Neka vaš dom bude kao iz časopisa!

Prirodni materijali su oduvek bili inspiracija za arhitekte. Još od antičkog doba mermer dominira po svojoj lepoti, jednostavnosti i dugotrajnosti. Međutim, pored merera i drugi prirodni materijali poput granita i kvarca se odlikuju velikom izdržljivošću i utiču da čitav prostor izgleda elegantnije i sofisticiranije.

Mermer, granit ili kvarc u enterijeru i eksterijeru su idealni za ljubitelje i minimalizma i raskoši. Zato, ukoliko želite da vaš dom izgleda poput velelepnih vila poznatih ličnosti, posavetujte se sa arhitektama o ubacivanju elemenata napravljenih od ovih materija. Bilo da se radi o mermernim stepenicama, kupatilu ili radnim delovima u kuhinji, sigurni smo da će ovakvi detalji učiniti da vaš dom zasija posebnim sjajem. Na sajtu www.anastasijevic.rs možete videti šta sve kamenorezačka radnja Anastasijević i sinovi može da napravi od prirodnog kamena.

Kupatila od mermera, granita ili kvarca za kraljevski osećaj

Kao što smo napomenuli, mermer, granit i kvarc u enterijeru i eksterijeru daju efekat elegancije i dozu luksuza. Kada su moderna kupatila u pitanju, ovi prirodni materijali su idealni iz više razloga. Pre svega, mermer, granit i kvarc su idealni za površine koje se često čiste i koje su često izložene vodi. Održavanje ovih materijala je jednostavno i zato ćete sigurno uštedeti na vremenu za čišćenje kupatila. Pored toga, površine od mermera, granita ili kvarca se malo klizaju, što je idealno kada je u pitanju kupatilski pod.

Ukoliko želite da postignete efekat komfora i elegancije u svom kupatilu, onda možete izabrati neka od ova tri materijala (ili čak kombinaciju sva tri) i iskombinovati ih sa staklenim elementima. Ukoliko ste pristalica minimalizma, onda vam savetujemo da se opredelite za jedan od ovih materijala. Takođe, poznate arhitekte danas sve više kombinuju kamene elemente sa npr. drvenim. Pa ćete tako moći da vidite kupatila čiji su zidovi obloženi mermernim pločicama velikih dimenzija, dok je pod drveni, ili pokriven pločicama koje imitiraju drvo. Ovakva kombinacija se pokazala kao pun pogodak ukoliko želite da postignete osećaj topline čitavog enterijera. Međutim, mermer je skup materijal, pa ukoliko želite da uštedite, a da kvalitet materijala bude isti, odberite pločice od granita ili kvarca. Efekat luksuza ćete sigurno zadržati, a ušteđeni novac možete iskoristiti za npr. renoviranje drugih prostorija.

Kvarcne, mermerne ili granitne ploče velika pomoć u kuhinji

Kada su u pitanju najkvalitetniji kuhinjski radni elementi, kvarcne, granitne i mermerne ploce cena ne treba da ima presudan karakter. Iako mermerne ploče i dalje važe za zlatni strandard, u trci za najizržljiviji materijal ne zaostaju ni granit i kvarc. Ploče napravljene od ovih materijala se neće kriviti i menjati u dodiru sa vodom. Takođe, ovakve radne površine su otporne na mehanička oštećenja, toplotu, rezanje noževa. Ugradnjom mermerne, kvarcne ili granitne ploče moći ćete da spustite vruće posuđe bez brige o oštećenju površine. Osim toga, kada ugradite granitne, kvarcne i mermerne ploče više nećete da brinete o flekama od hrane i pića. Biće dovoljno da ih samo vlažnom krpom uklonite.

Pored očiglednog praktičnog aspekta radnih površina napravljenih od ovih prirodnih materijala, ne treba zaboraviti ni estetski. Naime, mermer, granit i kvarc u enterijeru i eksterijeru mogu uticati da prostor izgleda prostranije nego što stvarno jeste. Pored toga, ovi materijali utiču na to da svi ostali kuhinjski elementi izgledaju luksuznije. Kao i u slučaju sa kupatilima, u pravoj kombinaciji sa drvenim elementima učinićete da vaša kuhinja bude baš po meri i da izgleda kao iz časopisa. U zavisnosti od toga da li želite da postignete rustičan ili savremen izgled kuhinje možete se odlučiti za različite kombinacije boja, ali možete odabrati ploče različitog nivoa obrađenosti.

Podovi i zidovi od mermera ili granita za izgled luksuza

Podovi i zidovi od mermera i granita su idealno rešenje ukoliko želite da postignete luksuzan izgled prostorije. Ovi materijali su posebno atraktivni kada je reč o holovima, dnevnim sobama, kupatilima, kuhinjama ali i kancelarijskom prostoru. Međutim, za manje prostorije se preporučuje umerenost, ondnosno da samo pod bude pokriven granitnim ili mermernim pločama. Granitne ploče ili mermerne ploče se mogu savršeno kombinovati i sa pločicama drugih materijala. Međutim, sa ovakvim kombinacijama treba biti oprezan jer mermer i granit imaju karakterističnu teksturu pa treba biti pažljiv sa odabirom drugih pločica kako se ne bi ostavio utisak kiča. Zato, ukoliko želite da igrate na sigurno, odaberite samo mermerne ili granitne ploče teksture koja se vama najviše dopala.

Treba imati na umu da su podovi od mermera i granita hladni, pa ukoliko planirate ovakve podove, razmislite i o ugradnji podnog grejanja kako biste neutralisali hladnoću. Međutim, ukoliko imate kuću u mediteranskim ili tropskim predelima, granitni i mermerni podovi i zidovi će biti od koristi u rashlađivanju prostorija.

Kada su u pitanju zidovi od mermera i granita, oni mogu biti izuzetno efektni ukoliko ih uklopite sa nameštajem. Na primer, jedan zid od mermera u dnevnoj sobi nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Takav spoj elegancije i jednostavnosti sigurno će učiniti vašu dnevnu sobu posebnom.

Imate stepenice u kući? Neka budu od mermera ili granita

Mermerne i granitne stepenice su izuzetno popularne već decenijama iz više razloga. Pre svega, stepenice vila se najčešće nalaze u holovima i hodnicima, odnosno prostorijama sa kojima se prvo susretnu posetioci vašeg doma. A ukoliko su stepenice raskošne, elegantne i pritom sijaju, onda svakako nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Sa druge strane, za razliku od drvenih, mermerne stepenice, kao i stepenice od granita su postojane i neće se promeniti decenijama ukoliko su napravljene od kvalitetnog materijala. Pored toga, održavanje ovakvih stepenica je dosta jednostavnije od drvenih, a nećete morati da brinete da će ih višak vode oštetiti.

I spoljašnje mermerne i granitne stepenice mogu vas ostaviti bez daha. Pored toga, kao što smo već naveli, granitne i mermerne stepenice su otporne na fizička oštećenja, ali su i otporne na sve vremenske uslove. Zato ukoliko želite da imate kvalitetne stepenice koje će trajati generacijama, odaberite one napravljene od granita ili mermera.

Pažljivim odabirom boje mermera ili granita za stepenice možete učiniti da čitava kuća dobije drugačiji izgled. Ovi materijali učiniće vaš dom posebnim i elegantnim, a ovo je samo još jedna potvrda da mermer, granit i kvarc u enterijeru i eksterijeru igraju veoma važnu ulogu.

Prirodni materijal će udahnuti život vašoj terasi

Terasa je najčešće mala oaza mira svakog doma. Zato njenim pažljivim uređivanjem možete stvoriti prostor u kome ćete uživati sa svojim najmilijima. Ukoliko želite da vaša terasa izgleda besprekorno uredno i luksuzno, onda odaberite materijal poput mermera, granita ili kvarca. Ovi prirodni materijali su idealni za terase jer su otporni na promene temperature i vlagu. Ukoliko ne želite da tragovi kiše i prašine budu uočljivi, odaberite mermer, granit ili kvarc tamnijih nijansi. Ali, uprkos tamnijoj boji, zbog jedinstvene prirodne teksture nećete imati utisak ograničenosti. Naprotiv, tamnije boje u nijansama boje zemlje mogu učiniti terasu prirodnijom, odnosno možete se osećati kao da ste u prirodi, čak iako se terasa nalazi na višespratnici i u gradskoj vrevi. Osim poda, možete se odlučiti i za mermernu ili granitnu ogradu koja će se uklapati sa podom terase. Ovakva ograda može biti idealno rešenje ukoliko želite da se sklonite od radoznalih pogleda prolaznika. Granitna ili mermerna ograda pružiće vam osećaj intimnosti i izolovanosti. Ali, kako ne biste imali osećaj skučenosti, preporučujemo svetlije nijanse ploča.

U slučaju da imate spoljašnje mermerne ili granitne stepenice, preporučujemo da boju ploča za terasu uklopite sa bojom stepenica. Na taj način dobićete harmoničan izgled doma koji će odisati elegancijom. Ako već u glavi imate sliku svog savršenog doma, onda znate da mermer, granit i kvarc u enterijeru i eksterijeru imaju ulogu da daju završni sjaj.

Mermer i granit za dugotrajnost nameštaja

Savremeni domovi su sve više opremljeni nameštajem napravljenim od prirodnih materijala. Industrija nameštaja prepoznala je dekorativnost i izdržljivost prirodnih materijala kao što su mermer i granit. U kombinaciji sa drvetom ili gvožđem, mermerni i granitni nameštaj postaje pravo umetničko delo. Masivni trpezarijski stolovi čija je ploča napravljena od granita ili mermera postali su pravi hit poslednjih godina. Kako su marmer i granit gotovo neuništivi materijali, ovakvi stolovi mogu decenijama ostati nepromenjeni. Jedinstvenost i jednostavnost su nešto što krasi ovakve stolove.  Zato, ukoliko imate prostranu trpezariju i dopada vam se jednostavnost ovih stolova, onda su oni nameštaj koji će sigurno oplemeniti prostor. Takođe, jednostavni i masivni klub mermerni i granitni klub stolovi učiniće vašu dnevnu sobu posebnom. Pažljivim odabirom nijanse kao i oblika stola, vaš sto će upotpuniti enterijer. Pored toga, mermer i granit se lako održavaju i otporni su na mehaničke udare i toplotu. Ako imate malu decu, ovakvi stolovi su idealni jer su stabilni, a fleke od bojica i tempera možete lako ukloniti.

Detalji od prirodnih materijala kojima će se svi oduševiti

Ukoliko niste u prilici da sebi priuštite mermerni pod, čitavo kupatilo, ili kuhinju, ili prosto posebnu pažnju poklanjate sitnicama, onda će detalji od prirodnih materijala sigurno oplemeniti vaš dom. Mermer, granit i kvarc u enterijeru i eksterijeru mogu biti savršeni za čak i kada se radi o detaljima. Danas posebnu pažnju skreću mermerne lampe i lusteri. Ova prava mala umetnička dela predstavljaju savršen luksuzan dizajn. Ovakav detalj je idealan za radne sobe ili kancelarije.

Ako želite svom kupatilu da date poseban sjaj, jedinstvene mermerne kade mogu biti vaš izbor. Ovakve kade mogu biti jedinstveni spoj srednjovekovne i najmodernije kade. A sam pogled na nju izaziva osećaj uživanja i opuštanja.

Za ljubitelje mermera, tu su i mermerne tapete koje su postale pravi hit. Luksuzan izgled ovih tapeta učiniće svaki prostor jedinstvenim. Ove tapete se mogu naći i u dnevnim i u spavaćim, ali i radnim sobama. Zato, ukoliko niste u prilici da priuštite sebi mermerne panele za zid, mermerne tapete mogu biti dovoljno dobra zamena.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *