Šta je to Chromecast i šta možete sa njim u Srbiji?

chromecast

Za Chromecast možda niste čuli jer se ne prodaju zvanično u Srbiji (barem ja nisam video) pa ga i ne reklamiraju dovoljno.

Ali, to je veoma koristan Gadget za sve one koji žele da uživaju uz velike ekrane.

Šta je Chromecast?

Ukratko, ovaj Gadget pretvara vaš TV u pametan TV. Dovoljno je da ga priključite u HDMI ulaz u televizoru, povežete mu napajanje, i preko mobilne aplikacije ili računara pošaljete željeni sadržaj. Za povezivanje koristi WiFi mrežu. Dakle, ako kupujete televizor i dvoumite se između pametnog televizora (engl. Smart TV) i klasičnog, imajte na umu i ovu opciju ako se odlučite za klasičan TV.

chromecast 2 in tv

Šta Chromecast može da reprodukuje?

U suštini bilo šta. Jer, Google je u novijoj verziji Chrome veb pregledača predstavio opciju „Cast“ pomoću koje možete slati neku internet stranicu na Chromecast. Takođe, možete koristiti aplikacije koje imaju Cast opciju ugrađenu, kao što su Youtube, Netflix, Spotify, Hulu, Pandora, Play Music, Play Movies… ali i igrice kao što su Angry Birds Friends, Deer Huner 2016, Mnopoly… Kompletnu listu pogledajte na Google stranici.

Chromecast u više varijanti

Trenutno postoje četiri verzije ovog uređaja: Chromecast v1, Chromecast Audio, Chromecast v2, Chromecast Ultra. Razlika je što Audio verzija prenosi samo zvuk, verzija dva je novija i bolja u odnosu na verziju jedan, i Ultra varijanta vam dozvoljava prenos 4K rezolucije kao i HDR tehnologiju. Inače, Chromecast v2 je standardna verzija i specifikacije su iste kao i kod Ultra verzije samo što je maksimalna podržana rezolucija 1080p.

chromecast variants

Za koga je Chromecast?

Za sve one koji žele da maksimalno iskoriste velik TV koji imaju u kući. Možete igrati igrice na telefonu/tabletu/računaru a taj TV koristiti umesto ekrana, tj. monitora. Možete puštati filmove i serije na računaru ili mobilnom uređaju a gledati ih na velikom televizoru. Ako želite da gledate kao porodica neki digitalni sadržaj sa računara/telefona, na televizoru je to mnogo udobnije nego sedeti ispred monitora/telefona.

Koliko Chromecast košta?

Kod nas nisam našao da ima da se kupi, a zvanična cena je 35$ za verziju dva, ali zavisi od prodavca cena može ići i do 70$ po komadu. Dok se Ultra varijanta kreće od 70$ pa na više. U to nisu uračunati porezi i transport.

Šta možete sa ovim uređajem u Srbiji?

Pošto većina aplikacija koje je Google naveo da podržavaju Chromecast ili ne rade u Srbiji ili im je pretplata velika za naš budžet, pa se pitate šta možete sa njim bez tih aplikacija? Možete uvek koristiti Youtube i na mobilnom i na računaru pa prenositi na TV. Takođe, možete koristiti Google Music aplikaciju iako nemate pretplatu jer možete puštati pesme iz samog uređaja. Zatim, možete poslati bilo koju internet stranicu iz Chrome veb pregledača. Postoje i aplikacije koje će prenositi uživeo ekran vašeg mobilnog telefona pa samim tim imate i neograničene mogućnosti.

Alternative?

Ako ne možete da priuštite Chromecast postoje jeftinije (kineske) alternative koje možete naći na Aliexpress sajtu. Svi ti uređaji rade manje-više istu stvar kao i Chromecast, samo što je kvalitet samih uređaja možda malo lošiji, ali ne mogu da tvrdim za sve. Svakako imate specifikacije pa ih pročitajte pre kupovine. A ako ne znate kako da pazarite na Aliexpress, i ostalim koneskim sajtovima, pogledajte detaljno uputstvo za Srbiju ovde.

You may also like...

1 Response

  1. Duki каже:

    Hvala puno na informaciji,odlično obrazloženje!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *