Industrijske klime i njihova primena

Klima uređaji se koriste u različitim industrijskim sektorima i imaju nekoliko bitnih funkcija koje su neophodne da bi se nesmetano odvijao rad i proizvodnja. Bez obzira o kojoj industriji se radi industrijske klime su potrebne da bi se kontrolisala temperatura i vlažnost vazduha i omogućila cirkulacija i čist vazduh oslobođen sitnih čestica prašine.

Šta sve obezbeđuje industrijska klimatizacija?

Klimatizacija u industriji se koristi iz mnogih razloga. Klime omogućavaju komfor i olakšavaju radnu atmosferu zaposlenih.  U nekim industrijama, klima uređaji obezbeđuju nisku temperaturu vazduha za proizvodnju određene vrste robe, kao što je npr. tekstilna roba.

Klima omogućava čist vazduh za osetljive poslove i održava trajnost robe tokom skladištenja i transporta kao i sušenje određenih proizvoda. Bez ugrađenog klimatizacionog sistema mnoge industrije ne bi mogle da rade, kao što su proizvodnja papira, hrane ili boja.

Kvalitet tekstilne robe zavisi od klime

U tekstilnoj industriji klime imaju značajnu ulogu i zaista su neophodne kako bi se proizvodila visoko kvalitetna roba. Tokom procesa proizvodnje robe od pamuka, svile, vune ili najlona potrebni su kontrolisani uslovi vazduha i tačna vrednost vlažnosti.

Završni  tekstilni proizvod je mekan i izdržljiv kada se proizvodi u idealnim uslovima i određenoj vlažnosti vazduha. U suprotnom uslovima tekstilna roba može biti slaba i krta.

U različitim fazama proizvodnje potrebne su i različite vrednosti toplote i vlažnosti vazduha.  Niža vlažnost vazduha je tako potrebna prilikom tkanja kako bi se smanjio elektricitet i poboljšala snaga pamučnih niti.

Osetljivi poslovi zahtevaju dobru industrijsku klimu

U fotografskoj industriji je potrebno voditi računa o temperaturi i vlažnosti vazduha i zato je klimatizacija preduslov za pravilnu i kvalitetnu proizvodnju.

U pitanju su proizvodi koji su dosta osetljivi i zahtevaju da se proces proizvodnje redovno nadgleda. U ovoj industriji je veoma važno sprečiti pojavu čestica prašine u vazduhu. Iz tog razloga se koriste određene vrste filtera koji će da obezbede svež, hladan vazduh i potrebnu vlažnost.

Štampanje je izvodljivo samo pod adekvatnim klimatskim uslovima

U fabrikama štampe ili velikim štamparijama je ključno podešavanje temperature i vlažnosti vazduha  tokom procesa rada. Niska vlažnost vazduha može dovesti do toga da otisci za štampu budu slabi, dok bi visoka vlažnost dovela do zamućenja ili stvaranja mrlja na otisku.

Kada bi prilikom štampanja dokumenata bila niska vlažnost vazduha papir bi bio suv, a kod visoke vlažnosti dolazilo bi do postepenog sušenja boje, što uzrokuje neujednačeno štampanje.

Prehrambena industrija i klimatizacija

U prehrambenoj industriji klime se koriste za očuvanje kvaliteta lako kvarljivih namirnica kao što su sir, puter, voće, mleko, povrće, meso, itd. Tokom procesa prerade mleka u puter, osim klime se koristi i dodatna rashladna oprema.

U hladnjačama se kontrolišu temperatura, vlažnost i čestice prašine kako bi se produžila svežina hrane. Prilikom visoke vlažnosti vazduha keks, kolači i torte mogu preuzeti vlažnost i time se  povećava rizik da se pokvare i da ne budu jestivi.

Prilikom visokih temperatura razvijaju se gljivice i bakteije kod lako kvarljivih namirnica. U tom smislu je regulacija temperature i vlage vazduha u prehrambenoj industrija neophodna i prvi i glavni uslov za kvalitetno i nesmetano odvijanje proizvodnje.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *