Kako kontrolisati stres na poslu?

Sve više se govori o stresu kao uzročniku mnogih bolesti savremenog društva. Karakteristično je da je stresu najpodložnija radna populacija, pa kao zaključak proističe da do stresnih situacija najjčešće dolazi na poslu. Stres je normalna psihofizička reakcija organizma na pretnje koje dolaze iz okruženja, a to mogu biti: prejako svetlo na radnom mestu, buka, previše hladna ili topla prostorija, neodgovarajuća ventilacija i zagađenost vazduha.

Okidač za stres na poslu mogu biti i zahtevi postavljeni pojedincu: preopterećenost poslom, prazan hod zbog neorganizovanosti, nejasno postavljeni zadaci, nemogućnost napredovanja. Osnovni izazivači stresa na poslu u Srbiji su vremenski pritisak i loša atmosfera u kolektivu. Sve više se govori o ovom problemu, mnogi bi rekli da je bolest savremenog doba i traži se način na se kontroliše ili hendluje stres na poslu. Na NLP Practitioner treningu se uče najefikasnije metode i tehnike kontrole stresa na poslu.

NLP Practitioner treninga i tehnike za uklanjanje straesa

Izuzetna strategija za borbu protiv stresa na poslu je NLP Practitioner trening. Skraćenica NLP znači Neurolingvističko Programiranje, a odnosi se na metodologiju kojom se poboljšava lični rast i razvoj na poslu. Ova metodologija se prvenstveno bavi proučavanjem načina na koji uspešni poslovni ljudi postižu vrhunske rezultate i na osnovu toga na NLP Practitioner treningu se polaznici podučavaju tim veštinama, tehnikama i obrascima ponašanja. NLP Practitioner trening daje mogućnost polaznicima da nauče kako da u stresnim situacijama  motivišu sebe i saradnike da prevaziđu stres. NLP Practitioner trening  je metod zasnovan na komunikaciji, izvodi se u stimulativnom okruženju za učenje, radi se u malim grupama. Uči se kroz zabavu i druženje, pažnja je usmerena na komunikaciji o tome kako da komunicirate samouvereno sa različitim tipovima ljudi, da uspostavite odlične međuljudske odnose, da prevaziđete konflikte, da razvijete fleksibilnost, da primite neprijatnu informaciju. 

Koučing tehnike za prevazilaženje stresa na poslu

Postoje neke individualne tehnike koje će pomoći u kontroli stresa na poslu, a vezane su za potrebnu fizičku kondiciju koju nema zaposleni koji živi u urbanim uslovima.  Sastavni deo života tog čoveka treba da bude šetnja, trčanje, aerobik, vožnja bicikla, plivanje. Posebno opuštajuća je meditacija ili aromaterapija, masaža biljnim uljima, posebno ramena i vrata. Stres u organizmu troši hranljive materije zato ih treba nadohnaditi odgovarajućim izborom namirnica koje sadrže vitamine A, B, C, E. 

Najdelotvornije prevazilaženje stresa je samoprevazilaženje okidača stresa, a u tome je najdelotvorniji koučing. Koučing je sličan konsaltingu, ali to nije, zato što koučing pomaže klijentu da samostalno dođe do  rešenja za prevazilaženje stresnih situacija. Koučing nije terapija zato što se ona fokusira na problemima iz prošlosti koji izazivaju stres, dok je koučing usmeren na samostalno traženje rešenja koji će biti prevencija stresu u budućnosti. Do rešenja se dolazi struktuiranim pitanjima koja usmeravaju klijenta. Pitanja su osnova svake koučing sesije, ali pored njih mogu se koristiti i neke druge koučing tehnike kao što su: kvantna harmonizacija, konstelacije, „Rad s praznom stolicom“, „Dijalog sa simptomom“, generator novog ponašanja i druge. Kad je tema stres u poslovnom okruženju sesije mogu biti individualne ili grupne, a njihov cilj je da pomognu zaposlenima da se brzo prilagode promenama na poslu i tako lakše prihvate i bez stresa odreaguju na te promene.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *