Učestalost pranja tepiha uz preporučene savete održavanja

Prilikom opremanja životnog prostora, neophodan je odabir onih dekorativnih elemenata koje će oplemeniti enterijer. Tepih je gotovo obavezni detalj svakog doma, pri čemu se dezeni, dimenzije i materijali uglavnom biraju shodno sopstvenom ukusu i uklopljenosti unutrašnjeg izgleda.

Ipak najviše prašine, bakterija i alergena u prostoru zadržava tkanina tepiha. Naročita pažnja kod održavanja se mora posvetiti porodici sa malom decom. Ona veći deo svog vremena provode igrajući se na tepihu. Iako se u kućnim uslovima redovno usisavanje smatra obaveznim ali ne i dovoljnim, hemijsko čišćenje se mora raditi bar jednom do dva puta godišnje.

Koristite tepih servis za dubinsko pranje tepiha

Od sastava materijala, debiljine tepiha i načina održavanja, zavisi dugotrajnost tepiha. Pranje tepiha uz korišćenje tepih servisa je najbolja opcija za porodice sa malom decom ili kućnim ljubimcima. Ukoliko u prostoriji sa tepisima nema pušenja, kuvanja niti male dece, dovoljno je jednom do dva puta nedeljno usisavanje tepiha.

Usisavanje se smatra osnovnim održavanjem tepiha u kućnim uslovima, ukoliko se koriste tanji tepisi, njihovo pranje može biti četkom i hemijskim sredstvom na prirodnoj bazi. Tanki tepisi se obično lakše istresaju i suše. Sunčanje tepiha se smatra veoma korisnim, naročito u proleće, pri čemu sunčevi zraci imaju uticaj na dezinfekciju površina. Usluge profesionalnog pranja u tepih servisu, obično su u službi mašinskog pranja uz sušenje na vazduhu.

Učinite životni prostor čistim i svežim svakog dana

Usisavanje tepiha samo jednom nedeljno obično nije dovoljno u porodicama sa malom decom. Pre svakog održavanja tepiha, neophodno je obrisati prašinu sa glatkih površina. Prilikom usisavanja tepiha, neophodno je čišćenje površina mebla nameštaja. U ponudi su raznovrsna sredstva za čišćenje tepiha, koja shodno svom prirodnom sastavu imaju preporučenu upotrebu bar dva puta u toku meseca.

Sredstva za čišćenje tepiha u sebi sadrže katjone koji svojim naelektrisanjem privlače prašinu uz uklanjanje tvrdokornih mrlja. Ukoliko su tepisi vuneni a samim tim teški za često istresanje, onda se savetuje jednom godišnje mašinsko pranje u tepih servisu.

Vuneni tepisi su dobri kao dodatni vid podne izolacije tokom zime, ali ih je neophodno ukloniti tokom leta. Letnji period i rano proleće imaju najveći broj sunčanih dana, pa prema tome dobra provetrenost životnog prostora utiče na čistoću i sadržaj prašine u prostoru.

Čistoća tepiha povoljno utiče na zdravlje najmlađih članova porodice

Deca su obično najviše sklona alergijama čije poreklo i sadržaj vodi od tepiha, zavesa i drapera. Preporučeno je redovno pranje zavesa i drapera, bar jednom nedeljno. Ne treba zaboraviti redovno pranje, četkanje i usisavanje tepiha u dečijim sobama. Usisivači namenjeni za domaćinstva obično nemaju ugrađen sistem pranja, pri čemu mašine na vodu sa sistemom četkanja imaju pozitivno dejsto na čistoću prostora.

Iako su deca osetljiva na alergene, grinje i bakterije, njihovo uklanjanje se može vršiti pranjem na visokim temperaturama sa pumpama pod pritiskom. U ovakvim slučajevima, savetuje se sunčanje, uz korišćenje sredstava bez mirisa. Mirisi na bazi omekšivača tkanine nisu primenljivi na vunene materijale niti su prijatni u prostorijama sa malom decom. Čistoća tepiha poboljšava kvalitet životnog prostora, utičući pozitivno na kvalitet sna. Dečije sobe ipak treba češće usisavati uz korišćenje usluga pranja i sušenja.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *