Kako da unapredite radnu atmosferu za maksimalnu produktivnost uz pomoć dan noć zavesa

Okruženje u kojem se radi može da ima direktan uticaj na na produktivnost i kreativnost zaposlenih.

Dok neki biznisi ulažu dosta truda u planiranje da radni prostor bude funkcionalan, ali i da izgleda odgovarajuće, oni koji podcenjuju ovaj aspekt nisu ni svesni koliko time gube na efikasnosti. 

Male stvari kao što ne nedostatak pravilnog osvetljenja ili upotreba boja u prostoru mogu da naprave veliku razliku. U ovom tekstu fokusiraćemo se na dan noć zavese i kako se iste mogu koristiti za pozitivan uticaj na radnu atmosferu.

Značaj dobrog osvetljenja

Svako ko je radio u prostoriji sa lošim osvetljenjem zna koliko to može da bude naporno. Problem nije samo u tome što prostor izgleda mračno, već i zato što loše osvetljenje može bukvalno da izazove fizičke smetnje. Zamor očiju i glavobolje su samo neki od simptoma koji mogu da se pojave kada se boravi i radi u prostoru koji nije dobro osvetljen. 

Pre odabira zavesa – odaberite plafonske garnišne sa maskom 

Ove garnišne se ne preporučuju samo zbog toga što izgledaju lepo, iako definitivno doprinose estetici prostora. 

Njihova prava vrednost leži u tome što plafonske garnišne sa maskom  omogućavaju postavljanje raznih vrsta zavesa koje će vam pomoći da kontrolom svetlosti stvorite optimalne uslove za rad. 

Na ovaj način, izbor garnišne i zavese postaje ne samo pitanje estetike, već i praktično pitanje koje direktno utiče na vašu produktivnost i blagostanje zaposlenih. 

Zašto odabrati dan noć zavese

Dan noć zavese su posebne jer vam daju mogućnost da birate između dva potpuno različita ambijenta u istoj sobi, a da pri tom ne morate da menjate zavese ili da dodajete više njih. Uz ove zabese možete lako da kontrolišete osvetljenje: od toga da potpuno zamračite prostor (kada vam je to potrebno) ili da ih namestite za blaže prijatno osvetljenje. 

Kontrola osvetljenja sa dan noć zavesama je korisna jer vam omogućava da brzo prilagodite ambijent u skladu sa radnim potrebama.

Unapređenje produktivnosti

Radno okruženje koje koristi dan noć zavese postaje mnogo fleksibilnije. Možete brzo i lako da prilagodite nivo svetla u zavisnosti od zadatka koji je pred vama. Za rad na računaru obično odgovara zamračenije okruženje kako bi se smanjio odbljesak na računaru, dok će vam za čitanje dokumenata ili za održavanje sastanaka možda trebati više svetla.

Uticaj na zdravlje i generalno blagostanje zaposlenih

Regulisanje prirodnog svetla u prostoriji nije samo estetsko pitanje, već ima direktnog uticaja na kako se osećamo i koliko smo produktivni. 

Naime, dokazano je da nedostatak prirodnog svetla može uticati na naše raspoloženje, izazivajući simptome poput umora, osećaja apatije ili čak depresivnih epizoda. Sa dan noć zavesama, zaposleni imaju fleksibilnost da sami odrede koliko svetla žele u prostoriji. Na taj način, mogu aktivno da utiču na svoje mentalno stanje, bilo da žele da se fokusiraju na rad ili da se opuste. Ova vrsta kontrole nad osvetljenjem može napraviti značajnu razliku u celokupnom blagostanju i produktivnosti tima.

Energetska efikasnost

Pored unapređenja radne atmosfere, dan noć zavese mogu pridoneti i energetskoj efikasnosti. Kontrolisanjem nivoa svetla, smanjuje se potreba za veštačkim osvetljenjem, što za rezultat može da ima uštedu energije,a i smanjenje ugljendioksida u okruzenu.

Vizuelni aspekt

Ne smemo zanemariti ni vizualni element. Dan noć zavese dolaze u raznim stilovima i bojama, tako da mogu lako da se uklope u razne tipove enterijera, doprinoseći time i vizuelnom identitetu firme.

Radno okruženje je više od prostora u kojem se obavljaju zadaci. Ono može i treba da bude prostor koji podstiče produktivnost i kreativnost, kao i generalno zadovoljstvo zaposlenih. Dan noć zavese, u kombinaciji sa odgovarajućim plafonskim garnišnama sa maskom, mogu da budu deo strategije za kreiranje takvog okruženja. Kroz pravilnu regulaciju svetla, moguće je da se postignu optimalni uslovi za rad koji će pozitivno uticati na celokupan učinak i zadovoljstvo u radu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *