Parodontoza – jedan od glavnih krivaca gubitka zuba

Tokom celog dana konzumiramo namirinice različitog porekla i ph vrednosti, što menja i kiselost u našim ustima. Naša usna duplja je tada podložna razvoju mnogih bakterija i stvaranju zubnog plaka koji se zadržava kako na zubu, tako i na desnima.

Ukoliko se usta i zubi redovno ne čiste, dolazi do pojave karijesa i oticanja i krvarenja desni. Hronično krvarenje desni se poistovećuje sa upalom desni, tj. gingivitisom, koji dovodi do još većeg problema – paradentoze

Paradentoza predstavlja hronično oboljenje tkiva ( gingive ), koje se nalazi oko zuba. Ukoliko se stomatološki ne tretira, može doći do potpunog uništavanja parodontalnog tkiva, a to se uglavnom završi gubitkom zuba. Ovo oboljenje se može javiti u bilo kom životnom dobu, a nastaje kada desni počnu da se postepeno odvajaju od zuba. Tada se između korena zuba i kosti u kojoj se zub nalazi stvara tzv. paradontalni džep

Šta je to paradontalni džep?

Paradontalni džep predstavlja najvažniju fazu u nastanku parodontopatije. Javlja se kao posledica razaranja tkiva između korena zuba i kosti. Manifestuje se u vidu uvećanja prostora između korenova dva susedna zuba. Ovu pojavu prate i otečene desni, koje su veoma osetljive, bolne i na najmanji dodir krvare. Ukoliko problem postoji duže vreme, na mestu između zuba i desni može se javiti i kamenac, koji je tamne boje, a džepovi mogu biti i zagnojeni.

Paradontalni džepovi nastaju usled nedovoljnog održavanja oralne higijene, loših oralnih navika, hronične parodontopatije, ali i kao posledica lošeg plombiranja zuba, loše urađene krunice ili nepravilnog položaja zdravog zuba. 

Lečenje paradontalnih džepova 

Da bi se pristupilo lečenju, prvo treba postaviti dijagnozu, a zatim izvršiti i stomatološki pregled. Postojanje paradontalnog džepa najbolje će potvrditi rendgenski snimak, na kome će se jasno videti razorena kost između zuba. Lečenje zavisi od stadijuma u kome se paradontalni džepovi nalaze. Da bi se ovaj problem uspešno sanirao, prethodno je potrebno pozabaviti se i drugim pratećim stanjima. Na početku je važno ukloniti zubne naslage i kamenac, a zatim i ublažiti i izlečiti gingivitis, tj. upalu desni. Najbolji rezultati se postižu primenom medikamenata i preparata, koje vam preporuči stomatolog. 

Zatim sledi čišćenje paradontalnih džepova, koje podrazumeva uklanjanje oštećenog tkiva. To se postiže upotrebom različitih odgovarajućih instrumenata. Ukoliko je potrebno, može se izvršiti i hirurška intervencija, kojom se uklanjaju sve promene u parodontalnom tkivu. Pravilno i redovno održavanje oralne higijene je izričito važno tokom primene terapije, ali i nakon lečenja, da se problem ne bi vratio. 

Kako sprečiti pojavu paradontalnih džepova?

Da biste sprečili nastanak parodontopatije i paradontalnih džepova, najosnovniji je redovni odlazak i pregled kod stomatologa, na svakih šest meseci. Redovno uklanjajte zubni kamenac i naslage, kao preventivu nastanka oralnih oboljenja. Ukoliko niste sigurni, stomatolog će vam objasniti šta podrazumeva pravilno čišćenje zuba i desni, kao i koje preparate koristiti i koliko često. Ukoliko imate karijes, obavezno ga izlečite, a stare plombe zamenite. To važi i za zubne krunice, mostove ili proteze koje vam ne odgovaraju i iritiraju desni. Kako je i pravilna ishrana bitna, trudite se da unosite što više svežeg voća i povrća i izbegavate industrijske prerađevine. 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *