KAKO UŠTEDETI PRILIKOM RENOVIRANJA STANA

Renoviranje stana zahteva ne tako malo novca, zahteva vaš trud, energiju i vreme. Ukoliko je vaša konačna odluka da želite da popravite izgled vašeg stana i učinite ga što funkcionalnijim za upotrebu i što lepšim, onda morate da razmišljate o svim propratnim faktorima. To nije jednostavan i lak posao i zahteva veliku posvećenost. Međutim, ukoliko ste u dobroj finansijskoj situaciji, onda možete sve u vezi sa renoviranjem stana da prepustite drugoj osobi. Ukoliko ipak želite da uštedite prilikom renoviranja, onda treba da dobro proučite i da se spremite na sve ono što vas očekuje, kako biste znali u kojem delu možete najviše uštedeti. 

SVE ŠTO MOŽETE – URADITE SAMI

Ovo je stavka broj jedan. Prvo bi trebalo da razmislite o tome šta želite tačno da izmenite prilikom renoviranja stana. Nakon toga raspitajte se i informišite o načinu na koji sve to treba da se odradi. Već tada ćete sa sigurnošću znati koje stvari možete sami da uradite, a koje bi trebalo da prepustite profesionalcima. Nemojte da pokušavate da radite one stvari, sa kojim se do sada niste susretali. Vrlo lako se možete povrediti ili pogrešiti u koracima, a onda će kasnije biti vrlo teško ispraviti grešku. To bi vas onda moglo koštati i vremena i novca. Takođe, sve poslove u vezi sa električnim instalacijama, nemojte ni pomišljati da radite sami ukoliko niste već iskusni, nego jednostavno pozovite električara.

TRAŽITE POPUST UKOLIKO VAM JEDAN MAJSTOR RADI VIŠE STVARI

Majstori će vam često i ponuditi određeni popust, ukoliko se odlučite da vam oni urade više stvari. Naravno, treba imati sreće, pa naći odgovarajućeg majstora, koji će svoj posao uraditi na najbolji mogući način. Raspitajte se kod svojih prijatelja, oni verovatno znaju da vam preporuče dobrog majstora. Takođe, ukoliko dolazi na preporuku, takođe postoji mogućnost određenog popusta. Popust možete dobiti i prilikom kupovine građevinskog materijala. To zavisi i od koga kupujete. Ukoliko kupite sav građevinski materijal od jedne firme, postoji mogućnost da dobijete i te kakav popust.

SUVOM GRADNJOM DO UŠTEDE

Renoviranje stana ponekad zahteva i pregrađivanje određenih prostorija. Ukoliko imate to na umu, onda bi trebalo da se malo raspitate o savremenijim tehnikama, koje su i te kako funkcionalnije, ali i jeftinije i naravno mnogo manje komplikovanije. Naime, verovatno ste do sada čuli za pojam „suva gradnja“. Dve sobe možete pregraditi gipsanim pločama, koje pružaju kako zvučnu, tako i toplotnu izolaciju. Ove ploče se mogu koristiti i u završnim fazama renoviranja stana, tj. onda kada kreativno uređujete vaš enterijer. Pretpostavlja se da ovakvim načinom gradnje možete da uštedite čak 40%.

renoviranje-compressed

KUPUJTE POLOVNO

Prilikom renoviranja stana trebalo bi da razmislite i o kupovini određenih polovnih materijala, stvari i ostalih sitnica. Nemojte kupovati polovne stvari od bilo koga. Gledajte da idete na preporuku ili ukoliko vam se pruža ta mogućnost, kupujte od onih ljudi, koje već poznajte i za koje možete biti u potpunosti sigurni da vam neće prodati nešto što je u jako lošem stanju. Kupovina polovnih stvari nekada može biti rizik, ali ukoliko se dobro razumete, vi i na prvu loptu možete da zakljčite da li će vam to trajati dugo i da li se isplati kupiti polovno. U svakom slučaju, ovakvom vrstom kupovine možete znatno da uštedite.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *