Vodič koji će vam pomoći da renovirate stan

Ako ste kupili stan, onda se kao jedino moguće rešenje nameće njegova adaptacija. Iako ne znate odakle da krenete niti koliko će dugo radovi trajati, ipak ste se odlučili da zavrnete rukave. U tom slučaju mi vam možemo pomoći, jer smo pripremili kratak vodič za renoviranje stana.

Da li je bolje biti sam svoj majstor?

Pa, ako adaptacija prostora zahteva ozbiljne promene, onda je najbolje da ih prepustite stručnjacima. Zato korak po korak. Najpre izbegnite buku, jer niko od komšija ne voli kada se u zgradi izvode radovi. Takođe, obavezno napravite plan prema vašem budžetu kako biste na vreme znali kojim tokom će radovi ići. Postavite prioritete i krenite deo po deo, pa neke radove ostavite za naredni period, ako nisu mnogo hitni. Naime, krečenje stana nikako ne smete da preskočite, jer ako ste rešili da promenite nameštaj i da ubacite novi, onda na vreme okrečite stan da kasnije ne biste nameštaj pomerali.

Postavljanje laminate ili zamena parketa najbolje je da se uradi odmah na početku kako kasnije ne biste imali problema, a predlažemo vam i da stavite izolaciju, jer ćete uštedeti na računima za grejanje tokom zimskog perioda.

Izaberite majstore od poverenja koje ćete pustiti u svoju kuću. Najbolje bi bilo da se oslonite na preporuke, jer veći problem mogu da naprave neiskusni i nestručni majstori iako rade po povoljnijoj ceni.

Šta možete sami da uradite?

Zamena vodovodne i električne inastalacije obavezno treba da bude prepuštena stručnjacim, ali u sopstvenoj režiji možete da okrečite stan. Tako ćete uštedeti, a mogu vam i prijatelji pomoći da posao završite brže. Krečenje zidova spade u manje teške i ne mnogo komplikovane poslove. Ako izaberete kvalitetnu boju za krečenje, onda nema brige. Pustite mašti na volju i bacite se na posao. Ako želite malo sa bojama da eksperimentišite, onda se posavetujte sa profesionalcima koje je boje dobro kombinovati i četku u ruke.

Na vama je koje ćete boje za zidove odabrati, a važno je samo da ih uskladite sa namenom prostorije. Barem tako profesionalci kažu. Spavaća soba je predviđena za odmor i potpuno opuštanje, pa se mora voditi računa o boji zidova u ovoj prostoriji. Ako želite da se osećate spokojno i udobno, onda nikako nemojte da zidove krečite u jarke boje. U suprotnom, vaša spavaća soba postaće prostorija u kojoj se osećate nespokojno, unećete nemir u sobu, a na odmor zaboravite. Tamnim bojama unosite neraspoloženje i depresiju u prostor, zato izaberite bež i druge svetlije nijanse koje doprinose opuštanju i miru.

Isto je i sa drugim prostorijama. Ako želite da se osećate udobno i nekoj sobi, onda koristie smeeđe boje i nijansu zemlje, a svetlijim bojama unećete potpui spokoj u dom. Ako pak ne volite neutralne boje, onda neka vaš izbor budu hladne boje kao što je svetloplava.

Adaptacija kupatila – obavezna hidroizolacija!

Kao što smo napomenuli, prilikom menjanja vodovodne i električne instalacije obavezno pozvati stručna i profesionalna lica da to urade. Naročito se to savetuje svima koji renoviraju kupatilo. Kao jedna od najvažnijih prostorija u domu, ima posla oko adaptacije kupatila, a pre postavljanja keramike neophodno je postaviti hidroizolaciju. Hidroizolacija se najčešće završava u roku od jednog dana, a postavljanje pločica može da traje i do 10 dana, sve zavisi od vrste pločica, ali i kvadrature kupatila. Međutim,  kvalitetan materijal i dobar majstor ubrzaće radove, pa se ne brinite ako ste u kuću pustili profesinalce. Brzo će radovi biti gotovi.

No, voda ako se zadržava u zidovima može da napravi ozbiljne probleme, ne samo u domu, nego štetno utiče in a zdravlje ljudi. Buđ, otpadanje maltera sa zidova, oštećenja zidnih struktura i druge posledice nimalo nisu bezazlete, zato ne samo da treba da se izvrši hidroizolacija kupatila, nego i zidova, pogotovu ako zgrade imaju podrum ili suteren.

Vlaga može da prodre duž čitavog objekta, ali ako je dobro izolovana onda razloga za brigu nema. Veliki je izbor proizvoda, premaza i drugih vodonepropusnih materijala koji služe za izolaciju zgrade.

Važna je dobra izolacija stana!

I izolaciju stana treba prepustiti stručnjacima. Ako je loša izolacija prostora, usled hladnih dana i u nadzemnim prostorijama u ćoškovima može se pojaviti vlaga. Često je uzrok tome i dotrajalost fasada, a ako je loše izvedena i izolacija temelja, onda vlaga može da prodre iz zemlje i da se naviše širi duž objekta.

Izolacija prostora važna je posebno zimi zbog grejanja. Ako je stan dobro izolovan, onda će vam u zimskim danima biti toplije u dom, dok će leti biti hladnije. Kod stanova koji imaju dobru izolaciju buka je manja, a u onim zgradama gde su zidovi tanki, buka iz susednih stanova se više čuje.

Razlozi zbog koji obavezno treba da stavite izolaciju!

Glavni razlog zbog koje morate da stavite izolaciju jeste zdravlje svih ukućana u domu. Kada se vlaga uvuče u zidove, onda uzokuje stvaranje algi i buđi koje mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme. Upala disajnih organa, bol u grudima, otežano disanje, bol u grlu i kašanjanje samo su neke od posledica.

Iako vam se čini da izolacija podrazumeva mnogo novca, ipak treba da znate da ona odnosi svega 2% ukupnih ulaganja u adaptaciju stana. Zato dugoročno ulažite u svoj stan, ako mislite da izbegnete ozbiljne štete u stanu.

Da li se isplati ugranja solarnih panela

Cena solarnih panela se u poslednjih nekoliko godina značajno smanjila zahvaljujući povećanju proizvodnje i napretku tehnologije. Međutim, još uvek postoje razlike u ceni između različitih proizvođača i modela, uključujući i lokaciju instalacije. Ukupno, cena solarnih panela zavisi od mnogih faktora, uključujući kvalitet i efikasnost panela, veličinu sistema i troškove instalacije. S obzirom na to, mnogi stručnjaci smatraju da su solarni paneli dugoročno dobra investicija, s obzirom na njihove uštede u dugom roku i kontribuciju održivom razvoju. Ukupno, cena solarnih panela i dalje ostaje relevantna tema, a mnogi se nadaju da će se u budućnosti još više smanjivati kako bi se pomoglo što većem broju ljudi da pristupe ovom obnovljivom izvoru energije.

Stiropor – termoizolacioni materijal koji treba birati!

A za dobru izolaciju neophodan je i kvalitetan materijal. Ako se pravilno ugradi termoizolacioni materijal, onda nećte morati da brinete o trajnosti, orpotnosti na vlagu i požar. Stiropor predstavlja sintetički materijal za termoizolaciju, a karakterišu ga dobra izolaciona svojstva, mala propustljivost vodene pare i mala apsorpcija vlage. Ovaj materijal je otporan in a bakterije i gljivice, glodare i termite ne privlači, jer nema hranljivih vrednosti.

Treba napomenuti da je ovaj materijal veoma dobar za termoizolaciju, a s obzirom na to da nije podložan truljenju, on ne predstavlja nikakvu opasnost po ljusko zdravlje. Takođe, priliko dugotrajnog izlaganja visokim temperaturama, stiropor može da omekša, jer je organski materijal.

Ako želite da vaš objekat bude energetski efikasan, izaberite kvalitetne termoizolacione materijale, a pravi izbor svakako jeste stiropor. Za manje račune zimi i topliji dom, termoizolacija je spas! I da, ako leti želite hladniji prostor, zapamtite, termoizolacija je rešenje!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *