Olakšajte sebi najdosadniji kućni posao: Kompletan vodič za kupovinu usisivača

Brisanje prašine i pranje sudova malo ko voli, ali čini se da je usisavanje možda i najomraženiji kućni posao. Dva su razloga za to – gomila tepiha (naročito onih “čupavih” koje je jako teško usisati) ili pak posedovanje lošeg usisivača sa kojim ne možete ništa da uradite. U redu, možda je u vašem domu prihvatljivo odstranjivanje tepiha, ali time se i dalje niste spasili usisavanja – pa, kako mislite da održavate podove?! O da, od usisavanja ne možete pobeći, zato je mnogo pametnije da se pomirite sa sudbinom, ali i da sebi olakšate najdosadniji kućni posao, jednostavnim odabirom odgovarajućeg usisivača.

Ukoliko vas očekuje poseta prodavnici i delu sa kućnim aparatima, pre kupovine novog usisivača pročitajte naš vodič kako biste bili sigurni da ste odabrali pravi model za sebe, ali i svoj dom.

Ležeći ili štapni usisivač?

Takozvani ležeći usisivači su najčešći izbor kod nas i gotovo ih svi imaju u svojim domovima. Jednostavno se koriste, na raspolaganju su vam različiti modeli i eto razloga zašto su toliko popularni. Budući da su lako prenosivi, odlični su za usisavanje čak i najnepristupačnijih mesta, naročito zato što dolaze sa mnogobrojnim nastavcima koje možete upotrebiti kako biste usisali i taj zabačeni ćošak kuhinje. Ono što je loše kod ležećeg usisivača jeste to što ga uvek nekako vučete za sobom i udarate u sve živo, a sa druge strane, tu je i činjenica da ste stalno savijeni prilikom usisavanja što neće odgovarati onima koji imaju problema sa kičmom.

Upravo zato je štapni usisivač daleko bolje rešenje, naročito kada govorimo o praktičnosti. Nema savijanja, nema vuče, sve je dosta jednostavnije i lakše. Štapnim usisivačem ćete tako postići odlično usisavanje i temeljno čišćenje, naročito ukoliko se odlučite za neki napredniji, savremeniji model sa kojim je prevaziđen problem težine i buke usisivača. Ukoliko vam je stalo do estetike, ali vam je bitan i prostor koji zauzima, štapni usisivač izgleda dosta lepše i elegantnije, a zauzimaće i manje mesta u vašoj ostavi. 

Sa ili bez kese? 

To da li će usisivač imati kesu ili ne, stvar je ličnog ukusa – rezultati čišćenja će biti jednako dobri (ili loši, ukoliko ne odaberete kvalitetan model usisivača). Usisivači sa kesom su pogodniji sa ljude sklone alergijama (zbog manje izloženosti prašini), ali imajte na umu da je kupovina tih specijalnih kesa često komplikovan i nepotreban trošak. Ukoliko se pak odlučite za usisivač bez kese, vodite računa o redovnom menjanju ili čišćenju filtera, kako bi vaš usisivač dobro radio i mnogo godina nakon kupovine. 

Da li su vam potrebni nastavci?

Nastavci dosta olakšavaju usisavanje i važni su zbog površina koje usisavate. Ukoliko usisavate tepih, biće vam potrebbna posebna četka koja će iščetkati tepih tako da on bude savršeno čist. Ukoliko pak usisavate laminat ili parket, biće vam potreban drugi nastavak koji neće oštetiti osetljivu površinu drvenog poda. Za nepristupačne ćoškove ili recimo automobil, biće vam potreban neki treći nastavak. U suštini, nema potrebe da brinete oko izbora nastavaka, jer uz svaki usisivač već dobijate nekoliko opcija koje će vam najverovatnije odgovarati. 

Idealna snaga usisivača?

Na kraju dana, nije važno da li imate ležeći ili štapni usisivač, sa kesom ili bez nje, već je važno to koliko je usisivač jak i to u pogledu usisne snage, a ne snage motora. Usisna snaga u proseku se kreće od 300 do 400W i oni modeli veće usisne snage su idealni za one koji ne vole da usisavaju pa samim tim ovu obavezu sprovode tek s vremena na vreme. Ukoliko pak usisavate češće, slobodno odaberite model manje usisne snage. Kada je reč o snazi motora, najjača iznosi 1600W, ali usisivač najjačeg motora ne mora nužno da bude bolji, naročito ukoliko mu je usisna snaga mala. Svakako, za najbolje usisavanje, uvek kombinujte jačinu sa odgovarajućim nastavkom i nećete imati problema.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *