Koji se suplementi preporučuju trudnicama?

Ishrana tokom trudnoće je veoma bitna stavka za razvoj organizma i majke i bebe. Pored unosa neophodnih ugljenih hidrata, masti, voća i povrća, unos suplemenata dodatno potpomaže zdravlju trudnice. Majkama se tokom trudnoće metaboličke potrebe povećavaju za 15% i zato svi lekari savetuju da vode računa o kvalitetu namirnica koje unose.


Prema istraživanjima koja su sprovedena u Americi, grupa naučnika je ustanovila da je trudnicama najvažniji unos sledećih nutrijenata tokom trudnoće: vitamin B6, cink, magnezijum, kalcijum, vitamini D i E, kao i folna kiselina. Oni su naglasiti da treba voditi računa i o unosu gvožđa i jodu koji utiču na sintezu hemoglobina i apsorpciju svih namirnica koje unesemo.

 

Folna kiselina za trudnice u reproduktivnom periodu

Tokom trudnoće potreba za unosom folne kiseline raste. Ovo jedinjenje može se pronaći u različitim namirnicama kao što je sočivo, avokado, spanać, kvasac, soja. Termička obrada namirnica bogata folnom kiselinom uništava čak i do 90% ovog jedinjenja koje je prisutno u hrani. Unos folne kiseline je bitan zbog sinteze DNK, deobu ćelija i tkiva trudnice kao što je materica i formiranje organa fetusa. Važno da ne dođe do deficita folata koji mogu prouzrokovati spontani pobačaj ili defekt neuralne cevi fetusa. Lekari preporučuju da folnu kiselinu trudnice dnevno unesu u dozi od 400 do 600 mcg.

Vitamin D i njegov značaj u trudnoći

Vitamin D je značajan zbog bolje apsorpcije kalcijuma i fosfora u organizmu i učestvuje u održavanju zdravlja kostiju, kao i njegovo delovanje na imuni sistem trudnice. Neophodna količina unosa ovog vitamina zavisi od mnogih faktora kao što su: godišnje doba, pigmentacija kože i geografsko područje u kojem živite.
Količina vitamina D u našem organizmu pre svega je uslovljena time koliko smo izloženi sunčevom svetlu. Za bolju apsorpciju ovog vitamina neophodno je da trudnice povećaju i unos kalcijuma koji se brže metaboliše zajedno sa vitaminom D.


Gvožđe tokom trudnoće

Mineral gvožđa utiče na povećanje volumena krvi trudnice i na zdrav razvoj težine i dužine bebe. Lekari savetuju dnevni unos od oko 27 mg dnevno. Bitno je naglasiti da tokom trudnoće treba voditi računa o unosu mleka, čaja i kafa koji utiču na lošu apsorpciju gvožđa.

 

Omega tri masne kiseline

Unos adekvatne količine esecijalnih masnih kiselina, a naročito omega tokom trudnoće je važan za razvoj mozga i nervnog sistema deteta. Namirnice koje su bogate ovim mineralom su ulja i riba, a dosta kliničkih istraživanja je pokazalo da one pospešuju i kognitivne veštine deteta.


Da li su suplementi zaista neophodni trudnicama?

Na kraju je važno napomenuti da ne postoji zvanična preporuka koje sve suplemente trudnice treba da uzimaju. U Americi se oni preporučuju samo kod visokorizičnih trudnoća kod majki koje konzumiraju alkohol i duvan. Međutim, nacionalni vodič za žene u toku trudnoće ističe u svojim preporukama važnost konzumiranja folne kiselina za trudnice pre i tokom prvih 12 nedelje, kao i unos gvožđa koji je bitan suplement ukoliko dođe do niskog nivoa koncentracije hemoglobina.

Ipak, svaka trudnice pre primene bilo kojih vitamina i minerala treba da se konsultuje sa svojim izabranim lekarom o primeni istih tokom trudnoće.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *