Self-Cleaning Toilets – Toaleti koji se sami čiste

Javni WC-a koji se sami čiste su već čest prizor u evropskim gradovima. U poslednjih desetak godina i u nekoliko američkih gradova su uveli istu praksu. Amerikanci i Parižani imaju prilike da se uvere da su savremene tehnologije moćna stvar.

Toalet, slika: https://www.pexels.com

Toalet

Toaleti koji se sami čiste (Self-Cleaning Toilets) niču na stanicama javnog prevoza i aerodromima od New Yorka do San Francisca.

Kako se to radi?

Još važnije – da li je to početak preuzimanja posla od strane mašina?

Dokaz da ljudski rad nije više neophodan?

Može biti.

Što je i kako funkcioniše model samočišćenja WC-a?

U evropskim gradovima, javni toaleti koji se sami peru su u obliku glatke metalne kabine, dovoljno velike da unutra ima mesta za šolju i lavabo, a proces samočišćenja obuhvata celi prostor.

Američki gradovi poput New Yorka, San Francisca i Pittsburgha već koriste ovu tehnologiju za objekte u njihovim centralnim područjima.

Većina ovih sistema pranja javnih WC-a koristi kombinaciju vremenskih senzora i senzora za težinu kako bi bili sigurni da je prostor temeljno očišćen između ulazaka korisnika – da se slučajno korisnik ne polije i ne pokvasi.

Sistem radi ovako: proverite da li je WC zauzet i spreman za korišćenje, a zatim uđete i koristite toalet. Izađete, zatvorite vrata, a ona se automatski zaključavaju i počinje čišćenje.

Jedna mehanička robot-ruka izlazi iz zida iza šolje i čisti površinu daske. Kod nekih sistema samočišćenja sama WC šolja se okreće za 360 stepeni prolazeći kroz neki uređaj nalik na zoger ili četku koji čisti dasku i ispira je mlazom vode.

A kod nekih najnovijih modela deo zida se natkrivljuje preko WC šolje (na sličan način na koji i poklopac prtljažnika kod automobila).

WC šolja se zatim dezinfikuje nekim dezinfekcijskim sredstvom ili se osvetli jakim ultraljubičastim svetlom.

Cena je previsoka za domaćinstva – od 100.000 do 500.000 dolara po kabini.

Dok ne poraste standard i tehnologija u Srbiji, na javnim površinama, uz auto puteve ili pak manifestacijama koristićemo usluge ipak običnih pokretnih klozete po mnogo nižim cenama iznajmljivanja.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *