Šta su zaista prisluškivači i kako funkcionišu?

Prisluškivači su bubice, mali mikrofoni koji se mogu sakriti bukvalno bilo gde. To je jedan od uređaja koji se najčešće koriste za špijuniranje ličnih neprijatelja, partnea, konkurentskih kompanija, a imajući u vidu čuvene afere, čak i drugih džava.

Na primer, ovi uređaji su bili ključni u tenzijama između Amerike i Sovjetskog saveza za vreme Hladnog rata. Iako je dosta bilo pisano o samom konfliktu, retko gde su se pominjali sami prislučkivači i njihove neverovatne primene, kao i savremena tehnologija na kojoj su bazirani.

Kakvi su sve prisluškivači dostupni? Kako se postavljaju i otkrivaju? Kako su dizajnirani da budu neprimetni? Iako njihovo korišćenje nije potpuno legalno, danas su prisluškivači široko dostupni. Često se koriste u raznim kompanijama i imaju široku industrijsku i komercijalnu primenu. A sve više počinju da se koriste u svakodnevnom životu i da se postavljaju po sobama, garažama ili automobilima potpuno „običnih“ ljudi.

Prisluškivače možete sakriti po čitavoj kući, a da njeni vlasnici nisu toga ni svesni. Ako se opredelite za ovakvu varijantu prisluškivanja trebalo bi da imate dobre i opravdane razloge. Samo neki od popularnih uređaja za prisluškivanje koje možete ugraditi u svoje sobe jesu prisluškivači u penkalo olovci, prisluškivači u kompjuterskom mišu, prisluškivači u sijalici, u tabakeri, u adapteru za struju, punjač za mobilni telefon kao prisluškivač… Ovakve vrste prisluškivača možete pronaći i na sajtu agencija koje se bave prodajom špijunske opreme.

Nekoliko važnih informacija o prisluškivačima

Iako su sveprisutni i lako dostupni, niko ne želi direktno da govori o prisluškivačima. Većina svetskih bezbednosnih agencija odbijaju intervjue ili jednostavno spuste slušalicu kada saznaju svrhu poziva. Firme koje proizvode prisluškivače se često krijuiza zakona i takođe odbijaju da govore o tome. Iako je teško da se otkrije više informacija o prisluškivačima, uspeli smo da saznamo nešto više o tome:

  • Bubice mogu da budu različitih veličina. Od nekoliko milimetara pa do par centimetara, razlikuju se po tome koliki domet imaju i po kvalitetu mikrofona koji poseduju.
  • Bubice su veoma široko dostupne. Mali prisluškivači koji se koriste u industrijskoj špijunazi se mogu lako kupiti u nekim evropskim i azijskim gradovima, iako su zabranjeni u Americi. Ali, u Americi su dostupni bežični prisluškivači veličine paklice cigareta. Imaju široku primenu, ali se uglavnom koriste za špijunazu.
  • Proizvođaci i korisnici prisluškivača barataju mnoštvom metoda za pametno sakrivanje svojih uređaja, od podmetanja u elektroniku do povezivanja sa optičkim mrezama. Sovjeti su tokom Hladnog rata postavili hiljade lažnih bubica da bi zbunili američke agente koji pokušavaju da ih uklone.
  • Prisluškivače je začuđujuće lako i jednostavno samostalno napraviti. Najsofisticiraniji prisluškivači mogu biti s lakoćom napravljeni u bilo kojoj bolje opremljenoj elektronskoj radionici.
  • Veoma popularna ideja o laseru koji služi za hvatanje zvučnih talasa se često pojavljuje po špijunskim filmovima i knjigama. Iako deluje zanimljivo, primena ovoga u stvarnom životu se nije pokazala pouzdanom.
  • Razvijena je raznovrsna tehnologija koja je namenjena pronalaženju prisluškivača i pokazala se veoma pouzdanom.

Vrste prisluškivača

Prisluškivači se dele na tri vrste. Prvi su uređaji koji sadrže mali mikrofon i odašiljač. Odašiljač nakon toga prenosi informacije do prijemnika koji se nalazi u istoj prostoriji ili negde u blizini. Ako ovaj uređaj ima dovod struje može raditi sve dok se ne ukloni.

Druga vrsta su mikrofoni. Mogu biti ekstremno mali i sakriveni svuda, ali zahtevaju žice da bi mogli da odašilju signal. Te žice mogu biti tanje od ljudske vlasi kose.

I treća vrsta su pasivni uređaji koji se aktiviraju kada do njih dopre radio signal iz spoljašnjosti.

Iako prisluškivači ili bubice dolaze kako vidimo u raznim formama i oblicima, njihova svrha je ista. Ta svrha se kroz vojnu upotrebu, do špijunaže na državnom nivou, polako prenela i na svakodnevni život. Danas je veoma lako da dođete do prisluškivača i da ga koristite za svoje potrebe. Imajte na umu da je to ilegalno i da ozbiljno narušava nečiju privatnost.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *