Ko sve mora da plati godišnji porez na dohodak

Svi građani Srbije koji su u 2016. zaradili više od 2.285.064,00 dinara, u obavezi su da plate godišnji porez na dohodak građana, odnosno, da Poreskoj upravi podnesu poresku prijavu za plaćanje ovog poreza.

U obavezi da plate ovaj porez su svi državljani Srbije, kao i stranci koji su svoj dohodak zaradili na teritoriji Srbije (nerezidenti).

Godišnji porez na dohodak, slika: https://www.pexels.com

Godišnji porez na dohodak

Prihodima za oporezivanje se smatra zarada, prihod od samostalne delatnosti, prihodi osnivača privrednih društava, prihodi od izdavanja nepokretnosti i davanja u zakup pokretnih stvari kao i prihodi od autorskih prava i prava intelektualne svojine, prihodi sportista i sportskih stručnjaka te drugi prihodi koje navodi član 85. Zakona o godišnjem porezu na dohodak građana.

Porez se plaća za prihod koji ostaje nakon umanjenja isplaćenih poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i neoporezivog iznosa od 2.285.064 RSD.

Postoji i pravo na poreske olakšice

Svako ko je obveznik ovog poreza ima pravo na odbitke i to u iznosu od 40 odsto prosečne godišnje zarade po zaposlenom (za obveznika ovo iznosi 304.675,00 RSD), a za izdržavanog člana porodice 15 odsto prosečne godišnje zarade po zaposlenom (što iznosi 114.253 ,00 RSD), s tim da ukupno umanjenje po tom osnovu ne može biti veće od 50 odsto dohotka za oporezivanje.

Za poreskog obveznika koji je prethodne godine ostvario oporezivi dohodak do šestostruke prosečne godišnje zarade stopa godišnjeg poreza je 10 odsto, a za one koji su zaradili više od šestostruke prosečne zarade stopa je 15 odsto (za iznos preko iznosa šestostruke prosečne godišnje zarade tj. 4.570.128,00 RSD).

Rok za podnošenje poreske prijave (PPDG-2R) je 15. maj 2017. godine.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *