Manji troškovi za grejanje uz pomoć dobre izolacije vašeg doma

Kada se govori o kvalitetnom grejanju, načinima kako što bolje zagrejati dom ili neki drugi prostor, bez obzira na njegovu namenu, kao i o tome kako uz sve to i uštedeti na potrošnji i umanjiti mesečne račune za troškove, jedna od glavnih stvari koja se pominje i koja se stavlja na prvo mesto jeste izolacija. Naravno, postoje brojni načini i saveti koji vam mogu pomoći u tome da vaš dom bude topliji, a da opet umnajite svoje troškove za grejanje, međutim, svi oni su suviše sitni u poređenju sa izolacijom.


Kada je izolacija u pitanju, od velike je važnosti da imate spoljašnju i unutrašnju izolaciju svog doma, kako bi se toplota normalno u njemu zadržavala i kako bi se uopšte dom normalno i uredno grejao. Bez kvalitetne zidne izolacije teško da možete nešto ozbiljno uraditi po ovom pitanju, ali ipak, i u jednom i u drugom slučaju postoji dobro rešenje, a ono se nalazi u stolariji. Ukoliko ste u nekoj starijoj zgradi, starijoj kući, bitno je da proverite stanje u kom se nalazi vaša stolarija, kako spoljašnja, tako i unutrašnja, te da je ukoliko je to potrebno i zamenite u potpunosti. A u tom smislu već postoje dva odlična saveta koja sigurno pomažu u nameri koju imate, a sve to na kraju čini vaš život lepšim, lakšim i kvalitetnijim.

Postoje unutrašnja i spoljašnja izolacija doma koja pomaže u održavanju optimalne temperature u domu i zimi i leti. Što se tiče zidne izolacaje danas se sve više u tu svrhu koristi stiropor koji je prilično velike debljine, a uz njega i potrebne mreže, smese, koje se spajaju fasadom na kraju, što čini spoljašnju izolaciju.

Unutrašnja izolacija je često i staklena vuna, koja čini da dom bude dosta topliji. Uz sve to, zidna izolaciji čini da se dom vrlo brzo zagreje, pa čak i u trenucima kada je spoljašnja temperatura dosta ispod 0 stepeni, a da se sva ta toplota ne gubi brzo, već je moguće dugo održavati istu temperaturu, što je jedna od najbitnijih stavki u tome da uštedite u troškovima grejanja. Ali pored ove izolacije, tu je izolacija putem stolarije, koja je završni deo celokupne i sasvim kvalitetne izolacije doma.

PVC stolarija za topao dom

Drvena stolarija je danas skoro izbačena iz upotebe, budući da se u izgradnji većina odlučuje da postavi PVC stolariju, posebno kada se radi o spoljašnjim elemntima. Unutrašnju stolariju možete birati prema svojim potrebama i svom ukusu, dok je PVC stolarija ono što je potrebno kako biste svoj dom učinili daleko toplijim, prijatnijim, a mesečne troškove za grejanje manjim. PVC stolarija, za razliku od drvene, ne može da propušta toplotnu energiju vani, jer materijal ne dozvoljava da se to dešava, a kako vreme prolazi, isti taj materijal ostaje nepromenjen, pa na duže staze nećete imati nikakvih problema, kao što je to slučaj sa drvenom stolarijom, na primer. Uz sve to, PVC vrata i prozori imaju savršeno moderan izgled koji odgovara svakom domu, pa ćete uz kvalitetno grejanje, manje troškove svakog mesec, imati i znatno lepši i prijatniji enterijer, što je svakako nešto čemu većina teži, zar ne?

izolacija stolaijom

Prednosti PVC stolarije u odnosu na drvenu su mnogobrojne pa nešto veća cena PVC stolarije po m2 se može nadoknaditi njihovim kvalitetom.

Prednosti PVC stolarije u odnosu na drvenu su:

  • Dugotrajnine
  • Bolja zvučna izolacija
  • Bolja toplotna izolacija
  • Jednostavno održavanje
  • Brza ugradnja i izrada po meri

Ovo su samo neki od detalja koji vam mogu pomoći da odaberete između moderno opremljenog doma PVC prozorima i vratima ili klasične drvene stolarije. Savremena vrata i prozori se proizvode od PVC profila sa termoprekidom koji omogućava strujanje toplog odnosno hladnog vazduha kroz profile i tako dodatno sprečavaju mešanje spoljašnjeg vazduha sa unutrašnjim, nešto poput toplotne zavese na vratima tržnih centara.

Investiranje u ovaj vid izolacije će biti pun pogodak za vas i kućni budžet u dužem periodu.

Pored PVC stolarije, nešto skuplje rešenje koje vam može pomoći u izolaciji vašeg doma jeste aluminijumska stolarija koja je isto, a možda i bolja od PVC.

ALU stolarija za moderan dom

Izgledom ih ne možete mnogo razlikovati, ali postoji opcija kod ALU stolarije gde možete njen izgled promeniti, ubaciti drvo za estetski moemnat, što vam može možda pomoći da se odlučite za jednu ili drugu vrstu stolarije. Ali kao i kod prethodne, tako i ALU stolarija čini da vaš dom bude dosta topliji, njena izolacija vam omogućava da održite optimalnu temperaturu u svom domu, što je u stvari jedna od najbitnijih stvari u nameri da umanjite mesečne troškove za grejanje i utrošak energije. Postoji više razlika između ove dve vrste stolarija, međutim, odabrali PVC stolariju ili ALU stolariju, zavisiće isključivo od nekih vaših ličnih potreba i potražnji, a krajnji efekti će biti isti ili slični i njima ćete sigurno biti jako zadovoljni.

Ugradnjom drvo-aluminijum stolarije postižete dvostruki efekat, vrhunske izolacije i rustičnog dizajna prozora i vrata.

Upravo održavanje temperature na određenom nivou, čini da se troškovi na kraju meseca smanjuju, jer nema potrebe za pojačavanjem grejanja, trošenjem veće količine ogreva, već njen utrošak postaje konstantan. Na ovaj način ćete moći pametno da upravljate svojim grejnim telima i propuštanjem toplotne energije iz bilo koje prostorije.

mother-son-looking-window_8353-7762

Neke od prednosti ALU stolarije u odnosu na drvenu su:

  • Duži vek trajanja
  • Jednostavno održavanje
  • Vrhunska zvučna i toplotna izolacija
  • Veliki izbor modela i boja

Dakle, ukoliko razmišljate o dodatnoj izolaciji vašeg doma a već ste postavili fasadu sa stiroporom pre svega se treba odlučiti na zamenu ili ugradnju nove stolarije koja je najčešći uzrok visokoh računa. Mnoge firme kao što je Format Alde pružaju usluge izrade i ugradnje ne sam ALU i PVC stolarije već i drvene stolarije po veoma pristupačim cenama pa tako investiranje u ovaj vid izolacije će biti pun pogodak za vas i kućni budžet u dužem periodu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *