Upala jajnika – lečenje na vreme čuva zdravlje žene


Upala jajnika je zarazno oboljenje koje može dovesti do komplikacija i steriliteta. U rizičnu grupu spadaju mlađe žene u reproduktivnom dobu od 20 do 30 godina. Prenosi se seksualnim kontaktom a u lečenje moraju biti uključena oba partnera.

Upala može zahvatiti jedan ili oba jajnika. Uglavnom ide zajedno sa upalom jajovoda a može se proširiti i na okolna tkiva i organe u reproduktivnom traktu. Kada upalu jajnika prati upala jajovoda, reč je adnektitisu a kada se proširiti na matericu, sluzokožu, vaginu i druge okolne organe upitaju je Inflamatorna bolest karlice (PDI). 

Simptomi upale jajnika

Upala jajnika može biti izazvana prekomernim razmnožavanjem bakterija širokog spektra – gonokok, treptokoki, stafilokoki, hlamidija, E. coli, ureaplazma, mikoplazma, Candida albicans, citomegalovirus i druge. 

Osnovni faktor rizika su nezaštićeni seksualni odnosi ali treba imati u vidu da bakterije mogu dospeti u reproduktivni trakt žene tokom porođaja, abortusa ili pobačaja. Simptomi mogu izostati ili biti veoma blagi. Kada se jave manifestuju se kao bol u donjem delu stomaka koji može biti akutni ili hronični. 

Ostali simptomi mogu biti povišena telesna temperatura, groznica, pojačan sekret, bol prilikom intimnih odnosa. Takođe, može se javiti pojačano menstrualno krvarenje, kao i krvarenje između menstrualnih ciklusa ili tokom odnosa.

Upala jajnika može izazvati i poteškoće tokom mokrenja koje se manifestuju kao otežano i bolno mokrenje ili osećaj peckanja u vaginalnom području tokom mokrenja. Kod nekih žena javlja se mučnina i povraćanje. 

Klinička slika odnosno simptomi često nisu jasni pa mogu ostati neprepoznati odnosno žena ih može pomešati sa prehladom ili nekom urinarnom infekcijom. Međutim, pogrešno je uverenje da prehlada može izazvati upalu jajnika. Prehlada može oslabiti imuni sistem što pogoduje širenju infekcije ali ne može biti uzrok. 

Lečenje upale jajnika

Upala jajnika otkriva se pregledom i testiranjem. Testovi uključuju testove krvi i mokraće, ultrazvuk, uzimanje cervikalnog i vaginalnog brisa. U lečenju se koriste antibiotici. Zavisno od uzročnika, u lečenju se može koristiti više vrsta antibiotika za lečenje različitih bakterija

Simptomi se povlače u roku od nekoliko dana od početka terapije ali prestanak uzimanja lekova može dovesti do povratka infekcije. Ukoliko je upala dovela do pojave gnoja (apcesa) a antibiotici ne saniraju stanje, možda će biti potrebna hirurška intervencija. Operacija je obavezna ukoliko apces pukne ili lekar sumnja da će doći do toga. 

Posledice nelečene infekcije i prevencija

Ukoliko se upala jajnika ne leči, može dovesti do pogoršanja simptoma i neplodnosti jer ožiljno tkivo i priraslice mogu sprečavati začeće.

Pored toga, posledice mogu biti ekotipična trudnoća (van matrice), hronični bol u karlici i donjem delu stomaka. Pored reproduktivnih organa, infekcija se može proširiti i na druge delove tela. Ako se proširi u krv, može dovesti do sepse. 

Upala jajnika može se sprečiti praktikovanjem sigurnog seksa, odnosno korišćenjem kondoma, izbegavanjem čestog menjanja partera, redovnim ginekološkim pregledima i testiranjem na polno prenosive infekcije.  

Takođe, potrebno je voditi računa o jačanju imuniteta i higijeni. Oslabljeni imunitet i nelečene urinarne infekcije mogu biti faktor rizika. Sredstva za higijenu intimne regije moraju biti pH neutralna, a najbolje je isključivo koristiti preparate namenjene u tu svrhu. 

Žene koje su sklone upali jajnika, trebalo bi da izbegavaju usku garderobu i veš od veštačkih materijala. Žene koje imaju spiralu moraju posebno voditi računa jer bakterije mogu dospeti u reproduktivni trakt i ako je intrauterini uložak pogrešno umetnut ili je oštećen. 

Upala jajnika ako se adekvatno izleči ne ostavlja posledica po reproduktivno zdravlje žene. Zato bilo koji bol u donjem delu stomaka ne treba ignorisati već potražiti lekarsku pomoć na vreme. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *