Kako da uspešno upravljate stresom?

Koja je tajna uravnoteženog života? Posvećenost svakodnevnom smanjenju stresa. Čini Vam se da ne uspevate baš uvek da se uhvatite u koštac sa stresnim faktorima? Dobra vest je da imate mnogo više kontrole nego što verovatno mislite!

Tokom dana susrećete se s brojnim stresorima koji negativno utiču na celokupno blagostanje Vašeg organizma. Bilo da ste izloženi visokom nivou stresa fizičke ili emocionalne prirodne, oba oblika stresa nanose štetu Vašoj emocionalnoj ravnoteži, kao i fizičkom zdravlju. Šta to konkretno znači?

Stres obično povezujemo sa suženom sposobnošću da uživamo, jasno razmišljamo i efikasno obavljamo svakodnevne obaveze. Razlog tome leži u načinu na koji stresori utiču na fiziološke reakcije unutar Vašeg tela. Ne samo da povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti i poremećaja gornjih disajnih puteva, već predstavljaju snažan okidač za stanje depresije i anksioznosti. Pitanje koje se nameće je: šta možete učiniti da smanjite stres? Za početak, identifikujte izvore stresa u svom životu.

Kako da odredite uzroke stresa?

Efikasno upravljanje stresom počinje preciznim identifikovanjem izvora stresa. Najčešće stresore, poput gubitka ili promene posla, razvoda, selidbe ili smrti bliske osobe, je prilično lako odrediti. Međutim, kako većina nas obično lako zanemaruje sopstvene misli i osećaje, određivanje uzroka hroničnog stresa ume da bude komplikovano. No, ne i nemoguće.

Jedan od načina da prepoznate izvore stresa je da napravite listu situacija, briga ili izazova na koje Vaš organizam burno reaguje. Počnite tako što ćete zapisati neke od glavnih problema s kojima se trenutno suočavate. Nakon toga, postavite sebi sledeće pitanje: da li stres pokreće osoba, događaj ili situacija? Kada odgovorite na ovo pitanje, možete da zađete u dublju analizu i razmislite da li postoji drugi način da pristupite datom izazovu.

Drugim rečima, zamislite kako biste „programirali“ odgovor svog organizma na isti stresor kada se ponovo nađete pred njim. U slučaju da Vam programirani odgovor stvara osećaj spokoja, nećete ništa izgubiti ako ga zaista primenite! Ako na kraju ne učini čuda, sigurno će pokrenuti niz novih ideja koje će Vam koristiti.

Kojim metodama možete umanjiti stres?

Nakon što ste uspešno odredili uzrok stresa, sledi mnogo zanimljiviji deo – razvijanje strategija za njihovo upravljanje. Psiholozi tvrde da je ključ dobrog upravljanja stresom: jačanje emocionalne snage, kontrola nad situacijom i usvajanje pozitivnog razmišljanja. U nastavku teksta otkrijte metode koje Vam pomažu da efikasno umanjite stres.

#1 Fizička aktivnost

Jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti u borbi protiv stresa je da uvrstite zdravu fizičku aktivnost u svakodnevnu rutinu. Šetnja u prirodi, trčanje, plivanje, ples, gimnastika ili vožnja bicikla dugoročno smanjuju koncentraciju hormona stresa u Vašem telu. Kada ste fizički aktivni, takođe značajno poboljšavate kvalitet sna – koji je smanjen u periodima izraženog stresa.

#2 Vežbajte jogu

Kada je reč o zdravim fizičkim aktivnostima, poznato je da joga uspešno popravlja raspoloženje i pomaže u borbi protiv depresije i anksioznosti. Osim toga, redovno vežbanje joge doprinosi tome da se sećate sigurnije i privlačnije, što zauzvrat promoviše mentalno blagostanje. Ukoliko nemate joga centar u blizini, online joga Vam pruža blagodat vežbanja u udobnosti svog doma – a rezultat je isti!

#3 Smanjite unos kofeina i nikotina

Ako ste strastveni pušač ili “zavisnik” od kafe, ovaj savet bi mogao da zvuči kontraditkorno – jer je upravo to ono za čim posegnete kada Vam je potrebno da razbistrite misli. Međutim, nikotin i kofein zapravo intenziviraju stres – smanjujući protok krvi i otežavajući disanje. Zbog toga se prekomerna konzumacija ovih supstanci ne preporučuje u periodima pojačanog stresa.

#4 Postavite sebi realna očekivanja

Zadržimo se još trenutak na disanju. Jedan od tipičnih fizičkih simptoma stresa je ubrzano disanje – praćeno ubrzanim radom srca. Kada se nađete u ovom stanju, fokusirajte se na svoj dah. Potrudite se da bude što sporiji i dublji. Kada duboko udišete kroz nos, pluća se potpuno šire i na taj način usporavate otkucaje srca – što će dovesti do toga da se osećate smirenije.

#5 Provodite vreme s kućnim ljubimcem

Da li ste tokom igre sa Vašim psom osećate opuštenije i srećnije? Fiziologija ponovo daje objašnjenje za taj neprocenljivi osećaj. Naime, dok provodite vreme sa kućnim ljubimcima, u Vašem organizmu dolazi do oslobađanju oksitocina – hemikalije u mozgu koja promoviše pozitivno raspoloženje.

Uvek imajte na umu da je kontrola stresa u Vašim rukama. Jednom kada ovladate metodama upravljanja stresom, ne samo što ćete dočekati nove izazove sa više samopouzdanja i smirenosti, već će i Vaše slobodno vreme biti kvalitetnije i sadržajnije.

Na početku smo pitali koja je tajna uravnoteženog života. Nećemo promeniti odgovor, ali ćemo mu dodati važnu stavku: ne dozvoliti stresu da upravlja – Vama.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *