3 Najpopularnije sorte malina kod nas

Malina je zeljasta biljka iz porodice ruža. Na tržištu se stalno javljaju nove sorte malina, pa je popularnost sorti prilično promenljiva.

U ovom tekstu ćete videti neke od najpopularnijih sorti malina na našim prostorima, o kojima je pisao sajt Gospodar zdravlja. To su maline stranog porekla koje su postale omiljene i kod naših uzgajivača.

Maline, slika: https://www.pexels.com

Maline

Vilamet. Vilamet sorta malina je popularna u Kanadi i u SAD-u, a sve više stiče popularnost i na našim prostorima. Vilamet sorta spada u crvene maline i u grupu ranih sorti malina jer počinje da sazreva već u junu. Ona ima plodove koji su krupni i tamno crvene boje. Ponekad se čak može desiti da plodovi budu žute boje. Ovi plodovi su lepog, ali pomalo oporog ukusa i dobijaju se u toku leta i pred sam kraj leta. Plodovi vilamet sorte malina su čvrsti i kvalitetni i idealni su za jelo ali i za preradu.

Takođe, često se koriste i za zamrzavanje. Vilamet malina je najbolja kada je u pitanju kuvanje. Većina varijeteta ove maline ima sitno trnje po sebi.

U periodu između aprila i juna pojavljuju se beli cvetovi. Stabljika maline vilamet je dvogodišnja i ona najbolje uspeva na mestu gde ima puno sunca. Za njen uzgoj potrebno je dosta vode i đubrenja, kako bi prinosi bili što veći.

Vilamet sorta malina nije baš otporna na zimske mrazeve i osetljiva je kada je u pitanju sušenje izdanaka. Što se tiče maline vilamet, potrebno je vezati je u žicu za vreme uzgoja. Nakon branja malina, preporučuje se da odsečete stabljike sa kojih ste uzeli plodove.

Treba još napomenuti to da je vilamet malina samoplodna i da redovno donosi plodove, ali ipak najbolji prinosi se postižu kada se malina vilamet sadi sa nekim drugim sortama.

Polka. Polka je malina koja potiče iz Poljske, ali sve više se gaji u Evropi, pa i kod nas. Polka ima jako kvalitetne plodove i velike prinose, pa je zato jedna od omiljenih sorti. Ona spada u takozvane dvorodne, odnosno stalnorađajuće sorte malina.

Nazivaju je još i jesenja malina, jer ima produženo vreme sazrevanja, odnosno plodovi ove maline se beru sve od jula pa dok ne počnu prvi mrazevi. Njeni izdanci su uspravni sa velikim brojem bočnih grančica. Plodovi maline Polke su čvrsti, svetlocrvene boje i srednje veličine.

Ukoliko se Polka uzgaja u plasteniku, onda će njeni plodovi mnogo brže potamneti. Plodovi se beru na svaka 2-3 dana, a pun rod ove maline se dostiže tek u drugoj godini. Što se tiče prinosa maline Polke, on iznosi čak do 12 tona po hektaru.

Kao i većina drugih sorti malina, i Polka se mora redovno zalivati i navodnjavati, kako se biljke ne bi osušile i bile spaljene. Preporučuje se da se za sadnju ove sorte malina izaberu oblasti pored reka radi vlažnosti koja je potrebna za uzgoj ove sorte.

Heritidž. Heritidž je sorta maline koja je nastala u SAD-u u 17. veku, a danas se sve više uzgaja i na našim prostorima. Heritidž sorta se karakteriše dugačkim izdancima izuzetne čvrstoće koji po sebi imaju sitne bodlje. Plodovi maline Heritidž su sitni ili srednje veličine i imaju karakterističan kupasti oblik. Naravno, plodovi su tamnocrvene boje i imaju slatkokiselkasti ukus.

Heritidž je dvorodna sorta malina, pa plodovi prvog roda sazrevaju početkom jula, dok plodovi drugog roda sazrevaju u septembru i njih ima znatno više nego u leto. Upravo zbog toga, Heritidž sorta malina ne bi trebalo da se gaji u oblastima gde vladaju rani jesenji mrazevi.

Heritidž sorta malina je otporna na pepelnicu, ali je veoma osetljiva na sve one štetočine koje mogu da prouzrokuju sivu trulež plodova i koji uzrokuju uvenuće pupoljaka.

Zato se Heritidž malina mora dobro čuvati i mora joj se obezbediti dobra drenaža zemljišta, kako koren ne bi počeo da truli.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *