Alat potreban svakoj kućnoj radionici

Alat potreban svakoj kucnoj radionici

Samostalni radovi u domu su nešto što ume da opusti, da učini da prilično uživate dok nešto pravite, popravljate, pa se uvek savetuju kao jedan vid udaljavanja od svakodnevnice i poslova kojim se inače bavite. Pored toga, posedovanje određenog alata i malo umeća ume da bude veoma ekonomično, jer ne morate baš za sve da zovete majstora da vam priskače u pomoć, ali i da odmah rešite problem, jer svi znamo da majstora nije lako naći odmah u trenutku kada se javi određena potreba.

Šrafcigeri, klešta, bušilice i još mnogo toga spada u alate koje bi trebalo da ima svako domaćinstvo, a posebno svaka radionica jednog hobiste. Koji su alati najbolja investicija i zašto ih je potrebno imati?

Obavezan ručni alat svake radionice

Kada govorimo o ručnom alatu, ne postoji neki koji nećete iskoristiti. Tako da, ukoliko ste određeni ručni alat i nasledili, kako to obično biva, a nije vam potreban u ovom momentu, obavezno ga čuvajte, jer je sigurno da će kad-tad biti i te kako potreban. Ako, pak, kupujete novi alat, posebno su isplativi koferi sa ručnim alatom, koji na jednom mestu objedinijuju ono šta je najpotrebnije jednoj kućnoj radionici.

Bilo kako bilo, uvek će vam biti potreban čekić, klešta, motocangle, šrafcigeri i francuski ključevi, kao i glimerice – ispitivači struje. Sve van toga će doći kao ogroman plus, ali je ovo najosnovniji alat koji bi trebalo da imate u svojoj garaži, podrumu, radionici ili stanu.

Bušilice za brojne kućne radove

Postoji li dom u kojem nije s vremena na vreme potrebno nešto izbušiti, sastaviti ili rastaviti? U tom slučaju bušilice su neophodne! Iako se većina poslova može uraditi ručno, uz pomoć šrafcigera i čekića, bušilice su tu da pruže preciznost u radu, bezbednost urađenog, ali i brzinu, jer ono šta je ručno potrebno uraditi za desetak minuta, bušilice urade za svega nekoliko sekundi.

Za kućne uslove ili hobiste, najbolji izbor su aku bušilice, jer su lake, manjih dimenzija, pa pružaju odličan prostor za manevrisanje, rad na određenoj visini, van doma, dok je za električne potreban izvor električnog napajanja, ali  one su preko potrebne kada rad zahteva vise vremena i napora, bilo da ste profesionalac ili hobista. Međutim, bilo koja vrsta da je, bušilice predstavljaju jedan od najpotrebnijih i najkorisnijih alata u svakom domaćinstvu. 

Dodatna oprema za kućnu radionicu

Kada govorimo o alatu koji je i te kako potreban svakom domu, ne možemo izbeći ni svu dodatnu opremu, jer se bez nje ne bi moglo ništa ni raditi. Tu se najpre nalaze ekseri različitih veličina i namena, uz šrafove, tiplove i svi tipovi zavrtanja uopšte koji se redovno koriste u domovima, bilo za zid, drvo ili neke druge radove. Pored toga, bitno je da uvek u nekoj kutiji za alat imate izolir trake, posebno je potrebna kada se nešto radi u vezi sa strujom. Dodajte svemu tome neku žicu za radove, lepak koji je višenamenski i odgovarajući za više materijala, kao i neku manju britvu, gumice za slavine i uopšte te sitne, rezervne delove za pokućstvo koji se često menjaju, baš kao što je slučaj sa slavinama i gumica na cevima. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *