Vrste podnog grejanja

Šta je električno podno grejanje? Zračeći grejani podovi postoje još od Rimskog carstva u ovom ili onom obliku. U Sjedinjenim Američkim Državama, električno podno grejanje postalo je popularan trend kako za nove kuće tako i za projekte rekonstrukcije. Ipak, još uvek postoje negativni komentari među mnogim vlasnicima kuća. Kako funkcioniše sistem podnog grejanja? Koje su prednosti i mane podnog grejanja? Kako da znate da li je podno grejanje pravo za vas? Evo odgovora na brojne nedoumice koje većina vlasnika domaćinstava ima.

Kako funkcioniše podno grejanje?

Tradicionalni sistemi grejanja zagrevaju vazduh, koji zatim zagreva ljude u prostoriji. Sistemi grejanja rade tako što direktno zagrevaju ljude i predmete u prostoriji. Koliko topli podovi postaju topli? Ova vrsta grejanja se često oseća kao toplota sunca, jer se zračenje toplote zagreva preko toplotnog zračenja. Ovo omogućava ljudima da se osećaju toplo čak i kada je temperatura okoline (vazduha) u prostoriji zapravo niža. To je isti koncept kao stajanje na direktnoj sunčevoj svetlosti u odnosu na stajanje u senci.

Sunčeva toplota deluje tako što direktno zagreva ljude i predmete u prostoriji.

Može li blistavo podno grejanje koristiti vašem domu?

Da li ste ikada ušli u sobu u vašoj kući koja je bila primetno hladnija? Ili ste ikada izašli iz tuša ili kade i osetili jezu? Većina domova ima ove „hladne tačke“ zbog podova od pločica, koji su inherentno hladni, ili drugih faktora kao što su cementna ploča, negrejani prostor za puzanje i negrejana garaža. Ako se pitate da li može zračenje podnog grejanja zagrejati celu kuću, jasno je kakav je vaš odgovor. Skoro sve kuće mogu imati koristi od zračnog podnog grejanja, podno grejanje neće uvek biti dovoljno da služi kao jedini izvor toplote.

Neke od najčešćih prostorija za zračenje toplote su kupatila, kuhinje, podrumi i spavaće sobe koje se nalaze iznad garaže ili negrejanog prostora. Da biste odlučili koji sistem podnog grejanja je pravi za vaš objekat, prvo bi trebalo da se upoznate sa različitim tipovima sistema grejnog grejanja.

Električno podno grejanje u odnosu na hidrotehničko

Koji je najbolji sistem podnog grejanja? Dve glavne vrste zračeće toplote su električna i hidraulična, a ona se takođe nazivaju i podno grejanje tople vode. Oba funkcionišu na isti način, tako što stvaraju toplinu ispod poda i zrače je prema gore u prostoriju iznad, ali način na koji to rade je drugačiji.

Sistemi električnog podnog grejanja koriste električne grejne elemente tkane u zmijolikom uzorku za zagrevanje poda. Sistemi podnog električnog grejanja poznati su po tome što se lako instaliraju i idealni su prilikom rekonstrukcije. Takođe se zagrevaju za 30-60 minuta, tako da vlasnici kuća mogu da ih uključe i isključuju po potrebi kako bi smanjili troškove.

Sistemi podnog grejanja sa toplom vodom koriste toplu vodu koja se pumpa kroz plastične cevi koje služe za zagrevanje poda. Idealni su za grejanje cele kuće, ali profesionalci predlažu da ih instalirate tokom izgradnje kuće jer može biti teško naknadno ugraditi ako dom već nije opremljen odgovarajućom opremom. Prvobitni trošak hidrauličkog sistema podnog grejanja je obično veći jer zahteva bojler, pumpu i gasovode. Međutim, troškovi rada su generalno niži kada je kvadratura veća (tj. kada se greje više soba ili čitava kuća). Podnim grejačima sa toplom vodom takođe je potrebno više vremena da se zagreju, zbog čega većina vlasnika kuća mora da ih ostavi uključene 24 sata, što rezultira većom potrošnjom energije.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *