Idealne rase pasa za porodice sa decom

Nije tajna da su psi najpopularniji kućni ljubimci širom sveta. Odani su, privrženi svojim ljudskim vlasnicima, verni pratioci kroz sve životne zgode i nezgode. Pored njihovih “ljudskih” kvaliteta, psi su i toliko lepi – imaju topao pogled pun ljubavi i mila lica, meku dlaku i razigrane repove. Deca su posebno oduševljena psima, naročito štencima. 

Ako želite da naučite vaše dete, od najranijeg uzrasta, važnoj lekciji o ljubavi i odgovornosti, poklonite mu odrastanje sa psom. 

Dete će imati svakodnevnu obavezu da brine o psu, u skladu sa svojim uzrastom i sposobnostima. Naravno, ne budite u zabludi, većinski deo posla ćete obavljati vi, ali ako vaše dete insistira da dobije kuče, postarajte se da preuzme deo odgovornosti. Dete može da daje psu hranu ili vodu, da učestvuje u aktivnoj igri sa psom (koja je benefitarna po psihu i fizički razvoj deteta i psa), a kad bude nešto starije moći će i da ga šeta.

Koje faktore treba razmotriti pre usvajanja psa?

Međutim, prilikom odabira psa za porodicu, naročito ako su vaša deca mala, treba da uzmete u obzir brojne faktore koji će biti odlučujući za srećan zajednički život.

 • Odraslu veličinu psa. Štenci su mali i neodoljivi, ali uzrast šteneta se prerasta veoma brzo. Morate razmisliti o odrasloj veličini koju će vaš pas dostići u prvoj godini života. Da li želite gigantsku rasu poput Njufaundlendera ili ste više za psa-igračku, poput dražesnog Maltezera? Možda vam ipak odgovara pas srednje veličine, kao što je Korgi?
 • Nivo aktivnosti rase. Nemaju svi psi isti nivo energije i potrebe za fizičkim aktivnostima. Bez obzira za koju se rasu opredelite, psa ćete morati da prošetate 2x dnevno, kako bi bio fizički aktivan i kako biste sprečili destruktivno ponašanje. Međutim, neke rase su izuzetno aktivne, recimo lovački psi, dok su neki lenji i vole vreme da provode kod kuće, na kauču – recimo francuski buldog.
 • Raspoloživi prostor u vašem domu. Ako planirate da držite psa u stanu, birajte veličinu rase u skladu sa raspoloživim prostorom. Za mali stan biće pogodnije manje i rase srednje veličine.
 • Vreme koje možete da posvetite životinji. Psi su društvena bića i više od svega vole da provode vreme sa svojom ljudskom porodicom. Mogu iskusiti separacionu anksioznost kada ih prečesto ostavljate same. Neke rase su ipak društvenije od drugih – recimo, mopsa, čau čau ili akitu možete ostaviti same kod kuće. Labradori, retriveri, maltezeri i vižle su poznati kao “zavisni” od pažnje svojih vlasnika.

Koje rase pasa su idealne za porodice?

Došli smo do ključnog dela. U nastavku vam donosimo rase pasa koje se dobro slažu i sa velikim i sa malim ljudima:

 1. Kovrdžavi bišon. Većina Bišon Frisa nije srela nekoga ko im se nije dopao. Oni su skloni da udovolje svakome koga sretnu, pa ako vaša porodica želi psa kojeg može naučiti trikovima, bišon je pravi pas za vas. Pufnasti štenci su takođe hipoalergeni, tako da alergije neće biti problem.
 2. Baset. Ako vas te velike tužne oči ne osvoje, onda će te velike, duge uši će vas definitivno očarati. Baseti su lojalni, skromni psi koji su poznati po svom oštrom čulu mirisa. Možda nisu tako brzi u dvorištu, ali definitivno imaju izdržljivost da drže korak sa mališanima u vašoj porodici.
 3. Bigl. Biglovi su trebali da love u čoporima, što znači da žive za društvo i imaju tone energije – skoro sve vreme. Ovi radoznali štenci zahtevaju vreme za igru i puno ljubavi, ali zauzvrat ćete dobiti odanog i prijateljski nastrojenog kućnog ljubimca.
 4. Bernski planinski pas. Ako živite na planini, bernski planinski pas će voleti vaš dom. Ova prelepa rasa najviše voli hladno vreme zahvaljujući svojoj debeloj, glatkoj dlaci. Takođe su savršeni za porodice, jer su nežni prema maloj deci – tako da nećete morati da brinete da će biti grubi prema vašim najmlađima.
 5. Jazavčar. Ne očekujte da će jazavčar trčati maratone, pogledajte samo njegove male noge! Ali ovi pametni psi vole da se igraju i definitivno misle da su mnogo veći nego što zapravo jesu (samo slušajte njihov lavež). Ova rasa je mali pas čuvar za kojeg niste znali da vam je potreban – i osvojiće vaše srce u sekundi.
 6. Bokser. Ako vaša porodica traži zaštitnički nastrojenog psa čuvara, ne morate da tražite dalje. Iako bokseri mogu biti razigrani i energični, oni su blisko povezani sa svojom porodicom i imaju izuzetno strpljenje sa decom. To znači da svoj posao zaštitnika shvataju ozbiljno i da se neće plašiti da vas odbrane, ako to bude potrebno.
 7. Bulterijer. Bulterijeri su psi koji zahtevaju malo više ljubavi i pažnje od većine rasa zbog svoje lojalnosti, ali vrede toga. Ako je vaša porodica spremna da im pruži svakodnevnu vežbu, interakciju sa drugim psima i kvalitetno vreme za povezivanje, onda nećete imati boljeg, posvećenijeg psa.
 8. Buldog. Spljoštena njuška, radoznale okrugle oči i puno nabora, to je buldog. Ovi mali momci su neverovatno ležerni i uživaju u kratkim šetnjama napolju. Međutim, važno je da se pridržavate njihove dijete, jer dobijaju na težini – i to brzo. Ali bez obzira na njihovu veličinu, voleće da se maze u svako doba dana.
 9. Kavalirski španijel kralja Čarlsa. Kavalirski španijel traži svoje kraljevske povlastice – pas će rado ležati na svom tronu ceo dan ili će ići u brzi kas po bašti ako to njegov vlasnik zatraži. Simpatična rasa zaista preuzima ličnost porodice kojoj pripada – ako imate aktivniju porodicu, vaše štene će biti energičnije, ali ako je vaša porodica više usredsređena na kućni život, onda će postati više kućni crvić.
 10. Škotski ovčar. Škotski ovčari obožavaju druženje i vole povezivanje sa decom. Ne dozvolite da vas njihova duga, lepa dlaka zavara – oni nisu psi za izložbe. Ova rasa zahteva redovnu vežbu, jer su puni energije. Izvedite celu porodicu na dan u park ili na svakodnevno trčanje. To će služiti kao iskustvo povezivanja za sve.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *