Zone organizovanja kuhinje po meri

Ako vam organizacija nije jača strana, onda va predlažemo trikove pomoću kojih možte lepo da uredite vaše kuhinje po meri. Najpre uočite određene zone upotrebe. Recimo, za svakodnevnu upotrebu izdvojte posuđe koje će biti u blizini vaše mašine za sudove i rasporedite ga u najbliže fioke ili pregrade u visećem delu. Nađite najbliže mesto za vaš pribor za jelo, tanjire, čaše, činije, šolje. Zatim odredite drugu zonu ili bolje rečeno mesto gde ćete skladištiti posuđe za kuhanje i pripremanje hrane. Neka ono bude raspoređeno u blizini vaše pećnice kako bi vam šerpe, lonci, tiganji, džezve bile na dohvat ruke.

Da biste spakovali namirnice koje mogu duže da stoje, onda obezbedite mesto koje će da vam služi kao ostava. Da li će to biti poseban deo vašeg kuhinjskog nameštaja ili ćete začine i druge namirnice kao što su brašno, šećer, ulje, pirinač i testenine čuvati u visećem delu, to je vaš izbor, važno je samo da ih pravilno rasporedite u zavisnosti od svakodnevne upotrebe.
U blizini frižidera bi trebalo da vam se nađu dodatna kuhinska pomagala kao što su različite kutije, posude i kese, al ii drugi predmeti koji će vam poslužiti za pripremanje hrane iz frižidera.

Posebno mesto trebalo bi da obezbedite za napitke, posebno ako volite kafu i druge napitke. U određenom delu vašeg kuhinjskog nameštaja rasporedite šolje, čaše, kafu, šečer, čaše, sve đto bi vam bilo pri ruci kada dođu gosti koje treba poslužiti. Posebna zona je sudopera. Na njoj svakako treba da postoji sredstvo za pranje sudova, krpe, sunđeri, a odmah u blizini i kuhinjska krpa za sušenje ruku. U blizini sudopere treba namestiti korpu za smeće.

Jedna od zona skladištenja kuhinjskih predmeta može da posluži za raspored posebnih posuda ili činija koje koristite isključivo za posebne prilike. Ako već nemate dovoljno mesta, a pošto kuhinje po meri nisu predviđenje za nepotrebno nagomilavanje sudova, onda te kuhinjske elemente možete skladištiti i u nekom drugom delu kuće, kao što je recimo trpezarija ili terasa, ako je imate.

Kuhinje po meri i skadištenje hrane u frižideru

Ako smo vam ovim takozvanim zonama skladištenja kuhinjskih predmeta i pomagala dali nove ideje kako vaše kuhinje po meri da uredite, onda vam one mogu poslužiti i za organizovanje hrane u frižidetu. Napravite grupe namirnica koje su vam neophodne svakoga dana i stavite ih na jedno policu. I tako redom. One namirnice koje ne koristite često možete staviti na dno vašeg frižidera, ali nemojte potpuno da zaboravite na njih. Bacite pogled s vremena na vreme šta sve imate u svom frižideru, nikad se ne zna kakva vam ideja za pripremanje hrane može pasti na pamet.

Kada ste se odlučili za najbolji raspored, onda proverite da li ste sve dobro uradili. Naime, predmeti koje stalno koristite trebalo bi da vam budu u vidokrugu, a one koje manje koristite mogu da budu više postavljeni. Sve ono što ne vidite, slabije ćete i koristiti.
Osim za kuhinje po eri, ovo pravilo važi i za hranu u frižideru i u ostavu. Zato pažljivo raspoređujte namirnice. Malo je verovatno da ćete više koristiti one namirnice koje ne vidite, zapamtite to!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *