Od fakulteta do poslodavca – koji put biraju studenti?

Da li je bolje privatno ili državno obrazovanje? Ko ima veće šanse za zaposlenje i da li je bolje upisati privatni fakultet, hoću li se tako brže zaposliti samo su neka od pitanja koja muče mnoge buduće brucoše. Dilema pri upisu fakulteta je mnogo, a mnogo je i nedoumica, ali i predrasuda. Iako se čini da bez džavnog fakulteta kao da niste ni studirali, s pravom se može reći da su privatni fakulteti u Srbiji prilika da se diploma stekne brzo i možda lakše nego što bi to bio slučaj na državnom fakultetu. O kvalitetu znanja nećemo ni da polemišemo, ali svako bira za sebe ono što mu odgovara, pa tako i buduće zanimanje.

Svakakvih zavrzlama ima i na državnim fakultetima. Mnogi profesori pokušavaju da nametnu svoj predmet kao najvažniji, a često se osim ocene na ispit taj predme ne koristi ni za šta drugo. Nažalost, to je rigidnost državnih fakulteta koja i danas muči mnoge studente iako je prihvaćena Bolonjska deklaracija. Mnogi studenti pokušavaju na različite načine da se izbore sa teškim i nerazumljivim gradivom, pa onda ne čudi ni to što se pojedinci odlučuju za iznajmljivanje bubice za ispit. Iako mnogo plaši varanje tokom ispita i ne padaju im napamet bubice za ispit, ima onih koji ne biraju sredstva kako bi došli do cilja, a u ovom slučaju najčešće do polaganja ispita. Nažalost, priča i različitih iskustava je mnogo, jer svaki student ima neko svoje iskustvo i ne treba sve priče uzimati zdravo za gotovo.

Svaki ispit je iskustvo više!

Koliko ste ispita do sada položili? Je li bilo nekih teških predmeta koje ste veoma lako položili ili ste uz pomoć bubice za ispit uspeli da prevrite profesora i postignete željeni cilj? Ako niste, sigurno znate nekoga ko je koristio bubice za ispit. Ne treba osuđivati nikoga, svako se snalazi kako ume, a zašto se vi niste poslužili takvim sredstvima to sami najbolje znate.

Nekome je možda cilj samo sticanje fakultetske diplome i znanje ga ne zanima, jer već ima obezbeđen posao u porodičnoj firmi, a nekome je važno da bude priznati stručnjak u svom poslu. Iako zvuči neverovatno da nekoga ne zanima znanje nego samo diploma, takvih primera ima mnogo. Sve zavisi od viđenja studenata, jer pojedini studenti upišu fakultet da bi se dokopali velikog grada, većih mogućnosti i da bi pobegli iz manjeg mesta. Neki pak upisuju studije da bi ostvarili sopstvene želje, a pojedini da bi otputovali i studije nastavili u inostranstvu.

Sve je individualno i svako studira po sopstvenoj želji i volji. Zato, ako čujete da je neko koristio bubice za ispit, nemojte da mislite da je on pametniji od vas, jer nije. Studenti koji koriste bubice za ispit znaju zašto se tako snalaze, žele sebi da olakšaju i znaju da ih profesori neće primetiti, tako da je njihov cilj samo položen ispit, ne i znanje. Učenje će vam se sigurno isplatiti, u to budite sigurni. Ali, nemojte misliti da svi koji koriste bubice za ispit imaju uspeha, jer mnogo je onih koji su bili uhvaćeni u prevari i koji nisu uspeli da stignu do željenog cilj ili bolje reći do položenog ispita čak ni posle suspendije. Zato, budite pažljivi!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *