Redovno čišćenje i održavanje objekta put je ka uspešnom poslovanju 

Mnogo je ljudi koji posećuju restorane ne samo zbog kvalitetne hrane već i radi želje da se relaksiraju od stresnog dana u mirnoj atmosferi.

Nivo čistoće restoranskog okruženja ne može biti ne zapažen, stoga da bi se obezbedila kvalitetna usluga unutar jednog ugostiteljskog objekta veoma je važno da pored ukusne hrane prostor bude higijenski.

Čišćenje i održavanje objekta

Da bi ugostiteljski objekat zadovoljavao sve norme dobrog poslovanja i brinuo o zdravlju posetilaca, moraju se ispuniti higijenski standardi. Čišćenje i održavanje objekta veoma je važno kako bi se namirnice i radne površine zaštitile od raznih infekcija, ali i odao dobar utisak posetiocima. Pored svakodnevnog čišćenja prehrambenih sektora, kuhinjsko osoblje dužno je da nosi čistu odeću. Nažalost, mnogi zaposleni restorana ne sprovode detaljno čišćenje usled nedostatka vremena i drugih obaveza. Ali, to ne mora biti problem. Čišćenje i održavanje objekta može se vršiti i uz pomoć angazovanja specijalizovanih agencija, ili zapošljavanjem pojedinaca koji će biti angažovani samo u tu svrhu. Vaš restoran na taj način dobiće odgovorniji pristup, a generalno čišćenje moći će da bude završeno brzo, bez oduzimanja vremena drugim zaposlenicima. Održavanje jednog restorana trebalo bi biti odgovorno, od svakodnevnog čišćenja koje obuhvata kuhinjske segmente do toaleta i glavne prostorije. Čišćenje i održavanje objekta najadekvatnije je obavljati ujutru i uveče kako se ničiji mir ne bi remetio. Takođe, određeno osoblje restorana ima dužnost da nadgleda i obnavlja zalihe toalet papira, sapuna, osveživača kao i stanje peškira ili papira za brisanje ruku. Pored svakodnevnog čišćenja i održavanja objekta, uprava restorana može zatražiti izvođenje generalnog čišćenja s vremena na vreme, prilikom čega se vrši dubinsko uklanjanje fleka, pranje tepiha, prozora, hoblovanje parketa i slično.

Čišćenje kuhinje mora biti detaljno

Kuhinja kao srce svakog ugostiteljskog objekta mora biti na zadovoljavajućem stupnju čistoće. Tu se spremaju najsofisticiranija jela i treba joj pristupiti pažljivo i svakodnevno. Čišćenje u kuhinji obuhvata održavanje radnih površina, raznih pećnica, frižidera, posuđa i druge radne opreme, zatim, dezimfekciju pločića i poda. 

Aktivno čišćenje toaleta doprinosi boljem statusu restorana

Unutar restorana toalet je taj koji najviše može reći o statusu ugostiteljskog objekta. Da li ga prate neprijatni mirisi, puna kanta, nedostatak papira ili tečnog sapuna? Sve ovo može izazivati negativne kritike posetilaca, a često učiniti i da restoran usled vidno loše higijene, više ne bude posećen od strane pojedinca. Toalet je mesto koje se mora najviše čistiti. Bitno je očistiti pločice, pod, izvršiti dezimfekciju vodovodnog sistema, ukloniti fleke sa ogledala i redovno obnavljati zalihe upotrebnih elemenata toaleta. 

 

Čišćenje glavne sale restorana 

 

Prostor u kojem boravak posetilaca treba odavati toplu i prijatnu atmosferu mora biti svež. Svakodnevno provetravanje, čišćenje lustera, lampi i drugih ukrasnih elemenata od prašine, zatim, uklanjanje masnih tragova i fleka sa tapaciranih materijala, mrva i otpada sa stolova, ključno je za dobro funkcionisanje restorana i uspešno privlačenje mušterija.   Samo stručnjaci dobrog iskustva moći će pravilno da pristupe čišćenju i održavanju objekta, koristeći sredstva koja će dati najefikasnije rezultate. Svakom segmentu restorana treba pristupiti na pravi način i uvek težiti ka čistoći koja ne samo da je ključ u sprečavanju pretnji zdravlja već i ključ za uspešno poslovanje. 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *