Sanitetski prevoz pacijenata iz Nemačke: Brz i siguran put do lečenja

Zakazivanje termina kod lekara može delovati lakše od rezervacije usluge prevoza pacijenata. Međutim, uz pravu kompaniju za sanitetski prevoz pacijenata, sve može biti jednostavno. 

Prevoz pacijenata unutar Srbije, ili čak prevoz pacijenata iz Nemačke i drugih evropskih država do kuće, može predstavljati izazov, kako za samog pacijenta, tako i za njegove voljene. 

Ipak, kada je u pitanju prevoz do bolnice, privatni sanitet je odlična opcija koju možete da iskoristite.

U nastavku teksta govorimo o razlici između medicinskog transporta i sanitetskog prevoza, prednostima santiteskog transporta, kako izgleda, te kako se formira cena sanitetskog prevoza iz Nemačke.

Koja je razlika između medicinskog transporta i sanitetskog prevoza?

Iako se termini „medicinski transport“ i „sanitetski prevoz“ često koriste kao sinonimi, postoje neke razlike između ova dva pojma. Evo kratkog objašnjenja o njihovim karakteristikama:

Medicinski transport pacijenata:

 • Medicinski transport pacijenata se odnosi na prevoz pacijenata koji zahteva posebnu medicinsku negu ili opremu tokom putovanja.
 • Ovaj tip transporta se koristi za pacijente sa teškim zdravstvenim stanjima, kao što su pacijenti na kiseoniku, bolesnici koji se oporavljaju od operacija ili osobe koje iziskuju kontinuiranu medicinsku pratnju tokom puta.
 • Medicinski transport obično uključuje prisustvo medicinskog osoblja, lekara ili medicinskih tehničara, obučenih da pruže odgovarajuću negu i podršku pacijentima tokom putovanja.
 • Oprema poput monitora vitalnih funkcija, infuzionih pumpi i drugih medicinskih uređaja često je prisutna u vozilima koja se koriste za medicinski transport.

Sanitetski prevoz pacijenata

 • Sanitetski prevoz pacijenata i bolesnika se odnosi na prevoz pacijenata i bolesnika koji zahteva posebno opremljeno sanitetsko vozilo ili sanitetsku opremu.
 • Ovaj tip prevoza se obično koristi za prevoz pacijenata sa fizičkim povredama, osoba koje su nepokretne ili osobe sa posebnim medicinskim potrebama.
 • Sanitetski prevoz može uključivati vozače koji su obučeni za pružanje osnovne prve pomoći i sigurnost pacijenta tokom putovanja, ali ne nužno medicinsko osoblje.
 • Sanitetska vozila su opremljena posebnom opremom poput nosila, defibrilatora i drugih sanitetskih aparata koji su neophodni za brigu o pacijentima tokom prevoza.

Ukratko, dok se medicinski transport pacijenata fokusira na pružanje medicinske nege tokom puta, sanitetski prevoz pacijenata se odnosi na prevoz pacijenata uz korišćenje posebno opremljenog sanitetskog vozila ili opreme.

Koje su prednosti sanitetskog prevoza?

Sanitetski prevoz je ustanovljen kako bi se obezbedilo da pacijenti odu do odredišta lečenja, i ako je potrebno da se odatle vrate. Oni su sigurni, nadgledani i praktični.

Ove usluge prevoza pacijenata imaju za cilj siguran prevoz između bolnica, njihovih domova, rehabilitacionih centara, pa čak i za sanitetski prevoz pacijenata u inostranstvo.

Zahtev za korišćenje državnog sanitetskog prevoza često zahteva dugotrajno čekanje i nije sigurno da će biti odobren.

S druge strane, privatni sanitetski prevoz je profesionalan i pouzdan. Recimo, možete dogovoriti sanitetski prevoz iz Nemačke i istog dana biti odvezeni od tačke A do tačke B i stići na odredište u određeno vreme.

Pored toga, sanitetski prevoz omogućava prisustvo osoba koje putuju s pacijentom, bilo da se radi o stručnom medicinskom osoblju ili članovima porodice i prijateljima koji pružaju podršku. 

Kako izgleda sanitetski prevoz?

Sanitetski prevoz je specijalno dizajnirano vozilo koje se koristi za tu svrhu. Ova vozila su opremljena neophodnom medicinskom opremom i imaju odgovarajuće priključke. Takođe, na njima je vidno istaknuta signalizacija koja se koristi u hitnim slučajevima.

U sanitetskom prevozu se nalazi medicinska oprema kao što su nosila, boce sa kiseonikom, stalci za infuzione boce i priključci za struju potrebni za rad medicinske opreme.

Osim prostora za pacijenta, u sanitetskom prevozu se nalaze i sedišta za pratnju, postavljena tako da su okrenuta prema pacijentu kako bi ga osobe koje ga prate uvek imale na oku. Troškovi lične pratnje su obično uključeni u ugovorenu cenu transporta.

Ipak, ovaj vid prevoza nije isto što i Hitna pomoć. Ako zdravstveno stanje pacijenta zahteva medicinski nadzor tokom transporta, preporučuje se angažovanje stručnog medicinskog osoblja.

Za duge rute, kao što su putovanja u inostranstvo, preporučuje se angažovanje medicinske sestre koja će se brinuti o opštem stanju pacijenta, ishrani, pridržavanju propisane terapije i slično.

Kako se određuje cena za privatni sanitet i prevoz pacijenata iz Nemačke?

Cena privatnog sanitetskog prevoza zavisi od nekoliko faktora koji uključuju razdaljinu koju treba preći, vreme putovanja, da li je prevoz unapred zakazan, kao i od tipa putovanja (jedan pravac ili povratna vožnja). 

Hajde da ove faktore objasnimo malo detaljnije:

 1. Razdaljina i destinacija: Odakle krećete i gde završavate putovanje ima presudan uticaj na cenu. Naravno, što je put duži, cena prevoza će biti veća. Iako se možda čini da bi bliža mesta mogla biti jeftinija, postoji minimalna cena ispod koje saniteti ne mogu da idu, jer uvek postoje troškovi koje moraju da pokriju, bez obzira na put.
 2. Vreme vožnje: Vreme kada se putuje takođe igra važnu ulogu. Noćne vožnje su skuplje u odnosu na dnevne, koje važe do 19h. Od 19h pa sve do sedam časova ujutro, primenjuje se noćna tarifa, što povećava cenu za 40%.
 3. Zakazivanje unapred: Cena prevoza može varirati i u zavisnosti od toga da li je prevoz unapred zakazan ili je hitan.
 4. Povratna vožnja i specifične potrebe: Dodatni faktori kao što su povratna vožnja ili posebne medicinske potrebe pacijenta, kao što je angažovanje medicinskog osoblja, mogu uticati na cenu prevoza.
 5. Potrebna oprema: Ukoliko pacijentu treba kiseonik ili posebna medicinska oprema poput defibrilatora, cena će biti povećana zbog dodatnih zahteva i pažnje koja se tome posvećuje.

Ova fleksibilnost omogućava prilagođavanje cene prevoza pacijenata specifičnim potrebama svakog pojedinačnog slučaja.

Važno je napomenuti da, iako cena može da varira, privatni sanitetski prevoz pruža vrednost koja opravdava uloženi novac. Ove usluge obezbeđuju sigurno i udobno putovanje do odredišta, sa pažljivo obučenim medicinskim osobljem koje pruža potrebnu negu i podršku tokom transporta.

Prevoz pacijenata iz Nemačke: Bezbednost i pažnja prilikom sanitetskog prevoz

Kada se odlučujete za privatni sanitetski prevoz, transparentnost je ključna. Kompanije koje pružaju ove usluge često će vam dati jasne informacije o cenama i faktorima koji utiču na njih. Na taj način, možete biti sigurni da neće biti neprijatnih iznenađenja.

Kada je reč o prevozu pacijenata u Srbiji, postoji nekoliko ključnih kvaliteta koje sanitetska vozila i stručno osoblje obezbeđuju: odgovornost, brzinu, pouzdanost i, pre svega, stručnost.

U teškim situacijama, dozvolite profesionalcima da preuzmu deo tereta i brige, dok se vi mirno starate o onima kojima je to najpotrebnije.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *