Zašto je neophodno dubinsko pranje nameštaja i tepiha?

Nije uvek najbolje rešenje svakodnevno usisavanje doma. Naravno da se redovno usisavanje podrazuneva i da je vrlo važno. Ali ipak, nekada morate da izdvojite dovoljno vremena da se detaljno posvetite čišćenju tepiha. A da ne pominjemo koliko je značajno redovno održavanje higijene u stanu.

Iako mnogi to ne znaju, u tepisima i nameštaju se skuplja mnogo bakterija, nečistoće i prljavštine, a sve to negativno utiče na zdravlje ljudi. A ključ za uklanjanje nečistoća je redovno dubinsko pranje nameštaja i tepiha. Možda vam na prvi pogled tepisi ne izgledaju prljavo, ipak vi ne znate šta se dublje krije. Zbog toga bi trebalo da preduzmete nekoliko koraka kako biste tepihe detaljno oprali.

Prvi korak – Sve sitnice sklonite sa tepiha

Dubinsko pranje tepiha može da se obavi pravilno tek nakon što sve sitnice uklonite sa njega. Zatim ga detaljno usisajte. Mrvice, dlake i ostale sitne prljavštine treba prvo očistiti. Tako ćetr sebi značajno olakšati pre samog pranja. Zato nakon što sve uklonite i pripremite, onda prionite na posao. I da, kontinuitet je važan. Nemojte tri dana prati tepih i nameštaj, jer ako sve radite istoga dana, tek tada će efekat biti potpun.

Korak dva – Kupite prirodna hemijska sredstva

Najbolje bi bilo da sami pripremite sredstva za pranje tepiha. Ili pak kupite prirodna sredstva. Ako kupite hemijska sredstva koja su jaka ili neadekvatna za vašu podnu prostirku, može doći do oštećenja vlakana ili mogu negativno da utiču na zdravlje ukućana. Zato se savetuje da tepih ribate sirćetom koje je ponešano sa vodom.

Ovoj smesi može da se doda malo limuna ili limuntusa kako bi efekat bio bolji. A kada krenete sa pranjem prvo proverite da li postoje fleke na tepihu. Ako ih ima, onda prvo njih očistite. Prirodnom smesmo prvo naprskajte sve vidljive fleke, zatim pričekajte da se malo osuše, pa onda krenite sa detaljnim ribanjem. A onda krenite redom sa pranjem prostirke. Ipak, ako vam se sve ovo čini zamarajućim i konplikovanim, onda je pravi trenutak da pozovete servis.

Prefesionalci su tu zbog vas!

I da, poslednji korak koji vam predlažemo jeste da čišćenje prepustite profesionalcima. Dubinsko pranje nameštaja i tepiha vratiće im stari sjaj, a vaš nameštaj i podne prostirke nakon ovakvog pranja izgledaće svežije, bolje i drugačije. Ako želite najbolji mogući rezultat, onda trk u servis. Da li se isplati dubinsko pranje nameštaj i tepiha?

Naime, ova investicija se višestruko isplati, jer se ne mora često ponavljati, a dovoljno je da makar dva puta godišnje odnesete tepihe na pranje u tepih servis, a nameštaj makar jednom u godinu dana. I bićete sigurni. Nečistoćama recite zbogom zauvek.

Ali…

Nemojte samo da se oslanjate na profesionalce, jer tepihe treba redovno i pravilno održavati. Obavezno ih dva, tri puta nedeljno usisavajte, a s vremena na vreme bi trebalo redovno da ih osvežavate nekim hemijskim sredstvima.

Posebno obratite pažnju na čistoću namštaja i podnih prostirki ako imate malu decu ili kućne ljubimce. U tom slučaju bi trebalo da posvetite posebnu pažnju održavanju higijene svog doma, a uz to i da se pozabavite pravilnim izborom tepiha za svaku prostoriju. Deca vole da se igraju na podu, pa neka u dečijom sobi bude čupavac. Malo se pažljivije ovaj mekani tepih održava, ali mališani vole da uživaju dok se na podu igraju.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *