Pametni satovi i bubice doneli duplo više varanja na univerzitetima u Velikoj Britaniji

Od 2012 godine u Velikoj Britaniji zabeležen je rast od 42 procenta u broju studenata koji su se odlučili da varaju na ispitima. U 2016.-oj godini zabeleženo je 210 slučajeva upotrebe skrivenih sredstava za varanje. Stručnjaci kažu da je stvaran broj studenata koji varaju mnogo veći, i da ga je nemoguće utvrditi. Neki od uređaja koje su koristili dostupni su već po cenama od 11 funti.

Jedan od četiri prestupnika, koji je uhvaćen na delu, koristio je elektronske uređaje, kao što su telefoni, pametni satovi, ili popularne bubice za studente, koje je bilo moguće pronaći samo na osnovu anonimnih dojava drugih studenata, ili potkazivanja na licu mesta.

Istraživanja su pokazala da se najviše vara na prirodnim naukama, matematici, fizici, hemiji. Pored modernih metoda, popularna je još uvek i fora sa pisanjem formula i teorema u digitrone, koji imaju memoriju, korišćenje takozvanih puškica, kao i pisanje po delovima tela, uključujući i nokte.

Guglanje odgovora, koliko god vi sada prevrtali očima, je jedan od najčešćih načina varanja na ispitima. U toku testa ili ispita studenti imaju dve ili tri šanse maksimalno da pokušaju  na internetu da pronađu ono što im je potrebno, tako da je većina njih imala već obeležene sajtove sa kojih će pokušati da pronađu odgovore.

Kako zaustaviti varanje?

Da studenti varaju ili pokušavaju da varaju na ispitima nije ništa novo. Od kako su osmišljeni ispiti i testovi kao provere znanja i naučenog, postoje i oni voljni da na njima varaju. Ali čini se da su stvari otišle predaleko, i oni koji se bave ovom problematikom za sve krive tehnologiju, jer je ona omogućila mnogo više prilika i sredstava. Bubice za studente su najteže za otkrivanje, dok pametni satovi još uvek dobro prolaze, jer stalno svima izmiču iz fokusa. Tako pojedini profesori na svojim ispitima ne dozvoljavaju nošenje ručnog sata uopšte, jer im je fizički nemoguće da svaki proveravaju i utvrđuju da li je pametan ili ne, dok drugi u satovima ne vide pretnju.

Bubice za studente su posebno aktuelna tema. Spadaju u najbezbedniji vid varanja, a ukoliko imate suvislog asistenta, onda i u najproduktivniji. Kao i za svako drugo varanje i ovde je potrebno malo promišljanja i koordinacije. I sreće. Ali i novčanih sredstava, jer su bubice za studente ozbiljna investicija, koja se može meriti i stotinama eura.

Zbog toga, kao i bezbednosti i zavaravanja tragova, bubice za studente uglavnom iznajmljuju drugari koji ih neće koristiti. Ono što je pak interesantno je da je broj onih koji su uhvaćeni kako koriste bubice za studente mizeran, i zbog toga se one na listama sredstava za varanja ne kotiraju visoko, niti pominju često. Tako podsećaju na činjenicu da se do informacija o najvećim pljačkama, mađioničarskim trikovima i bilo kakvim zabranjenim i intrigantnim radnjama najteže dolazi upravo kada one imaju efekta.

Kako zaustaviti sve ovo? Niko ne zna. Tehnički doskočiti studentima ili učenicima, Sizifov je posao, i ponekad se čini da bi silne zabrane i teror u smislu pretresa, poništili duh celog visokog obrazovanja. Ometači signala su postavljeni na većini univerziteta, postoje programi za otkrivanje plagijata, kao i pojedinačne zabrane profesora, koje su njihovo diskreciono pravo. Pogledaju li se podaci koliko je svejedno varanje zastupljeno, jasno je da prave kontramere još uvek nisu osmišljene.

Na ovom linku možete pronaći ponudu pomagala za polaganje ispita. Bubice team nudi najkvalitetniju opremu koja će zadovoljiti sve prohteve onih koji je koriste i kojima je potrebna.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *