Kako izgledaju nedelje trudnoće od početka do kraja?

Skoro da nema trudnice koju ne zanima kako će nedelje trudnoće izgledati od početka do kraja, kakve promene će se događati u određenim trenucima, kada se beba najviše razvija i kada se koji pregledi vrše. Tokom svih 40 nedelja postoje određene zakonitosti i promene koje se dešavaju i koje su važne za zdravu i urednu trudnoću.

Prvih deset nedelja trudnoće

Računanje trudnoće po nedeljama se razlikuje kod samih trudnica i od strane lekara. Lekari je računaju od prvog dana poslednje menstruacije. U prve tri nedelje trudnoće dolazi do ovulacije, začeća i oplodnje jajne ćelije. U trećoj nedelji se zigot smešta u matericu, tako da već u četvrtoj nedelji trudnoća zvanično počinje, dok je peta nedelja obeležena blagim, početnim simptomima trudnoće kao što su bol i grčevi u stomaku, bol u donjem delu kičme i drugim.

Tokom narednih pet nedelja je moguće uraditi ultrazvučni pregled, već od šeste nedelje trudnoće, kako bi se ona definitivno ustanovila. Ne postoje jasni znakovi trudnoće u ovom periodu, zigot polako počinje svoje razvijanje, glava je veća od tela bebe, a sve se nastavlja u smeru razvijanja embrionalnih pluća, polnih organa, šaka i nogu. Već u osmoj nedelji se mogu javiti mučnine, nagoni za povraćanjem, što je simptom koji je već standardni za desetu nedelju kada je bebino srce u potpunosti razvijeno.

Drugih deset nedelja trudnoće

U ovom periodu se može raditi double test kao jedan od prenatalnih testova koji služi kako bi se ustanovile određene anomalije i sklonosti ka razvijanju sindroma, a ujedno se tim putem može otkriti i pol bebe. Već tokom trinaeste nedelje trudnoće nestaje rizik od spontanog pobačaja, a sa petnaestom nedeljom se završava prvi trimestar.

Trudnički stomak se početkom drugog trimestra već nazire, započinje se i proizvodnja mlečnih žlezda, što dovodi do oticanja i menjanja grudi, dok beba u ovom periodu pliva u plodovoj vodi, a posteljica preuzima sve najvažnije funkcije, kako za ishranu, tako i za zaštitu. Polni organi nastavljaju razvoj, ali je već moguće sigurno ustanovljenje pola bebe. U devetnaestoj nedelji se bebi razvijaju centri za miris, ukus, vid i dodir, razvijaju se mlečni zubi, a mame počinju dodatno da brinu o ishrani, da bude raznovrsna, kvalitetna, puna hranljivih materija, kako bi beba dobijala potrebne hranljive materija, a da se mama preterano ne goji. Oko dvadesete nedelje se osećaju intenzivniji pokreti bebe, koji mogu biti i pre, ali je to moguće najviše kod žena koje su već rađale.

Trećih deset nedelja trudnoće

U ovom periodu beba započinje intenzivno da dobija na težini, njen razvoj je sve važniji, dolazi do razvoja centralnog nervnog sistema, beba stavlja palac u usta, a trudnicama se često javlja anemija. Zato je važno da ove nedelje trudnoće obeleži ishrana koja je bogata svim potrebnim vitaminima, mineralima, materijama koje se u trudnoći ubrzano gube. U ovom periodu su moguće i kontrakcije koje se nazivaju vežbajuće, jer se materica polako priprema za porođaj.

Polovinom ovog perioda beba počinje da koristi levu i desnu ruku, a mame mogu osetiti i bebino štucanje koje dolazi od njenog učenja da diše. Dvadeset sedma nedelja označava kraj drugog trimestra, nakon započinje i poslednji trimestar trudnoće. Krajem ovog perioda, do tridesete nedelje trudnoće, stomak raste zajedno sa bebom, a potrebno je započeti češće preglede i rađenje analize krvi.

Poslednje nedelje trudnoće

Otprilike do trideset i pete nedelje trudnoće, beba završava svoj razvoj skoro u celosti, tada se smanjuje količina plodove vode i očekuje se porođaj koji može da se dogodi u bilo kojem trenutku sve do 40. nedelje. U tom periodu se beba okreće, tako da se glava namešta na karličnom delu, tada prestaju problemi sa gorušicom, otežanim disanjem, jer pritisak više nije toliko u gornjem, već u donjem delu tela. Moguće je osećanje kontrakcija s vremena na vreme, zbog čega se redovno radi CTG, prati otvorenost grlića materice i iščekuje se sam trenutak porođaja.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *