Zašto je Sarajevo idealna destinacija za vikend putovanje?

Sezona letnjih putovanja je uveliko počela. Ukoliko spadate u grupu ljudi koja nije veliki obožavalac mora, već radije birate da posetite neka druga mesta i upoznate se sa različitim kulturama, običajima i kuhinjom po kojoj su ona prepoznatljiva, u kojima ćete provesti nekoliko zabavnih dana i stvoriti uspomene o kojima ćete dugo pričati, poseta Sarajevu mogla bi biti pravi izbor za vas. Spakujte neophodne stvari, obezbedite avio karte za Sarajevo i sa dragim osobama provedite produženi vikend u Sarajevu.

U nastavku teksta pročitajte naše predloge i odgovore na pitanje „Šta videti u Sarajevu“. Sledite ih i upustite se u avanturu upoznavanja grada za koji se veoma često kaže da je mesto u kome se susreću i prepliću istok i zapad. 

Sarajevo – glavni grad Bosne i Hercegovine

Sarajevo, je najveći i glavni grad Bosne i Hercegovine. Ovaj univerzitetski grad, koji se nalazi na reci Miljacki, ima veliki broj visokoškolskih ustanova što ga čini veoma značajnim na obrazovnoj mapi Bosne i Hercegovine. Pored toga, u njemu se nalazi veliki broj muzeja, teatara i drugih kulturnih institucija u čijim sadržajima i postavkama možete uživati tokom vašeg putovanja. 

Za Sarajevo se kaže da je grad koji je imao burnu istoriju. Na njega su kroz vekove vršile uticaj Austrougarska i Osmanska kultura,  a njihov pečat se može videti i u današnjem Sarajevu. U ovom gradu 1914. godine ubijen je Franc Ferdinand, čime je otpočeo Prvi svetski rat a sam grad postao nadaleko poznat. Takođe, grad je 1984. godine bio domaćin Zimskih olimpijskih igara, a da bi ste se upoznali sa ostalim istorijskim činjenicama vezanim za ovaj grad kupite avio kartu za Sarajevo i za kratko vreme možete krenite u njegov obilazak. 

Šta videti u Sarajevu? 

Kada uz pomoć avio karte za Sarajevo stignete u ovaj grad, prva, polazna tačka u njegovom upoznavanju biće vam čuvena Sebilj česmu. Nadaleko poznata drvena Sebilj česma, glavno obeležje Sarajeva,  se nalazi na početku Baščaršije. Izgrađena je u Otomanskom stilu, uvek je okružena velikim brojem golubova, koji će se rado slikati sa vama i velikim brojem turista, u bilo koje doba godine. 

Baščaršija je naziv za stari, dobro očuvani deo grada. Ovaj deo Sarajeva odiše prošlošću: tu se nalazi veliki broj malih zanatskih i drugih radnji, čije su tezge bogate raznovrsnom robom i velikim brojem ručnih radova, dok se miris pržene i tek skuvane, jake kafe se širi uzanim ulicama, koje su pune turista. Pored toga, tu možete probati i ćevape, čiji ukus je jedinstven i nadaleko poznat. 

Sledeća turistička atrakcija koja se nalazi na spisku stvari „Šta videti u Sarajevu“ svakako je Sahat kula. Ova kula visoka 30 metara, poznata je po satu koji pokazuje lunarno vreme, odnosno vreme uz pomoć koga se određuje vreme islamskih dnevnih molitvi. Kada sunce zalazi, ovaj sat pokazuje ponoć. To deluje zbunujuće za veliki broj turista kojima se čini da pokazuje pogrešno vreme. Nadomak Sahat kule, smeštena je Gazi Husrev-begova džamija. Ova džamija je arhitektonsko delo iz vremena Osmanija i jedna je od najznačajnijih džamija u celoj Bosni. 

Ovo su samo neki od razloga zašto što pre treba da kupite avio kartu za Sarajevo. Ostale atrakcije i znamenitosti ovog čuvenog grada vam ostavljamo da ih sami otkrijete. Putovanje do Sarajeva možete organizovati u svakom periodu tokom godine, može i biti odlična destinacija za 1. maj. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *