Poklanjanje nakita – saveti i pravila pri kupovini vrednog nakita

Nakit je vanvremeski poklon za koji se uvek možete odlučiti kada su u pitanju vama bliske i drage osobe. Osim materijalne vrednosti, nakit kao poklon uvek ima posebnu emotivnu težinu i simboliku, koja traje koliko i sam poklon ove vrste.

ogrlica-nakit-poklon

Kako biste bili sigurni da ste dragoj osobi poklonili zaista vredan komad nakita koji će da traje, neophodno je da budete pažljivi prilikom kupovine i izbora određenih komada. U nastavku teksta sledi nekoliko saveta za uspešnu kupovinu kvalitetnog nakita kojim će budući vlasnici biti potpuno oduševljeni.

#1 Birajte mesta na kojima kupujete nakit

Ukoliko se odlučite da dragoj osobi poklonite nakit nekim važnim povodom, savetujemo da to učinite samo ako imate mogućnost da kupite vredan komad koji će zaista trajati. Zaputite se u neku od brojnih zlatara gde ćete sigurno pronaći lepe i kvalitetne primerke nakita, jer elegantne minđuše, fantastične ogrlice od belog zlata i druge vrednosti ove vrste možete pronaći samo na ovakvim mestima.

Ne dozvolite da vas ulični prodavci uveravaju u vrhunski kvalitet nakita koji prodaju, jer pravi nakit uvek podrazumeva i jaču cenu, pa njegova kupovina na ulici i nije baš preporučljiva. Bižuterija je vrlo zastupljena i prihvatljiva, ali njen kratak rok trajanja je ne čini prikladnim poklonom za proslavu nečije diplome, godišnjice, važnog uspeha i sličnih događaja.

#2 Uvek tražite garanciju

Čak i kada odlučite da poklon kupite u zlatari ili nekoj drugoj ovlašćenoj radnji, uvek obezbedite i garanciju na kupljen proizvod. Osim toga, raspitajte se o komadu koji kupujete, o njegovom proizvođaču, mogućnosti popravke i sličnim detaljima. Prodavcu sigurno neće predstavljati problem da vas uputi u sve što vas zanima, a vi ćete biti sigurniji prilikom kupovine.

#3 Birajte lepe i praktične modele

Izbor nakita koji poklanjate zavisi od same osobe kojoj je poklon namenjen, tačnije od njenog ukusa, preferencija i stila koji verovatno odlično poznajete, ako ste se već odlučili na ovakvu vrstu poklona. Iako je teško odlučiti se između raznih modela nakita kada se nađete u zlatari, razmišljajte praktično. Osim što je bitno da bude lep, važno je i pravilno izneti određen komad nakita.

Uzmite u obzir da je uvek bolje kupiti tanki, “puni” lančić od kvalitetnog materijala, nego debelu ogrlicu koja je iznutra šuplja. Veće i upadljivije ogrlice su obično i osetljivije na savijanje i bilo kakvo manipulisanje, pa je u ovom slučaju veća verovatnoća da njena vlasnica neće biti zadovoljna. Takođe, nemojte se voditi samo estetikom koja će vas sigurno oduševiti na prvi pogled, jer je kvalitet nakita često žrtvovan zarad njegovog atraktivnog izgleda.

#4 Budite originalni

Iako smo još na početku teksta ukazali na poznate i proverene zlatare kao idealne za kupovinu nakita, to ne znači da vredan poklon mora da bude kupljen isključivo na ovakvom mestu. Postoje brojni ateljei i kreativci koji ručno izrađuju unikatan nakit od izuzetno kvalitetnih materijala koje nećete naći u zlatarama. Nakit od ćilibara, školjki, kristala ili neobičnog kamenja svakako predstavlja originalan poklon, pa možete i ovu varijantu kupovine da uzmete u obzir.

Ukoliko niste raspoloženi za ovakvu vrstu eksperimentisanja, zlatare sa ogromnim izborom najfinijeg nakita su uvek tu. Originalnost ne mora izostati ni u ovom slučaju, jer je dovoljno da izaberete specifičan privezak na lančiću ili neobičan oblik prstena koji će vašu dragu osobu asocirati na nešto posebno. Mogućnosti su razne.

#5 Personalizujte nakit

Ukoliko vam je budući vlasnik ili vlasnica nakita izuzetno bliska osoba, poklon će biti još vredniji ukoliko bude drugačiji od svih drugih na svetu. Ovo ćete postići ukoliko na kupljeni sat, prsten ili privezak ugravirate kratku poruku, ime, datum ili neki specifičan motiv. Na taj način će vredost nakita izaći iz čisto materijalne dimenzije, a vama posebna osoba će zauvek imati lepu, personalizovanu uspomenu.

Kada uzmete u obzir sve navedene savete, mislite i o tome kako bi određeni komad nakita izgledao na njegovom budućem vlasniku, i da li je to nešto što bi on nosio. Iako je teško zanemariti subjektivni osećaj kada kupujemo ovako lepe poklone, u ovom slučaju na prvom mestu ipak treba da bude ukus osobe kojoj je nakit namenjen. Takođe, izreka koja kaže da cene nisu ogledalo kvaliteta u ovom slučaju nema težinu, jer kvalitetan “kraljevski nakit” zaista zahteva da ga platite u skladu sa njegovom pravom vrednošću.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *