u privatnim stvarima možete osećati inferiorno. Savetovanje će vam u tom slučaju pomoći da shvatite zašto je to tako. Da li se okružujete ljudima koji vam ne prijaju ili možda ne uviđate svoje vrline? Šta god da je u pitanju, uz savete stručnog lica sigurno ćete na ovu poteškoću početi da gledate drugačije. Kada sagledate sve aspekte i shvatite da ste sami svoj glavni oslonac, počećete više da cenite sebe i na taj način će doći do napretka u vašem životu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *