Uradi sam: Kako ofarbati metalnu kapiju i ogradu?

Ograda oko vašeg doma uglavnom ima bezbednosnu funkciju. Ona otežava potencijalnim uljezima da uđu na vaš posed, dok decu i kućne ljubimce štiti od spoljnog sveta. Takođe, ona služi kao jasno razgraničenje vaše imovine. Omeđuje površinu zemljišta koja je u vašem vlasništvu, odvajajući vaš posed od poseda vaših suseda. 

Ograda takođe doprinosi estetski privlačnom izgledu vašeg doma. Kroz nju se pruža pogled na vaše predivno uređeno dvorište, a mnogi kreativni dizajni mogu učiniti da ograda poveća arhitektonsku vrednost vašeg doma, ali samo ako je dobro održavate. 

Naime, ograde i kapije su izložene svim atmosferskim uslovima. Trpe visoke i niske temperature, udare kiše, grada, snega, vetra. Obzirom da su izrađene od različitih vrsta metala, vremenom se na njihovoj površini javlja rđa i ogrebotine, a boja bledi i haba se.

Šta učiniti kada primetite koroziju na kapiji i ogradi? Da li je to znak da će polako ali sigurno propasti i moraćete da je zamenite novom? Ne, ako odreagujete hitro. Znake oštećenja na metalu neophodno je sanirati, kako se ne bi širili i doveli do truljenja metalne konstrukcije.

Kako biste očuvali vašu ogradu biće vam potrebno par alata, boja za metal i naš vodič.

Kako se farbaju metalne ograde?

Pre nego pristupite samom činu farbanja, potrebno je da uklonite rđu i staru boju sa vaše kapije i ograde. Sledite korake opisane u nastavku teksta:

Kako se uklanja rđa?

Priprema površine za farbanje je osnova da nova boja vaše ograde bude dugovečna.

Uklonite rđu žičanom četkom ili hemijskim sredstvom za uklanjanje rđe. Ukoliko je količina rđe prevelika da biste je ručno šmirglali, upotrebite brusilicu. U ponudi Bosch alati Srbija možete pronaći veliki broj različitih modela brusilica, na električni ili akumulatorski pogon. Brušenje će osigurati da metalna površina bude što glatkija, kako bi se osiguralo da nova boja dobro prijanja na površinu.

Ako na površini kapije ima okrnjene ili boje koja se ljušti u slojevima, moraćete da je uklonite. Uklanjanje boje, baš kao i rđe, možete učiniti brusilicom. Za korak uklanjanja celokupne boje sa kapije pomoć bi mogli da vam pruže Makita alati, odnosno fen na vreli vazduh, koji sa lakoćom uklanja sve boje i lakove.

Priprema za farbanje

Prljavština, masnoća i ulje takođe mogu uticati na adheziju boje, baš kao i rđa i oljuštena boja. Običan sapun i voda ili sredstvo za čišćenje u domaćinstvu su efikasni u uklanjanju većine površinske prljavštine. Uklonite masnoće odmašćivačem ili alkoholom. 

Izbegavajte upotrebu jakih rastvarača na prethodno obojenim površinama. Rastvarači mogu omekšati staru boju, što onda može prouzrokovati da se nova boja nabora ili odvoji od površine. Isperite i ostavite da se površina potpuno osuši.

Na površinu koja je bila porđala nanesite prajmer, kako biste je zaštitili od dalje korozije. Nanesite više tankih slojeva kako biste sprečili curenje i kapanje. Prajmer uvek pomaže da se stvori glatka, konzistentna površina koja je idealna za farbanje. Prajmer takođe pomaže u smanjenju verovatnoće promene boje i povećava adheziju.

Farbanje ograde kompresorom

Proces nanošenja boje olakšaće i ubrzati kompresori za vazduh i farbanje, koji radi na principu potisnutog vazduha. Vazduh se sabija u bocu kompresora, pod velikim pritiskom, a na osnovu njegovog ispuštanja se pokreće set pneumatskih alata i opreme. U zavisnosti od namena kompresori mogu biti manji ili veći. Manji imaju manji protok vazduha i radni pritisak, dok su veći za zahtevnije, profesionalne aplikacije. Za farbanje ograde biće vam dovoljan manji model.

Kompresori za vazduh i farbanje nalaze sve veću primenu u domaćinstvima – pored farbanja, koriste se i za pumpanje pneumatika, čišćenje, peskarenje, itd. Veoma su izdržljivi i imaju veliku snagu, a nisu podložni kvarovima.

Kakvu boju odabrati za kapije i ograde?

Za farbanje metalnih ograda birajte uljane boje. Potrebno im je nešto duže vremena da se osuše i imaju jači miris prilikom isparavanja (ali farbate na otvorenom), ali su najdugotrajnije i najotpornije. Za metalne površine možete koristiti i boje na vodenoj bazi, međutim one se više preporučuju za unutašnje površine, recimo nameštaj. Ukoliko se opredelite za farbu na vodenoj bazi obavezno nanesite zaštitni lak na kapiju. 

Odabir same nijanse ostavljamo vama – bela boja bi mogla učiniti da vaš dom izgleda poput dvorca iz bajke, dok crna odaje utisak ozbiljnosti i dostojanstva.

Kako proveriti materijal ograde?

Vrsta metala od kojeg je napravljena vaša ograda određuje tretman i vrstu boje ili laka koji ćete koristiti. Ograde mogu biti izrađene od sledeće dve vrste metala:

  • Rđajući metali. Čelik, kovano gvožđe i liveno gvožđe su crni metali. Oni su podložni rđi. Dakle, morate obojiti ogradu od crnog metala metalnim lakom kako biste je zaštitili.
  • Nerđajući metali. Pocinkovani metal, nerđajući čelik, aluminijum i cink su primeri obojenih metala. Oni ne rđaju, ali će im, naravno, biti potrebno osveženje novim slojem boje. Za ogradu od jednog od ovih materijala koristite alucink lak.

Mrlje od rđe su, dakle, pokazatelj da je ograda napravljena od crnog metala. Još jedan pokazatelj je to što je crni metal magnet, a obojeni nije. Ako sumnjate da li je vaša ograda metalna, proverite jednostavno tako što ćete joj približiti magnet.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *