Ko može organizovati prevoz pokojnika iz Evrope?


Situacija koje se često, nažalost, stvara i nalaže brzo reagovanje jeste smrt osoba koje su iz bilo kog razloga otišle van svoje domovine, a da u tom periodu nastupi smrt. Bilo da se radi o putovanjima, posetama ili radu i životu negde van matične zemlje, brzo reagovanje zbog potreba sahrane je potrebno, kako zbog želja porodice, tako i zbog visokih troškova koje rastu u zemljama Evrope usled držanja preminule osobe u kapelama i mrtvačnicama. Ono šta se organizuje je prevoz pokojnika iz Evrope koji zahteva prolazak kroz sepcifičnu proceduru. 

Kompletna procedura nije ni nalik onoj koju je potrebno sprovesti u slučaju smrti u svom ili bilo kom drugom gradu svoje države. Najpre je proći potpunu birokratiju kako bi se dobila sprovodnica, odnosno specifična dozvola za prevoz pokojnika iz Evrope u matičnu zemlju. Evropske zemlje uglavnom imaju istovetna pravila kada je ovakva situacija u pitanju, a najpre se postavlja pitanje ko može kompletno sve da organizuje.

Ko vrši prevoz pokojnika iz Evrope u matičnu zemlju?

Sam prevoz pokojnika iz Evrope isključivo može da obavlja pogrebna firma koja ima u okviru svog poslovanja i uslugu prevoza pokojnika iz inostranstva. Ovo su firme koje imaju posebne dozvole potrebne za ovu vrstu prevoza, kao i specijalizovana i atestirana vozila koja se u ovim situacijama koriste. Pored toga, vozači su osobe koje su obučene za ovakve situacije, te pored samog prevoza preminule osobe mogu obaviti i kompletnu birokratsku proceduru. Ko će se baviti samom papirologijom zavisi isključivo od porodice preminule osobe. 

Nakon angažovanja pogrebne firme za prevoz pokojnika iz Evrope, nakon ugovaranjasvega potrebnog, kreće se na potreban put, a najpre ka konzulatu ili nadležnoj amabasadi zarad predaje zahteva za sprovodnicu.

Ko predajte zahtev za sprovodnicu?

Sam zahtev za sprovodnicu mogu popuniti i predati, uz svu potrebnu dokumentaciju, članovi bliže porodice preminule osobe, kao i osoba koja ima za to punomoćje od strane preminulog lica. Neretko, posebno starije osobe, za vreme svog života, predaju punomoćje određenoj osobi, iz svog okruženja, koja je zadužena za organizovanje svega potrebnog nakon njene smrti. Pored njih, zahtev i kompletnu birokratiju mogu obaviti i osobe koje su zadužene za prevoz pokojnika iz Evrope.

Ono šta je u tom slučaju potrebno uraditi jeste dati overeno punomoćje radnicima pogrebne firme, uz koje mogu sve da obave. Ovo je ujedno i najbolja opcija, budući da se radi o uigranim osobama kada je ova profesija u pitanju, pa se sva potrebna dokumentacija dobija u najkraćim rokovima, što utiče i na činjenicu da se od momenta smrti do same sahrane ne čeka dugo. 

Potrebna dokumentacija za prevoz pokojnika iz Evrope

Ovde ćemo samo taksativno navesti koja je to dokumentacija potrebna kako bi se dobila sprovodnica, koja je ujedno i krajnji dokument potreban za prevoz pokojnika iz države u državu. To su: pasoš, važeća putna isprava preminulog lica, izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih, za osobe koje su bile u braku. Pored toga, potreban je izveštaj lekara o smrti, međunarodna umrlica, tj. izvod umrlih, potvrda sanitarne inspekcije o urednosti pogrebne opreme, potvrda o rezervaciji grobnog mesta. Sva dokumentacija se uz popunjen zahtev predaje, nakon čega se dobija međunarodna dozvola za prevoz pokojnika iz Evrope. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *