Kako izabrati i pravilno održavati kupaći kostim

Možda zvuči nezamislivo, ali sve do 19. veka, praktično nisu postojali kupaći kostimi. Zapravo se radi o tome da dostupni podaci jasno pokazuju da su se ljudi tada, jednostavno kupali bez odeće. Ipak, pripadnice nežnijeg pola su tom prilikom mahom pokrivale delove svog tela dostupnom garderobom, pa se to donekle može smatrati nekom vrstom preteče današnjeg kupaćih kostima.

casa dell intimo

Kupaći kostimi kroz istoriju

Očekivano je da dame mnogo više obraćaju pažnju na to šta će obući kada idu na plažu, pa se obično istorija kupaćih kostima upravo na ženske kupšaće kostime i odnosi.

Prvi kostimi su zapravo bili kombinezoni, a mnogo su bili praktičniji za šetnju po plaži, nego za kupanje.

Kako je vreme odmicalo, menjala se i moda, pa su nešto kasnije ženski kupaći kostimi podrazumevali da telo svake dame treba da bude pokriveno, što bi se reklo od glave do pete. Međutim, takve tendencije se srećom po pripadnice nežnijeg pola nisu dugo zadržale, jer su se takvi kupaći postimi pokazali izuzetno nepraktičnim.

Sve manje materijala će kasnije biti korišćeno za izradu kostima, a kako se budila samosvest kod pripadnica nežnije pola. Sve to je dovelo do sve većeg ispoljavanja ženskih atributa, a kupaći kostimi su još tada bili primarno dizajnirani sa ciljem da određene nedostatke kod dama prikriju.

Kasnije se pojavio i bikini, koji je mnogo više otkrivao nego što je pokrivao. U novijoj istoriji se beleži i pojava dvodelnih i jednodelnih tanga kostima, te se čini da moda ide ka tome da što više ženskih atributa bude otkriveno, a za razliku od mode u ne tako dalekoj prošlosti.

Kako odabrati pravi kupaći kostim?

Mada su dostupni mnogobrojni modeli kupaćih kostima u savremenom svetu, treba obratiti pažnju na osnovne smernice, kako bi dama izabrala model koji njenom telu najviše odgovara. Osnovni cilj je da budu istaknute sve pozitivne strane njenog fizičkog izgleda, a istovremeno prikrivene sve mane.

Zato ako ste u potrazi za idealnim kupaćim kostimima, treba prvo da utvrdite kog oblika je vaše telo, te na osnovu toga da procenite koji model kostima bi vam najviše odgovarao. A koji su modeli aktuelni, možete videti ovde.

Često se žene odlučuju za jednodelne kupaće kostime ako su punije. Međutim, čak i ako imate koji kilogram viška, to ne znači da ne treba da nosite dvodelni kupaći kostim. Poenta je da odaberete model i donjeg dela i gornjeg, koji će istaći sve dobre strane vašeg fizičkog izgleda.

Naravno da je vrlo važno i koje je boje kupaći kostim i koji dezen ima na sebi. A to se naročito odnosi na žene koje su ili izuzetno mršave ili punije, jer u tom slučaju dezen i boja kupaćeg kostima igra izuzetno značajnu ulogu.

Jarke boje se preporučuju onim pripadnicama nežnijeg pola, koje imaju manjak kilograma. Naravno da boju kostima treba uskladiti i sa tenom, odnosno sa bojom kose, jer će tada imati maksimalno pozitivan efekat.

Ukoliko imate nešto više kilograma, najbolje je da se odlučite za tamnije boje kostima i to primarno crnu ili teget. Takođe, u današnje vreme postoje i vrlo interesantni dezeni, pa se svakako u tom slučaju preporučuje da odaberete onaj koji ima uspravno raspoređene pruge. Na taj način će vaše telo biti vizuelno izduženo, a vama će svakako biti prijatnije dok boravite na plaži.

Pravilno održavanje kupaćeg kostima

Sasvim je svejedno koliko je plaćen kupaći kostim, jer bi on svakako trebalo da bude korišćen nekoliko sezona. Naravno da je uvek preporuka odabrati kvalitetan i platiti ga adekvatno, ali se neretko događa da mnogi od nas nisu u mogućnosti da to učine.

Ipak, postoji nešto što svako može učiniti da bi duži vremenski period mogao da koristi odabrani kupaći kostim.

Pravilno održavanje je izuzetno značajno, a nije potrebno uložiti nikakav naručiti trud u to.

Dovoljno je da nakon što se vratite sa plaže ili sa bazena, pod mlazom hladne vode isperete svoj kostim. Vodite računa da ga tom prilikom ne cedite mnogo, već je dovoljno da to učinite blago i ostavite ga da se osuši.

A što se sušenja tiče, postoje kostimi koji na jakom suncu izblede. Da ne biste došli i vi u takvu situaciju, preporuka je da kostim nikada ne izlažete direktnom jakom suncu.

Naravno da je mnogo lakše kupaći kostim oprati u veš mašini, ali to nije preporučljivo ako želite da vam dugo traje. Naime, u zavisnosti od toga od kog materijala je izrađen će zavisiti i mogućnost da bude mašinski opran ili ne. U većini slučajeva se pranje kupaćeg kostima u mašini preporučuje na kraju svake sezone korišćenja, ali i tada sa puno pažnje. Najbolje je koristiti blagi i to, ako je moguće tečni deterdžent i malo omekšivača. Svakako nije preporuka često prati kostim u mašini, jer je vrlo verovatno da će kraće trajati nego da ste ga prali na ruke.

Čak i ako odlučite da kupaći kostim perete u mašini, najbolje je da ga ubacite u specijalnu vrećicu za pranje osetljivog veša. A ako, ipak nemate tu vrećicu, možete ga jednostavno zamotati u peškir ili čaršav i sve zajedno mašinski oprati.

Ukoliko ste ljubitelj ulja za sunčanje, posebno vodite računa da prilikom mazanja njime ne ostavite trag na kostimu. Čak i ako se to bude dogodilo, trebalo bi fleku od ulja u što kraćem roku ukloniti, ali opet uz korišćenje što blažih hemijskih sredstava.

A u slučaju da često posećujete bazene, imajte na umu da hlor iz bazenske vode izuzetno negativno utiče čak i na najkvalitetnije kupaće kostime. Zato je vrlo važno da odmah po izlasku iz bazena makar properete kostim u hladnoj vodi. Ako volite da sedite na ivici bazena, imajte na umu da su pločice u tom delu obično nešto hrapavije, te da se lako može dogoditi da to dovede do oštećenja vašeg kupaćeg kostima, pa bi svakako tu naviku trebalo da izbegavate.

Da rezimiramo, najbolje je da odaberete kvalitetan kupaći kostim, te da ga kasnije pravilno održavate. Nemojte očekivati da će kostim trajati nekoliko sezona ukoliko ga makar posle plivanja u morskoj ili bazenskoj vodi ne provučete kroz hladnu vodu i pažljivo ne iscedite.

Ne zaboravite da je najbolje za pranje kostima da koristite blagi prašak i to u tečnom stanju ili, jednostavno blage kupke za kupanje. Jedino kada biste mogli mašinski da operete kupaći kostim, a da to nema naročito loše posledice po njegov kvalitet, jeste po završetku sezone kupanja za tu godinu ili eventualno na samom početku. I u tom slučaju obavezno dodajte malo omekšivača, kako bi vaš kostim zadržao željeni oblik.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *