Najveći svetski sajam poljoprivrede – Grüne Woche, Berlin

Međunarodni svetski sajam hrane, poljoprivrede i hortikulture „Zelena nedelja“ (Grüne Woche) održava se u Berlinu od 20. 01 – 29. 01. 2017. po 82. put. Sajam je prvi put je organizovan 1926. godine.

Grüne Woche

Grüne Woche

To je najveći svetski, a istovremeno i jedinstven međunarodni sajam hrane, poljoprivrede i hortikulture.

Izlagači dolaze da bi testirali svoje proizvode, jer sajam u deset dana poseti oko 400.000 posetilaca.

Posebnu ulogu na „Zelenoj nedelji“ imaju obnovljivi izvori energije, poljoprivredni i ekološki proizvodi, ruralni razvoj i vrtlarstvo. Prisutni su i preduzetnici iz resora šumarstva, uređenja eksterijera i pejzažne arhitekture.

U tridesetak izložbenih dvorana svoje proizvode predstavljaju proizvođači voća, povrća, mesa, mleka, vina, plodova mora, čajeva, organskih proizvoda. Proizvođači mašina i opreme za poljoprivredu i hortikulturu, proizvođači staklenika, semenari, pčelari i ljubitelji lova i ribolova takođe imaju svoje štandove.

 

Program Sajma „Zelena nedelja“

Na početku Sajma održava se »Global Food Forum«, na kojem svaki put učestvuje više od 80 ministara poljoprivrede iz celoga sveta. U sklopu Sajma se organizuju i desetine seminara, kongresa, sastanaka, foruma. Za nastupajući Sajam programom su predviđeni sledeći kongresi i forumi:

– sastanak mladih preduzetnika
– „mlečni“ forum
– budućnost sektora hrane u oblasti Saksonije
– otvoreno tržište za poljoprivrednike
– promena klime
– budućnost goriva
– organska proizvodnja.

Značaj Sajma

Sajam „Zelena nedelja“ ima kako komercijalnu tako i nekomercijalnu komponentu, posebno je interesantan za one koji posluju na tržištima zemalja u razvoju srednje i istočne Evrope.

Što se tiče medijske pokrivenosti, evo nekih brojki, da dočaramo značaj i ozbiljnost cele priče: Sajam „Zelena nedelja“ (u proseku) medijski isprati: 4.840 novinara iz 70 država, 15.000 novinskih kuća, 390 televizijskih emisija o poljoprivredi, napravi se više od 1500 radijskih izveštaja.

Značaj Sajma sa gledišta poljoprivredne politike, pokazala je poseta više od 200 ministara i državnih sekretara iz celoga sveta.

Na „Zelenoj nedelji“ 2016. godine bilo je: 1.550 izlagača iz 65 država na 124.799 m², sa 380.000 posetilaca.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *