Nekoliko najlakših načina za povezivanje pametnih telefona i televizora

Pametne telefone koristimo u najrazličitijim situacijama, pozivi i poruke su zanemareni čak, u odnosu na obavljanje različitih poslova, gledanje videa, slušanje muzike, pa čak i gledanje serija, filmova itd. Naravno, isto ovako se koriste i kompjuteri, ali se i pored svih mogućnosti koje daju i telefoni i kompjuteri, serije i filmovi i dalje najradije gledaju putem televizora, videi puštaju preko njih, pa se čak i igrice najradije igraju na TV-u. Zbog svega toga je najčešće jako potrebno povezati pametne telefone sa televizorima, kako bi se sve gore navedeno i ostvarilo. Sva sreća je u tome što je moguće na različite načine povezati ova dva uređaja, pa se čak mogu iskoristiti i oni najstariji TV uređaji, takozvani „sandučari“. Evo nekoliko načina na koje možete uspostaviti uspešno povezivanje.

Putem USB kabla

Jedan od najlakših načina povezivanje pametnih telefona sa TV-om jeste putem USB kabla, budući da se koristi isključivo jedan kaabl koji završava ceo posao. Osim toga, svi imamo bar jedan, ako ne i više USB kablova u svojim domovima, pa je sigurno da ne morate kupovati ništa drugo od kablova za povezivanje. Kako bi povezali ova dva uređaja, potrebno je da i TV ima ulaz za USB kabl, a onda ih jednostavno priključite kao što postavljate pametni telefon da se puni. Kod nekih modela je to sve što je potrebno da se uradi, dok je kod nekih ipak potrebno srediti neka podešavanja koja će vam se pojaviti na ekranu, posle čega ćete nesmetano imati i sliku i ton uz pomoć samo jednog USB kabla.

Putem HDMI kabla

Jedna od prednosti ovog novog, savremenog doba, jeste što sve sa svim može da se poveže, dva ili više uređaja, ljudi s jednog na drugi kraj sveta i tako dalje. Pa tako, da biste spojili neki uređaj sa svojim TV prijemnikom, verovatno će vam biti potreban određen HDMI kabl kako biste to u potpunosti i uspeli. Naravno, danas postoje smart TV prijemnici, koji funkcionišu putem interneta, ali kada želite da povežete svoj telefon, lap top ili neki drugi uređaj sa televizorom, biće potreban određeni kabl koji će vam to i omogućiti.

Da bi pravilno povezali TV sa računarom potrebno je prvo da znate nešto više ovom tipu kabla.

Kako pravilno odabrati HDMI kabl?

Ono šta uvek možete da uradite jeste da uđete u neku od radnji sa propratnom tehničkom opremom i uzmete neki univerzalni HDMI kabl, te da ga kasnije isprobate za povezivanje televizora i drugog uređaja. Međutim, iako se radi o nekom univerzalnom vidu HDMI kabla, ovo može da bude „propala“ investicija, budući da se razlikuju kako tipovi telefona i lap topova, posebno je to problem kod starijih lap topova od šest do sedam godina, kao što se razlikuju i tipovi televizora. Nećete svakim HDMI kablom uspeti da povežete neki svoj uređaj sa TV-om, već je pre same kupovine važno da proverite sve lepo.

Najpre, pogledajte izlaze na svom lap topu, kako biste znali koji tip kabla vam je potreban, a onda pogledajte i kakvi su ulazi na televizoru, kako biste znali i tu koji vam je priključak HDMI kabla potreban. Jedna od stvari koje pomognu pri kupovini jeste da sve lepo slikate mobilnim telefonom, pa onda prodavcu pokažete i na taj način ćete dobiti potreban HDMI kabl koji će vam omogućiti povezivanje video i audio zapisa u istom trenutku, bez ikakvog problema.

Vrste HDMI kablova

Kod nas su najčešće dve vrste HDMI kablova, a to su HDMI 1.4 i HDMI 1.3, koji se koriste za novije, odnosno, starije tipova televizora koji su kod nas još uvek u velikoj upotrebi. Međutim, pored toga postoje i druge vrste HDMI kablova, zbog čega je najvažnije da znate kakav ulaz, odnosno izlaz na samom kablu treba baš vama da biste povezali svoj lap top, telefon ili drugi uređaj sa televizorom koji imate. Osim toga, HDMI kablovi se izrađuju u različitim dužinama, pa tako u radnjama opreme možete naći one najkreže od pola metra pa do jednog metra, ali i veoma dugačke kablove, koji čak dostižu i dužinu do 15 metara, što se najčešće koristi za povezivanje lap topova i projektore. Te je tako, osim same vrste HDMI kabla, važno i da odaberete odgovarajuću dužinu.

HDMI kabl

Korišćenje ove vrste kabla je obavezno kod starijih tipova televizora, budući da oni nemaju opciju za priključivanje USB kabla. Neki od televizora imaju jedan, dok neki imaju čak i više  priključaka. Najvažnije je i najpraktičniji odlučiti se za kabl koji na jednom kraju ima HDMI priključak tipa A, dok je na drugom kraju HDMI priključak tipa D, koji se koristi za telefon. Na taj način ćete ova dva uređaja povezati lako i jednostavno. Isključite ih, onda uključite televizor i podesite na signal putem HDMI-a i to onog na koji ste priključili kabl, te ćete dobiti potrebnu sliku i ton. Ukoliko vaš telefon nema ulaz za HDMI tip D, onda će vam biti potreban i određeni adapter, najčešće MHL adapter, koji će biti spona između vašeg telefona i kabla, kako biste nesmetano gledali filmove, serije ili radili već nešto drugo šta želite.

Ako se pitate gde pronaći ove kablove i adaptere, jednostavno ih potražite na internetu ili pogledajte sajt Velteh Pro koji ima veliki izbor HDMI kablova i adaptera koje možete naručiti i online.

Putem Wi-Fi mreže

Svakako najlakši i najjednostavniji način povezivanja ova dva uređaja jeste bez žica i kablova, putem Wi-Fi mreže. Međutim, ukoliko želite da povežete na ovaj način, potrebno je da posedujete kako pametan telefon, odnosno smartphone, tako i pametan televizor, koji poseduje LAN ili Wi-Fi mrežnu karticu. Sve što je potrebno jeste da oba uređaja budu prikačena na istu Wi-Fi mrežu, nakon čega se bira opcija screen mirroring, screencast, odnosno „deljenje ekrana“, što dovodi do toga da sve ostale radnje prelaze na sam televizor. Ovo ostavlja opciju, da iako povezani, telefon možete nesmetano koristiti za ostale poslove i radnje.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *