Android ili iPhone – šta je bolje?

Android i iOS su operativni sistemi mobilnih telefona koji se najviše koriste u celom svetu. Već dugi niz godina se postavlja pitanje koji je od njih bolji, s obzirom na to da se oba konstantno unapređuju i nude sve bolja rešenja za probleme u prethodnim verzijama.

Iphone, slika: https://www.pexels.com

Iphone

Istina je da i jedan i drugi imaju svoje prednosti i mane, tako je Ajfon postao sinonim za stabilnost i sigurnost, a Android za veću slobodu. Hajde da vidimo koji bi se od ova dva sistema smatrao boljim kada govorimo o njihovim funkcijama i svakodnevnoj upotrebi.

App Store vs Google Play

Android: poznato je da Android telefoni podržavaju neograničeni broj aplikacija, pa možete naći maltene svaku aplikaciju koja vam padne na pamet. Većina tek nastalih aplikacija se prvo pojavi na Androidu iz razloga što su licence jeftinije, a sigurnosne provere nisu toliko stroge. Raznovrsnost aplikacija je svakako prednost za Android.

Ajfon: Apple ima dosta manji broj aplikacija, ali samim tim i manju mogućnost od ulaska virusa i malvera u sistem. Kontrole su stroge i ne može se svaka aplikacija naći na Ajfonu. Prednost je što ćete uvek skinuti tačno onu aplikaciju koja vam je potrebna, bez dosadnih reklama i virusa.

Sinhronizacija uređaja

Android: da biste povezali android sa drugim uređajima, kao što su TV ili laptop biće vam potreban bar minimum znanja o tehnologiji. Dobra stvar je što skoro sve uređaje možete povezati, bez obzira na njihovu marku.

Mana je što kada se kupi nov telefon morate čuvati i prebacivati sve podatke, što ume biti frustrirajuće jer je gotovo izvesno da ćete neke sadržaje izgubiti.

Ajfon: Ajfon ima iCloud, koji predstavlja memoriju gde se skladište svi podaci sa vašeg uređaja. Kada kupite novi Ajfon podaci će biti netaknuti. Možete sa lakoćom povezati telefon sa TV-om, laptopom, tabletom, štampačem i sinhronizacija će savršeno raditi.

Mana je što kada imate Ajfon svi drugi uređaji isto moraju biti Apple marke, jer ih je u suprotnom nemoguće povezati. Sve će biti sinhronizovano samo ako imate iMac, iPad, jer su svi ti uređaji povezani na iCloud. Takođe, s obzirom na to da u Srbiji velika većina koristi Android telefone, oprostite se od prebacivanja slika blututom i uparivanja telefona. Dakle, sinhronizacija jeste dobra ali samo unutar sistema, a sistem je zatvoren.

Dizajn i izgled aplikacija

Android: iako Android ima dosta aplikacija, njega istovremeno koristi dosta različitih marki telefona, sa različitim rezolucijama, pa je nemoguće da se aplikacije prilagode apsolutno svim telefonima. Zato često aplikacije na Androidu mogu izgledati pomalo haotično, mogu imati previše praznog prostora, ili je prostor loše iskorišćen, pa se ne možete snaći na aplikaciji.

Ajfon: Aplikacije na Ajfonu su takve da svaka aplikacija ima savršen dizajn, sve se lepo vidi i snalaženje je prilično jednostavno i intuitivno. Jedino na šta se ljudi ponekad žale jeste što je dizajn samog telefona previše jednostavan i da deluje pomalo sterilno.

Trajanje baterije i punjenje telefona

Android: Prosečan korisnik android telefona puni svoj telefon svako veče, dakle baterija traje barem 20 sati uz normalnu potrošnju koja podrazumeva korišćenje poziva, interneta, skrolovanja na socijalnim mrežama i dopisivanja.

Ako neko provodi više od 4 sata na internetu i pušta snimke baterija traje kraće, oko 16 sati. Uz potrošnju manju od prosečne baterija Android telefona se može puniti i jednom u 32 sata.

Uz to, veoma je lako naći punjač za Androide jer se koriste univerzalni punjači koji se mogu menjati bez ikakvih problema.

iPhone:  Android definitivno odnosi pobedu nad Ajfonom kada je u pitanju dužina baterije. Naime, baterija Ajfona sa prosečnom upotrebom je oko 12 sati, može izdržati do 20 uz minimalnu upotrebu.

Punjač za Ajfon odgovara samo Ajfon telefonu, zbog specifičnog ulaza. Tako da ako vam se punjač pokvari nećete moći da ga punite dok ne kupite novi.

Virusi i sigurnost

Android: Velika mana Androida je u pravo što nisu dovoljno sigurni. Virusi i malveri se lako šire sa aplikacijama, što može izazvati velike probleme u softveru. To je otvoren operativni sistem koji je lako probiti. Zato je neophodno da u vašem Androidu imate instaliran antivirus.

iPhone: iPhone se smatra izuzetno stabilnim i bezbednim i ne postoji mogućnost da skidanjem aplikacija neki virus dospe u telefon. Razlog tome jesu upravo stroge kontrole i više cene licenci.

Razlike u ceni

Androd: Ove telefone može svako priuštiti, baš zato što su raznovrsni. Postoji veliki broj mobilnih sa različitim funkcijama, opcijama i dizajnom. Od onih jeftinijih koji mogu koštati i manje od 100 evra do ohih čija cena može biti i blizu 1000 evra. Na vama je da birate. Po savetima https://otkupmobilnihtelefonabeograd.com/ Ajfon drži cenu, pa ukoliko ga prodajete kao polovan, manje ćete izgubiti.

iPhone: Ako je iPhone jeftiniji onda je ili u pitanju stariji model koji je bio aktuelan pre više godina, ili je prevara. Razlog je taj što su Apple telefoni postali sinonim za prestiž, stoga je njihova cena dosta visoka i često nepristupačna širokim masama.

U suštini telefon koji ćete izabrati treba da zavisi od ličnih preferencija. iPhone je dobar za one koji se ne razumeju preterano u tehnologiju, ne žele njome da se opterećuju i imaju dovoljno novca da to plate. Sa druge, Android je često za one koji žele da prođu jeftinije, vole sami da čačkaju, prepravljaju i održavaju svoj sistem i cene raznovrsnost i slobodu, bilo u povezivanju sa drugim uređajima, bilo u broju aplikacija i opcija.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *