I dekorativnost i pragmatičnost: rolo zavese

Ako se za neki element enterijera može reći da podjednako dobro odgovara i na izazov praktičnosti i na izazov dekorativnosti, onda su to sigurno rolo zavese.

Istovremeno odlične i za ukrašavanje prostora i za njegovo zamračivanje poput roletni, rolo zavese nisu bez razloga već odavno postale izuzetno popularne u SAD, da bi kasnije osvojile čitav svet.

Kako da ih kombinujete i kojim sve namenama služe, u tekstu pred vama.

Izuzetno praktičan element prostorije

Pored onoga što smo već pomenuli – da rolo zavese mogu zameniti roletne podjednako efikasno – one imaju i drugih namena. Svakako, ne treba posebno isticati da se na ovaj način ujedno može uštedeti novac za opremanje svakog enterijera, ali one istovremeno mogu doprineti promeni enterijera u samo jednom potezu ili pak činiti dobru pozadinu ili podlogu za ostale elemente.

Njihova praktičnost takođe se ogleda u tome što su lako uklopive u sve enterijerske stilove, u zavisnosti od boja ili šara koje ćete birati i koje su vam dostupne. Stoga možete pustiti mašti na volju i kombinovati rolo zavese sa baš svim trendovima, ali i namenama prostorija – od dečijih soba do kuhinja i trpezarija.

Rolo zavese unose dinamiku u prostor

Iako se čine kao mala promena, rolo zavese mogu itekako efektno izmeniti enterijer i uneti dinamiku u prostor.

Primera radi, u sve enterijere u klasičnim kontrastnim bojama, poput crne i bele ili braon i bež, rolo zavese u crvenoj ili narandžastoj boji predstavljaće pravo osveženje i sigurno zapaženu promenu.

Sa druge strane, svi jednobojni, odnosno enterijeri u kojima mahom preovlađuje jedna boja, lako će postati življi i dinamičniji uz rolo zavese sa upadljivim šarama, odnosno krupnijim motivima u raznim bojama.

Nisu samo jarke boje ili upečatljivi dezeni rešenje – rolo zavese biće itekako efektne i u pastelnim nijansama i sa sitnijim šarama, pogotovo ukoliko u samom enterijeru vladaju osnovne boje ili pak nežniji tonovi.

Kombinovanje sa svim stilovima enterijera

Iako moderne forme, moderne rolo zavese moguće je kombinovati podjednako dobro i sa retro enterijerima. U tom slučaju treba birati već pomenute pastelne nijanse ili klasičnu bež ili belu boju, a ako vam je potrebno i malo pokreta onda svakako neke sitnije motive u navedenim tonovima.

Podrazumeva se da su podjednako dobre i za sve modernističke enterijere, od kojih bi bilo dobro najpre pomenuti industrijski stil, trenutno izuzetno popularan, u kom dominira siva boja. Sa njim se izuzetno dobro kombinuju rolo zavese u žutoj boji, bilo da je u pitanju njena jarka ili senf nijansa. Isti tonovi odlični su i za male promene u minimalističkim ili kontrastnim enterijerima.

Pogodne za sve prostorije

Na samom kraju, trebalo bi istaći i njihovu praktičnu primenu u svim prostorijama. Pastelne boje biće sjajno rešenje za dečije sobe, dok se jarke mogu naći u kuhinjama i trpezarijama.

Krupni dezeni u kontrastnim bojama mogu biti rezervisani za dnevne boravke, dok će rolo zavese u zagasitijim tonovima odgovarati spavaćim sobama jer mogu zameniti roletne.

Poslovni prostori su takođe zahvalni za ovu vrstu enterijerskog elementa, a u njih se posebno dobro uklapaju sve nijanse sivih rolo zavesa.

Nema pravila – rolo zavese možete kombinovati u svakom prostoru po svojoj želji, jer se veoma lako mogu složiti sa svim bojama i formama enterijera.

 

Izvor: Lukić rolet

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *