Investiranje u nekretnine: Kako izdavanje stana pretvoriti u unosan posao

Jedan od najpopularnijih vidova investiranja na našim prostorima jeste investiranje u nekretnine. U osnovi vlada opravdano mišljenje da je izdavanje stanova jedan od sigurnijih načina da se ostvari redovan pasivni prihod. U tom pogledu se može diskutovati o tome u kom roku nakon kupovine stana izdavanje postaje isplativo. Postoje brojni faktori koji utiču na uspešnost ove investicije i jednako brojna pitanja koja se postavljaju u vezi sa njome. U tekstu koji sledi pokušaćemo da zaokružimo ovu temu, navodeći činioce koji mogu uticati na zadovoljavajući ishod kupovine stana u ovu svrhu, savete u vezi sa njima, a zatim i eventualne rizike.

Kupovina stana na kredit

Ukoliko ste odlučili da podignete kredit ne biste li kupili stan za izdavanje, ključna je stavka da visina mesečne kirije bude ista ili čak viša od mesečne rate kredita. Ovaj faktor odlučuje da li će Vaša investicija biti isplativa, a on podrazumeva da uzmete u obzir i pažljivo razmotrite sve stavke koje utiču na vrednost nekretnine za izdavanje. U suštini je ovakav način poslovanja u ovom trenutku isplativ uglavnom ukoliko se radi o većim gradovima. Prilikom razmatranja ove investicije ne zaboravite da uzmete u obzir i dodatne troškove, kao što su troškovi za obradu kredita, te kamatu i druge usluge koje banka eventualno naplaćuje u okviru ovakvih aranžmana.

Lokacija kao ključni faktor

Glavni faktor koji utiče na visinu mesečnog zakupa stana u koji ulažete jeste upravo njegova lokacija. Na prvom mestu bi pri kupovini trebalo da se fokusirate na ponude kao što su prodaja stanova u Nišu, Novom Sadu ili Beogradu. Uzevši to u obzir, činjenica je da će atraktivne lokacije u većim gradovima biti dobar agrument za visinu zakupa koju odredite, kao i da ćete imati više interesenata i moći da birate sa kime ćete poslovati. Autobuske linije, dakle povezanost sa drugim delovima grada, te blizina fakulteta, škole i vrtića, činioci su koji će mahom privući mlade bračne parove i studente.

Fizičko stanje nekretnine u koju ulažete

Veoma je važno da pre same kupovine stana za izdavanje imate jasan uvid u sve eventualne nedostatke njegovog fizičkog stanja. Ukoliko se upustite u ulaganje pre no što ste se uverili da ne postoje gorući problemi, možete doći u situaciju da kupovina stana nije jedini trošak koji ćete imati. Ovakva investicija ne može biti sasvim isplativa, jer se ulaganje ne završava samom kupovinom i opremanjem.

Opremljenost stana pravi značajnu razliku

Činjenica je da opremljenost stana koji izdajete može biti činilac koji će uticati na konačnu odluku interesenata i realizaciju, a zatim i visinu mesečne kirije. Ovo je jednokratna investicija, koja pravi značajnu razliku u mesečnim prihodima. S druge strane, uzmite u obzir i eventualne rizike koje opremanje stana nosi. Uvek postoji mogućnost da stanari neće voditi računa o nameštaju i tehnici, te i da nećete moći da naplatite načinjenu štetu. Da biste izbegli eventualne neprijatnosti i gubitke, učinite stan funkcionalnim, ali ograničite ovaj deo ulaganja.

Manji stanovi su isplativija investicija

U ovom slučaju računica je veoma jasna. Manji stanovi podrazumevaju nižu cenu pri kupovini, budući da im je kvadratura manja. S druge strane, činjenica je da je ovaj tip stana najtraženiji tip nekretnine za izdavanje i visina kirije je značajno viša no što je to slučaj sa većim stanovima, ako je posmatramo u odnosu na kvadraturu. Još jedan faktor koji ide u prilog ulaganju u manju nekretninu je uzimanje u obzir eventualne situacije da je stan u određenom periodu bez stanara. U tom slučaju ćete biti u obavezi da samostalno izmirujete troškove režija, što ćete lakše izneti ukoliko je kvadratura stana relativno mala.

Stan na dan

Način izdavanja stana koji zahteva više angažmana ali je istovremeno i daleko isplativiji jeste izdavanje stana na dan. Ovo je relativno nov vid inošenja nekretnine na tržište, koji se ispostavio kao veoma popularan. Ovakvi stanovi su mahom unapred rezervisani i donose značajno više prihode. S druge strane, zahtevaju redovan kontakt sa brojnim interesentima, a takođe i čišćenje pre svakog izdavanja.

Kako prevazići eventualni neuspeh

Isplativost svake investicije se može dovesti u pitanje, odnosno opravdati ili negirati argumentima i analiziranjem uticaja različitih faktora. Iako je ulaganje u nekretnine mahom veoma krupna investicija, za nju se ipak vezuje izvestan osećaj sigurnosti. Naime, rizik od neisplativosti postoji, ali se značajniji gubici mogu uspešno preduprediti. Ukoliko zaključite da nekretnina u koju ste uložili ne donosi željeni profit, možete se vratiti na tržište kao prodavac i povratiti novac koji ste uložili, veći deo tog novca ili čak prodajom ostvariti izvestan profit. Promene na tržištu nekretnina se uglavnom ne dešavaju preko noći i oscilacije na ovom polju se mogu predvideti. Ukoliko ste nesigurni povodom svoje investicije, trebalo bi da aktivno pratite kretanje cene kvadrata nekretnina poput Vaše i na vreme reagujete ukoliko se predviđa značajniji rast ili pad.

 

Ulaganje u nekretnine i namenska kupovina stanova za izdavanje može biti zaista unosan posao. Ukoliko pažljivo razradite svoju taktiku i pristupite ovoj investiciji pažljivo, možda ćete ubrzo početi da razmatrate i širenje posla. Uz posvećenost i trud, vrlo je verovatno da ćete biti  veoma zadovoljni rezultatima.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *