Tepisi – status, prestiž ili detalj u kući?

Nijedan dom ne može da se zamisli bez tepiha. Mada se njihovo poreklo još uvek ne zna, od njegovog pojavljivanja do danas imao je brojne funkcije. Estetska, zaštitna, statusna, bilo je mnogo uloga koje su imali tepisi. Danas najčešće je reč o estetskoj, jer u mnogim domovima moguće je videti fine i moderne tepihe. Upravo taj ukasni detalj svakog doma postoji odvajkada. Važi za sve krajeve sveta i postoji u svim kulturama. Nezamenjivi je ukras svakog stana, različitog je materijala, dizajna i boje.

Svaki tepih podrazumeva određeno održavanje. U zavisnosti od nijanse, materijala ili boje, tepisi se moraju različito tretirati. Ako odlučite da odnesete u tepih servis vaše tepihe, onda bi trebalo da znate nekoliko pravila u vezi sa njihovim pranjem. Tepih servis određuje cenu pranja po kvadratnom metru, ali i od toga šta potrošač želi. Naime, brojne su usluge koje određeni tepih servis nudi. Ukoliko želite samo dubinsko pranje, onda je cena jedna, a ukoliko se odlučite da posetite tepih servis kako biste vašem omiljenom tepihu udahnuli novi život, onda bi trebalo da znate da tepih servis pored pranja nudi i druge usluge kao što su opšivanje, menjanje resa, izbeljivanje, poliranje tepiha i slično. Osim pranja tepiha, oni kvalitetniji pružaju i dubinsko pranje namestaja, poliranje podova itd. U svakom slučaju, sigurno je da tepih servis najpre  vrši usluge pranja, a sve dodatno možete dogovoriti sa zaposlenima na licu mesta.

A kada su se prvi tepisi pojavili?

Kada su se prvi put pojavili, tepisi su nomadima služili kako bi komunicirali, vizuelno se predstavili i često su služili kako bi zamenili slova. Mada je ovakav vid sporazumevanja bio prisutan u praistoriji, danas u nekim zemljama Orijenta i dalje postoje ovakvi oblici komunikacije. Tada su osim sredstva za komunikaciju tepisi služili i za predstavljanje sopstvenog statusa, jer su bogati ljudi na ovaj način želeli da istaknu svoj prestiž. Bili su posebni zbog svoje unikatnosti, a retki primerci su sačuvani do danas.

Masovna proizvodnja i nova tehnologija doprineli su da se danas sve manje brine o originalnosti, a da se što više proizvodi. Međutim, još uvek ima poneki unikat koji podseća na neko prošlo doba. Izrada tepiha duga je hiljadama godina. Najčuveniji su orijentalni tepisi i oni su i najcenjeniji na tržištu. Persijski, turski, ali indijski proizvođači tepiha prema tradiciji su najstariji i još uvek važe za najbolje poizvođače. U našoj blizini čuveni su susedni rumunski tepisi, a u srpskoj prošlosti, a bogami i danas, o svojoj čuvenosti svedoči pirotski kraj poznat po svom jedinstvenom brendu – pirotskom ćilimu.

Na tržištu se najviše traže i na ceni su persijski tepisi. Još iz stare ere ovi nadaleko poznati ukrasni detalji doma i danas su i te kako traženi. Iako se veruje da su se pojavili i 2000 godina pre nego što je počela nova era, njihova čuvenost i danas je prepoznata. Poseban pečat umetnika jasno se može uočiti na šarama ovih tepiha, a da li zbog svoje lepote, tradicije, kvaliteta ili načina izrade, upravo pesijski tepisi su prepozatljivi i sinonim su za originalnost širom sveta. Zato ne čudi što je njihova cena visoka i što se uvek traže.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *