Auto škola – strah ili spas za buduće vozače?

Česta je muka i poteškoća ženama, a za muškarce polaganje vožnje je rutinska stvar. Pozicija suvozača rezervisana je za sve one koji se ne snalaže u vožnji baš najbolje, a spretni i sposobni se najpre hvataju za volan. Bez obzira kojeg ste pola, auto škola ne pravi  razliku, saobraćajni propisi su za sve isti, a ni zakon ne razlikuje da li je žena nespretno skrenula ili se muškarac nepropisno parkirao.

Budući vozači žele na brzinu da dobiju dozvolu, ali auto škola tačno propisuje broj časova vožnje, broj predavanja iz oblasti prve pomoći i teorije. Svakako, ovu proceduru prolaze svi, kako muški tako i ženski kandidarti. Na kraju, auto škola organizuje polaganje vožnje, gde se očekuje da kandidati uspešno prođu praktični deo. Ali, kako što uspešnije završiti polaganje vožnje?

Jedno je sigurno. Čak i ako uspešno i praktični i teoretski deo prođete, to ne znači da ćete odmah postati najbolji saobraćajni učesnik. Auto škola to nikome ne garantuje, a sve j do kandidata koji žele da se istaknu i što bolje kasnije pokažu u saobraćaju. Ima i onih kojima dozvola služi kako bi skupljala prašinu negde u ormariću, ali to je lični izbor ljudi. Kada obezbedite vozačku dozvolu, vreme je da se upustite u saobraćajne avanture.

Auto škola je samo putokaz na početku koji bi trebalo da vam pomogne da se bolje pripremite za brojne situacije koje mogu da vas snađu  na ulici. Zato pažljivo posmatrajte i poslušajte šta vam se kaže. Nije moguće da auto škola  obezbedi dovoljno rutine za 40 časova vožnje, ali sigurno je da sticanje rutine dolazi sa vremenom i iskustvom u vožnji. Naoružajte se strpljenjem, pripremite se na gužve i ludilo u saobraćaju i za početak, razmislite kojim putem biste mogli najlakše da se snađete ako ste početnik u vožnji.

Više o polaganju vožnje možete pronaći na sajtu auto škole Pavlin.

Žena za volanom

Čim dođe do nekog zastoja, odmah prvo što svi padne na pamet jeste da se žena nalazi za volanom. Tipična srpska predrasuda i danas se može čuti među muškim vozačima, ali treba imati na umu da ima mnogo žena koje se za volanom snalaze bolje nego muškarci.

U Velikoj Britaniji sprovedeno je istraživanje koje je pokazala da su žene ipak savesnije kada je snalaženje u saobraćaju u pitanju. Preko 2500 učesnika dalo je svoj doprinos ovom istraživanju u kojem se pokazala da se žene bolje parkiraju nego muškarci. Studija je trajala 30 dana, a da savesnost u vožnji ide u korist žena pokazala je i studija koju je sprovela Evropska komisija.

Na jednoj strani su britanska studija i istraživanja Evropske komisije, a na drugoj balkanske predrasude. Mešutim, srpska statistika je pokazala da su upravo žne izazvale znatno manje saobraćajnih nesreća nego muškarci.

Takođe, mnogo više kazni platili su muškarci, jer nisu poštovali saobraćajna pravila ili su prebrzo vozili. U svakom slučaju, možda sporije voze, možda su žene pažljivije, ali bolje polako i sigurno nego brže od života. To će potvrditi i svaka auto škola, zato pamet u glavu i prilgodite brzinu, život nema rikverc. Oprezno i sigurno!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *