Vodič za uređenje dnevne sobe veće kvadrature

ugaone garniture

Iako se čini da je veoma jednostavno urediti dnevni boravak većih dimenzija, kada se upustite u ovu „avanturu“, ispostavlja se da je u pitanju malo teži zadatak.

Kako da ne napravite klasičnu grešku pretrpavanja velikog prostora, po sistemu „ima mesta“, i da čitava prostorija ostane sređena, otkrivamo Vam korak po korak.

1. Izbor ugaone garniture

Na prvom mestu je svakako izbor ugaone garniture od kog će zavisiti i ostatak prostora.

Bilo bi veoma dobro da se odlučite za formu ugaone garniture u obliku ćiriličnog slova P, pre svega jer će to značajno umanjiti prostor, a zatim i iz funkcionalnih razloga – lakše ćete smestiti goste i dobro se odmarati na ovakvom komadu nameštaja.

Iako je tačno da velike kvadrature dozvoljavaju eksperimentisanje, mi Vam predlažemo da prilikom izbora ugaone garniture ostanete verni jednoj boji, a detalje dodate u drugim nijansama.

Šarene ugaone garniture ili jastučići raznih boja vizuelno ostavljaju utisak neuređenosti prostora. Zbog toga gledajte moderne ugaone garniture u jednoj ili maksimalno dve boje.

Možete birati sve nijanse sive boje ugaone garniture, koja je ove godine veoma trendi. U sklopu sa njom mogu doći u obzir veći jastuci u ljubičastoj ili boji maline.

Pošto je siva izuzetno zahvalna za kombinovanje, kao jedini izuzetak predlažemo bež ugaone garniture, koje predstavljaju klasiku, dok se crna i bela kao ne-boje ove sezone ne preporučuju.

2. Klub-sto, police i ormari

Zatvoren ormar duž celog jednog zida sa strane značajno će skratiti prostor. Klub-sto treba da bude što veći, te ne skrećite u postavljanje manjih stolova kako biste izbegli prenatrpanost.

uredjenje dnevne sobe

Za kraj formi nameštaja, odustanite od TV police i radije postavite otvorene police na zid prekoputa ugaone garniture u cik-cik formi, jer i one vizuelno sužavaju velike prostore.

Kada su u pitanju boje, predlog je odustajanje od klasične crne i okretanje beloj boji nameštaja, koja se dobro uklapa uz sive ugaone garniture. Možete birati i beli nameštaj sa vidljivom teksturom drveta, koji je ove sezone veoma moderan među dekoraterima.

3. Tepih i zavese

Ovde Vam predstoje razne mogućnosti eksperimentisanja, te se potrudite da ih iskoristite na najbolji mogući način.

Veči čupavi tepih ispod klub-stola može biti u određenom dezenu, a kao nijanse uz sivu boju ugaone garniture i belu boju nameštaja preporučuju se tamna plava, bordo, boja maline ili ljubičasta.

Iako su rolo-zavese ove sezone posebno u trendu, velike kvadrature zahtevaju klasične zavese, najbolje do poda, jer one skraćuju prostor. Njih takođe možete birati u jednoj od nijansi sa tepiha. Kada je izrada u pitanju, okrenite se težim i neprovidnim materijalima koji lepo padaju.

Kao posebnu napomenu izdvajamo i to da zavese u vidu tankih traka više nisu IN, te ih slobodno zaobiđite, iako su zahvalan detalj za sužavanje prostora.

4. Dekorativni elementi

I prilikom njihovog izbora treba se čuvati pravljenja klasične greške pretrpavanja velikog prostora.

Ukoliko imate dosta knjiga, najbolje će biti da svoju biblioteku smestite na otvorene police ne dodajući im detalje, izuzev većih ramova u jednoj od nijansi tepiha.

Na klub-stolu može se naći velika stabilna sveća u boji ugaone garniture, ili izbor mogu biti dekorativne silikonske mušeme koje su u isto vreme i izuzetno praktične, dok će velika podna lampa u jednom od ćoškova prostorije takođe biti odlična za dodavanje dinamike prostoru.

Zid iznad ugaone garniture možete veoma lako dekorisati mnoštvom slika i fotografija u debljim ramovima, jer Vam kvadratura dozvoljava ovakvu igru.

You may also like...

1 Response

  1. Odličan dekorativni element za zid iza televizira su kamene štanglice od ukrasnog prirodnog kamena za oblaganje zida. Posetite sajt Prirodni kamen Beograd.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *